Είναι γνωστό ότι η ισορροπημένη διατροφή είναι απαραίτητη για την ομαλή ανάπτυξη του παιδιού σε κάθε ηλικία. Όσα καταναλώνει τα πρώτα χρόνια της ζωής του μπορεί να επηρεάσουν την υγεία του μακροπρόθεσμα, για αυτό είναι σημαντικό να του προσφέρετε θρεπτικές τροφές γεμάτες βιταμίνες και μέταλλα. Αλλά μερικές φορές, παρά τις καλές σας προθέσεις, το παιδί μπορεί να μην θέλει να δοκιμάσει νέες, να επιμένει στις ίδιες και τελικά να στερείται πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που είναι όμως απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού του.

Σύμφωνα με τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, η ισορροπημένη διατροφή για τα παιδιά περιλαμβάνει άφθονα φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης και πρωτεΐνη ενώ είναι σημαντικό να αποφεύγεται η υπερβολική ζάχαρη, το νάτριο και τα κορεσμένα λιπαρά.

Η διατροφή του παιδιού σε πρώτο πλάνο

Τα θρεπτικά συστατικά που δεν πρέπει να λείπουν από την διατροφή του, περιλαμβάνουν:

Πρωτεΐνη

Αποτελεί δομικό συστατικό των κυττάρων, διασπά την τροφή σε ενέργεια, συμβάλει στην καταπολέμηση των λοιμώξεων και μεταφέρει πολύτιμο οξυγόνο σε ολόκληρο το σώμα. Ως εκ τούτου, η πρωτεΐνη είναι απαραίτητο συστατικό της παιδικής διατροφής και μπορείτε να την βρείτε σε άπαχα κρέατα, αυγά, ψάρι και γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γιαούρτι, το γάλα ή το τυρί.

Το τυρί μάλιστα αποτελεί αγαπημένο τρόφιμο των παιδιών. Το ΔΩΔΩΝΗ ΤουΤοστ ξεχωρίζει στην κατηγορία του χάρη στην μοναδική, πλούσια γεύση που κάνει κάθε τοστ πραγματικά απολαυστικό.

Μπορούν να το απολαύσουν σκέτο, ως βασικό συστατικό για νοστιμότατα σνακ, όπως σάντουιτς ή ως υλικό σε αγαπημένα τους πιάτα.

Το βρίσκετε σε πλήρες με πλούσια, πεντανόστιμη γεύση και 24 γραμμάρια πρωτεΐνης αλλά και σε light με 30 γραμμάρια πρωτεΐνης και μόνο 17% λιπαρά ανά 100 γραμμάρια για τους γονείς που ακολουθούν μία πιο ισορροπημένη διατροφή.

Υδατάνθρακες

Βοηθούν το σώμα του παιδιού να χρησιμοποιεί τα λιπαρά και τις πρωτεΐνες για την οικοδόμηση και την επιδιόρθωση ιστών, αποτελώντας πολύτιμη «πηγή» ενέργειας. Οι υδατάνθρακες έρχονται σε πολλές διαφορετικές μορφές, συμπεριλαμβανομένων των σακχάρων, των αμύλων και των φυτικών ινών.

Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες περιλαμβάνουν το ψωμί, οι πατάτες, τα ζυμαρικά και το πλιγούρι βρώμης.

Ασβέστιο

Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για γερά οστά και δόντια.

Είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την πήξη του αίματος και τη λειτουργία των νεύρων, των μυών και της καρδιάς. Εκτός από το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί, θα το βρείτε σε κρόκους αυγών αλλά και στο σπανάκι.

Καλά λιπαρά

Μια εξαιρετική «πηγή» ενέργειας για τα παιδιά, τα καλά λιπαρά είναι απαραίτητα για την ομαλή ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Επιπλέον βοηθούν το σώμα να απορροφήσει τις λιποδιαλυτές βιταμίνες, όπως οι βιταμίνες A, D, E και Κ. Τροφές πλούσιες σε λιπαρά περιλαμβάνουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα με πλήρη λιπαρά, οι ξηροί καρποί και το ψάρι.

Σίδηρος

Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για τα παιδιά, καθώς συμβάλλει στην μεταφορά οξυγόνου από τους πνεύμονες στο υπόλοιπο σώμα ενώ βοηθά τους μυς να αποθηκεύουν και να αξιοποιούν το οξυγόνο. Οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σιδήρου περιλαμβάνουν κόκκινα κρέατα, φασόλια και ξηροί καρποί.

Για περισσότερα info επισκεφτείτε την ΔΩΔΩΝΗ στο Instagram.