Οι ερευνητές και οι αναπτυξιακοί ψυχολόγοι μελετούν τη γονική μέριμνα και την ανάπτυξη των παιδιών εδώ και περίπου 75 χρόνια.

Από τη δεκαετία του 1930 έως τη δεκαετία του 1960, η έρευνα επικεντρώθηκε στα χαρακτηριστικά των γονέων και όχι στις συμπεριφορές τους, μέχρι που η ψυχολόγος Diana Baumrind εντόπισε διαφορετικές διαστάσεις της γονικής συμπεριφοράς, τις οποίες στη συνέχεια κατέταξε σε 3 κατηγορίες.

Διαβάστε επίσης: Dolphin Parenting: Τι είναι ο γονείς… «δελφίνια»;

Αναλυτικότερα, κατά την Baumrind τα 3 στυλ ανατροφής είναι το αυταρχικό (authoritarian parenting), το δημοκρατικό (authoritative parenting) και το επιτρεπτικό (permissive parenting).

Αργότερα, οι ψυχολόγοι Eleanor Maccoby και John Martin εισήγαγαν ένα τέταρτο στυλ ανατροφής στην εξίσωση, εκείνο του μη εμπλεκόμενου γονέα (uninvolved parenting).

Πώς επηρεάζει το γονεϊκό σας στυλ το παιδί

Το γονεϊκό σας στυλ μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο το παιδί σας σκέφτεται και αλληλεπιδρά με τον έξω κόσμο, ο οποίος μπορεί να περιλαμβάνει:

  • Τον τρόπο με τον οποίο κάνει φίλους και επιλέγει ερωτικούς συντρόφους στο μέλλον.
  • Πώς βλέπει τον εαυτό του.
  • Πώς αποδίδει ακαδημαϊκά.
  • Την ψυχική του υγεία και ευημερία.

Τα παιδιά που έχουν αυταρχικούς γονείς, για παράδειγμα, συνήθως είναι υπάκουα, αλλά δεν είναι τόσο χαρούμενα και κοινωνικά, καθώς παρουσιάζουν προβλήματα με την αυτοεκτίμησή τους.

Το δημοκρατικό στυλ διαπαιδαγώγησης, από την άλλη, ωθεί τα παιδιά να γίνουν επιτυχημένα, χωρίς να θυσιάσουν την ευτυχία τους.

Όσον αφορά το επιτρεπτικό στυλ, κατατάσσεται χαμηλά ως προς το αίσθημα ευτυχίας και τον αυτοέλεγχο. Τα παιδιά που μεγαλώνουν με τέτοιου είδους γονείς είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίσουν προβλήματα με την εξουσία και τείνουν να έχουν μειωμένες επιδόσεις στο σχολείο.

Τέλος, το «αδιάφορο» στυλ διαπαιδαγώγησης είναι το λιγότερο αποτελεσματικό σε όλους τους τομείς της ζωής ενός παιδιού. Τα παιδιά που μεγαλώνουν σε ένα τέτοιο περιβάλλον έχουν την τάση να στερούνται αυτοέλεγχο, έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση και είναι λιγότερο ικανά σε σχέση με τους συνομηλίκους τους.