Όλοι οι γονείς θέλουν τα παιδιά τους να είναι ευτυχισμένα.

Η κατάθλιψη και το άγχος είναι από τις μεγαλύτερες ανησυχίες των γονέων για τα παιδιά τους, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Pew Research Center – και δικαιολογημένα.

Έρευνες δείχνουν ότι τα ευτυχισμένα παιδιά έχουν περισσότερες πιθανότητες να γίνουν επιτυχημένοι ενήλικες με καλύτερες επιδόσεις στην εργασία και βελτιωμένες κοινωνικές σχέσεις, σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους.

Διαβάστε επίσης: Γονείς: Γιατί πρέπει να παίζετε με το παιδί σας

Πώς μπορείτε να βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά σας είναι χαρούμενα και μεγαλώνουν σωστά; Καθηγητές από τα πανεπιστήμια του Yale και του Harvard μοιράζονται 3 απλές αλλά χρήσιμες συμβουλές:

1. Διδάξτε στα παιδιά ότι τα αρνητικά συναισθήματα είναι φυσιολογικά και όχι μόνιμα.

Δώστε στα παιδιά να καταλάβουν ότι δεν πρέπει να ντρέπονται για συναισθήματα όπως ο θυμός, η θλίψη ή το άγχος.

Είναι σημαντικό να τους μάθετε να μην ταυτίζουν την εκδήλωση συναισθημάτων με την αδυναμία. Στο κάτω-κάτω, το κλάμα είναι απλώς μια μορφή εκτόνωσης της πίεσης.

Άλλωστε, τα συναισθήματα είναι σαν τον καιρό, δεν γίνεται συνέχεια να έχει ήλιο. Κάποιες φορές θα βρέχει, αλλά δεν θα βρέχει για πάντα. Και μην ξεχνάτε ότι μετά τη βροχή βγαίνει το ουράνιο τόξο.

2. Η χαρά είναι μεταδοτική

Όταν είστε χαρούμενοι, η διάθεση των παιδιών σας μπορεί να φτιάξει, απλά και μόνο με το να βρίσκονται κοντά σας.

Αυτό ισχύει για όλα τα συναισθήματα, όπως και το άγχος.

Πρέπει να θυμόμαστε ότι τα παιδιά μας είναι αρκετά συντονισμένα σε ό,τι συμβαίνει στο περιβάλλον τους.

Μερικές φορές το άγχος μας δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμο. Και τα παιδιά μας εκτίθενται υπερβολικά σε αυτό. Ακούσια τους διδάσκουμε να φοβούνται επειδή φοβόμαστε εμείς.

Κι ενώ δεν μπορείτε «ξεφορτωθείτε» εντελώς το άγχος και τον φόβο, ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε ως γονείς είναι να βοηθήσετε το παιδί σας να μάθει δεξιότητες αντιμετώπισης που θα του χρησιμεύσουν σε όλη του τη ζωή.