ΥΛΙΚΑ

  • 8 γρ. ξηρή μαγιά
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 4 βόλους μαστίχα Χίου
  • ½ κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα σκόνη
  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Για τη γέμιση:

  • 300 γρ ταχίνι
  • 100 γρ μέλι χλιαρό
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα σκόνη
  • 30 γρ κακάο
  • 115 γρ. ζάχαρη

Εκτέλεση

  • Σε ένα μπολ διαλύετε σε 120 ml χλιαρό νερό, 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη και τη μαγιά. Ρίχνετε 4 κουταλιές της σούπας αλεύρι, ανακατεύετε και αφήνετε για 10 λεπτά.
  • Προσθέτετε την υπόλοιπη ζάχαρη, τη μαστίχα (τη λιώνετε μαζί με 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη στον πολυκόφτη), το μαχλέπι, την κανέλα και ανακατεύετε.
  • Ρίχνετε το υπόλοιπο νερό και σταδιακά το αλεύρι ζυμώνοντας για 7 λεπτά περίπου.
  • Σκεπάζετε με μεμβράνη και πετσέτα και το αφήνετε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για περίπου 2 ώρες.
  • Για το σιρόπι, σε ένα κατσαρολάκι βάζετε τη ζάχαρη με το νερό να βράσουν για 2-3 λεπτά, βγάζετε και το αφήνετε να κρυώσει.
  • Για τη γέμιση στο μπολ αναμιγνύετε το ταχίνι με την κανέλα και το κακάο.
  • Προσθέτετε το μέλι και αν χρειαστεί 1-2 κουταλιές της σούπας νερό για να γίνει κάπως αραιό το μείγμα και να μπορεί να απλωθεί εύκολα.
  • Όταν φουσκώσει η ζύμη την ξεφουσκώνετε στον πάγκο, την ζυμώνενετε και την χωρίζετε σε 8 ίσα μέρη.
  • Τα πλάθετε σε μπάλες, τα αλευρώνετε και τα βάζετε πίσω στο μπολ σκεπασμένα.
  • Παίρνετε το πρώτο, το ανοίγετε σε πολύ λεπτό φύλλο και απλώνετε κουταλιές-κουταλιές τη γέμιση αφήνοντας περιθώριο περιμετρικά.
  • Το τυλίγετε σε μπαστούνι, το γυρίζετε ελικοειδώς και το τυλίγετε σε κοχλίες αντίστροφα από κάθε άκρη δημιουργώντας το γράμμα S.
  • Βάζετε τον ένα κοχλία πάνω στον άλλο και με τα χέρια τους πιέζετε να ανοίξουν και να απλωθούν.
  • Το βάζετε σε αντικολλητικό χαρτί, στο ταψί, το σκεπάζετε και συνεχίζετε όμοια με τα υπόλοιπα (σε κάθε ταψί βάζετε 4).
  • Τα αλείφετε με το σιρόπι και πασπαλίζετε με λίγη ζάχαρη από πάνω.
  • Τα αφήνετε σκεπασμένα για 30 λεπτά να φουσκώσουν τελευταία φορά.

Τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C, στις αντιστάσεις για 25 περίπου λεπτά.