Μερικές φορές, όταν οι οικογένειες αποφασίζουν να μετακομίσουν, τα παιδιά μπορεί να δυσκολεύονται να αποχωριστούν το σπίτι που γνωρίζουν.

Εκτός από το ότι αποσπώνται από τον κοινωνικό τους κύκλο, η μετακόμιση αποτελεί μια κίνηση που διαταράσσει το αίσθημα της κυριαρχίας ενός παιδιού στο περιβάλλον του.

Μάλιστα, η έρευνα δείχνει ότι η μετακόμιση συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους στρεσογόνους παράγοντες της ζωής, μετά τον θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου και το διαζύγιο.

Διαβάστε επίσης: Ντουλάπα: Ξεκαθαρίζοντας τα ρούχα και τα παιχνίδια

Είναι σημαντικό, ως γονείς, να προσπαθείτε να περνάτε ποιοτικό χρόνο με το παιδί σας, πριν και κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, για να του εξηγήσετε περί τίνος πρόκειται, ώστε να μην νιώσει αβεβαιότητα για τη νέα σας αρχή.

Δώστε στο παιδί σας να καταλάβει ότι δεν πειράζει να του λείπουν οι φίλοι του και το προηγούμενο σχολείο. Ενθαρρύνετέ το να συμμετέχει στις αποφάσεις σχετικά με τις δραστηριότητες, τα έπιπλα και τα χρώματα του υπνοδωματίου.

Και αφήστε του χρόνο να προσαρμοστεί, δείχνοντας ενσυναίσθηση για τις ανησυχίες του.

Κάνοντας υπομονή και φροντίζοντας να του δημιουργείτε την αίσθηση ασφάλειας που χρειάζεται, θα εξασφαλίσετε ότι το διάστημα που θα μεσολαβήσει θα είναι όσο πιο ανώδυνο γίνεται για το μικρό σας.

Εκμεταλλευτείτε και τις 5 σας αισθήσεις

Το άγχος της μετακόμισης δεν τελειώνει πάντα όταν το φορτηγό απομακρύνεται.

Ενεργοποιήστε τις πέντε αισθήσεις για να δώσετε σήμα στον εγκέφαλό σας ότι όντως είστε στο σπίτι σας:

  • Παίξτε την αγαπημένη σας μουσική καθώς αρχίζετε να ξεπακετάρετε.
  • Ψήστε μπισκότα για να κάνετε το σπίτι να μυρίζει τέλεια και να εκπέμπει ζεστασιά και άνεση.
  • Χρησιμοποιήστε ίδια τα καθαριστικά που είχατε και στο προηγούμενο σπίτι σας και βάλτε το αγαπημένο σας σαπούνι στο ντους μέχρι να γίνει πιο οικείο.
  • Ρυθμίστε, αμέσως, το φωτισμό και τοποθετήστε μερικές φωτογραφίες στους τοίχους.
  • Τακτοποιήστε πρώτα τους πιο σημαντικούς χώρους στο νέο σας σπίτι. Ετοιμάστε τα υπνοδωμάτιά σας, γιατί θα χρειαστείτε ξεκούραση. Ένα σπιτικό γεύμα στην καινούργια σας κουζίνα μπορεί να σας βοηθήσει να εξοικειωθείτε.

Pro tip: Πάρτε τα αγαπημένα πράγματα των παιδιών μαζί στο αυτοκίνητό σας, εκτός αν θέλετε να περάσετε ώρες ανοίγοντας κουτιά ψάχνοντας για τον «Κάμπι» τον περίεργο αρκούδο – που του λείπει κι ένα κουμπί.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Psychological Science, το να κρατάς απλώς ένα αρκουδάκι μπορεί να μειώσει σημαντικά το φόβο και το άγχος. Σε περίπτωση που αναρωτιόσασταν, αυτό δεν ισχύει μόνο για τα παιδιά, αλλά και για τους ενήλικες.