Σχεδόν σε όλα τα παιδιά (και τους μεγάλους) αρέσει το fast food, αλλά τo μαγείρεμα στο σπίτι αποτελεί την καλύτερή σας επιλογή.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Public Health Nutrition», οι άνθρωποι που τρώνε τακτικά σπιτικό φαγητό, τρέφονται πιο υγιεινά και καταναλώνουν λιγότερες θερμίδες, άρα έχουν λιγότερες πιθανότητες να πάρουν βάρος.

Διαβάστε επίσης: Οικογενειακή διατροφή: Τι πρέπει να περιλαμβάνει ένα ισορροπημένο γεύμα;

Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, μερικά, ακόμη, οφέλη του να μαγειρεύουμε στο σπίτι περιλαμβάνουν:

  • Εξοικονόμηση χρόνου: Όταν προγραμματίζετε εκ των προτέρων, μπορείτε να εξοικονομήσετε περισσότερο χρόνο φτιάχνοντας τα γεύματά σας στο σπίτι από το να παραγγείλετε φαγητό ή να πάτε έξω να φάτε.
  • Έλεγχος των μερίδων: Μπορείτε να ρυθμίσετε καλύτερα τα μεγέθη των μερίδων σας στο σπίτι ώστε να καταναλώνετε τις ποσότητες που πραγματικά χρειάζεται το σώμα σας, χωρίς να ξεφεύγετε.
  • Έλεγχος των υλικών: Δεν υπάρχει κάποιος που να ξέρει τις τροφικές σας ευαισθησίες και αλλεργίες καλύτερα από εσάς. Γι’ αυτό όταν ελέγχετε τα συστατικά του φαγητού σας μπορείτε να αποφύγετε ανεπιθύμητες παρενέργειες.
  • Ποιότητα φαγητού: Όταν ετοιμάζετε το φαγητό σας μόνοι σας, μπορείτε να αποφύγετε τη ζάχαρη, τα λιπαρά και το αλάτι που κρύβονται στο γρήγορο φαγητό. Ως εκ τούτου, τα γεύματά σας εκτός από χορταστικά θα είναι και ευεργετικά για τον οργανισμό σας.
  • Ευκαιρία για σύνδεση: Η συμμετοχή της οικογένειας και των φίλων σας στη διαδικασία μαγειρέματος και η κουβέντα κατά τη διάρκεια ενός γεύματος μπορεί να σας φέρει πιο κοντά.

Αντί για fast food

Καλό είναι να αναζητάτε πάντα υγιεινές εναλλακτικές λύσεις για να μην νιώθουν τα παιδιά πως στερούνται κάποια συγκεκριμένα τρόφιμα και για να μην τους λείπουν. Για παράδειγμα:

Αντί για χάμπουργκερ

Αντικαταστήστε το ψωμάκι του μπέργκερ με ψωμί ολικής αλέσεως με σουσάμι. Προσθέστε ψητό κοτόπουλο ή κάποιο άλλο άπαχο κρέας, λαχανικά και τη δική σας σπιτική σως.

Αντί για πατάτες τηγανιτές

Φτιάξτε πατάτες φούρνου με λίγο δεντρολίβανο και θυμάρι.

Αντί για πίτσα από έξω

Ετοιμάστε την στο σπίτι με πιτάκια ολικής αλέσεως, τυρί κότατζ, λαχανικά, μανιτάρια, κρεμμυδάκι και φρέσκια σάλτσα ντομάτας.

Αντί για γλυκό και αναψυκτικά

Προτιμήστε φρέσκα, ολόκληρα φρούτα για επιδόρπιο και φυσικούς χυμούς ή smoothies αντί για ζαχαρούχα, έτοιμα ροφήματα.