Δεν υπάρχει οικογένεια που δεν συναντά στην πορεία της ζωής δυσκολίες. Εμπόδια που μπορεί να προκαλέσουν λογομαχίες παρουσία των παιδιών. Ανεξάρτητα άλλωστε από το πόσο πολύ αγαπημένο είναι ένα ζευγάρι, πάντα θα υπάρχουν θέματα για τα οποία διαφωνεί. Επομένως, κανένα ζευγάρι δεν μπορεί να «ξεφύγει» από τις δοκιμασίες που φέρνει η καθημερινότητα.

Πώς λοιπόν οι ανθρώπινες αυτές γονικές διαφορές επηρεάζουν τα παιδιά; Και γιατί δεν πρέπει ποτέ να εκδηλώνονται μπροστά τους;

Διαβάστε επίσης: Παιδί: Πώς να το βοηθήσετε αν αντιμετωπίζει απόρριψη

Πώς νιώθουν τα παιδιά όταν καβγαδίζουμε μπροστά τους;

Οι λογομαχίες με τον σύντροφό σας πιθανότατα σας προκαλούν άσχημα συναισθήματα. Τα παιδιά λοιπόν δεν αποτελούν εξαίρεση. Νιώθουν ό,τι νιώθετε, όμως σε ακόμη πιο έντονο βαθμό μιας και ακόμα δεν έχουν την ωριμότητα να αναλύσουν και να κατανοήσουν τέτοιου είδους καταστάσεις.

Σε γενικές γραμμές, τα παιδιά έχουν την τάση να αισθάνονται ότι φταίνε τα ίδια όταν οι γονείς τους έρχονται σε αντιπαράθεση. Νομίζουν ότι η μαμά και ο μπαμπάς τους τσακώνονται για κάτι που έκαναν εκείνα.

Επιπλέον, τα παιδιά φοβούνται υπερβολικά ότι ένας από τους γονείς τους θα μπορούσε να χάσει τον έλεγχο. Και πονούν όταν βλέπουν τις πιο σημαντικές φιγούρες της ζωής τους λυπημένες για τον οποιοδήποτε λόγο.

Όταν καβγαδίζουμε λοιπόν μπροστά τους, ακόμα και η προσωπικότητά τους μπορεί να επηρεαστεί δυσμενώς. Η ανασφάλεια και ο φόβος που τους προκαλούνται μπορεί να οδηγήσουν ένα παιδί σε επιθετικότητα και αδυναμία να επιλύει τις διαφορές του με τους άλλους εποικοδομητικά.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι οι γονείς δεν χρειάζεται να μαλώνουν με φωνές για να επηρεαστούν τα παιδιά. Ακόμη και οι σιωπηλές διαφωνίες μπορεί να τους προκαλέσουν έντονη θλίψη.

Συμπεριφορές όπως άρνηση να πάνε σχολείο ή δυσκολία να κοιμηθούν το βράδυ μπορεί να πηγάζουν από τις φανερές διαφωνίες των γονιών.

Πώς καθησυχάζουμε τα παιδιά μετά από έναν καυγά;

Πρώτα απ’ όλα, ως γονείς πρέπει να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια να αποφεύγουμε τις αντιδικίες μπροστά στο παιδί μας. Εάν όμως κάποια στιγμή υποπέσουμε σε αυτό το σφάλμα, τότε είναι απαραίτητο να προσπαθήσουμε να ηρεμήσουμε το παιδί μας άμεσα.

Αρχικά, είναι σημαντικό να το διαβεβαιώσουμε πως δεν φταίει εκείνο που μαλώσαμε. Πρέπει να βοηθήσουμε το παιδί να καταλάβει πως δεν υπάρχει κανένας λόγος να ανησυχεί και να του υπενθυμίσουμε πως αγαπάμε τον σύντροφό μας και το ίδιο. Και αυτό δεν θα πρέπει να μείνει μόνο στα λόγια, αλλά και σε πράξεις- εκδηλώσεις αγάπης για να ανακτηθεί η ασφάλεια στο οικογενειακό περιβάλλον.

Η εύρεση λύσης και η συζήτηση με τον σύντροφό μας καθώς και η συγγνώμη όταν έχουμε σφάλει, λέγοντας κάτι που δεν έπρεπε, είναι παραδείγματα καλής συμπεριφοράς που βοηθούν το παιδί μας να αναπτύξει σημαντικές δεξιότητες, όπως η ενσυναίσθηση.

Με αυτόν τον τρόπο, τα παιδιά μπορούν να ξεπεράσουν τα άσχημα συναισθήματα που τους προκλήθηκαν και να μάθουν σταδιακά να χειρίζονται και τα ίδια τις όποιες συγκρούσεις μπορεί να προκύψουν στη ζωή τους με υγιή τρόπο.