Υλικά

  •  1 κιλό μικρές πατάτες
  • Αλάτι και πιπέρι
  • 2 κουτ. σούπας φύλλα φρέσκου δεντρολίβανου (αν δεν βρείτε φρέσκο μπορείτε να βάλετε ξερό)
  • 1/3 φλιτζ. τσαγιού φύλλα μαϊντανού
  • 3/4 φλιτζ. τσαγιού παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας μουστάρδα
  • 3 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού

 

Εκτέλεση

Για τις πατάτες

  • Πλένουμε τις πατάτες καλά και τις βράζουμε όπως είναι με τη φλούδα σε μια κατσαρόλα μέσα σε άφθονο νερό για 30-40 λεπτά περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν.
  • Τις ελέγχουμε τρυπώντας τες με ένα λεπτό μαχαίρι.

Λάδι δεντρολίβανου και λαδολέμονο

  • Σε μια μικρή κατσαρόλα με νερό που βράζει ρίχνουμε λίγο αλάτι και τα φύλλα του δεντρολίβανου.
  • Τα βράζουμε για 20 δευτερόλεπτα, ρίχνουμε το μαϊντανό και βράζουμε για άλλα 10 δευτερόλεπτα.
  • Σουρώνουμε τα φύλλα και τα βάζουμε σε λίγο νερό με πάγο για να κρυώσουν.
  • Κατόπιν τα στραγγίζουμε και τα χτυπάμε στο μπλέντερ με το ελαιόλαδο για 2 λεπτά. Σουρώνουμε.
  • Καθαρίζουμε το μπλέντερ και ρίχνουμε μέσα το λάδι δεντρολίβανου. Προσθέτουμε τη μουστάρδα και το χυμό λεμονιού, τα χτυπάμε για 1 λεπτό και τα μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπολ.

Πατατοσαλάτα

  • Στραγγίζουμε τις πατάτες, τις αφήνουμε να κρυώσουν λίγο για να μπορούμε να τις πιάσουμε και όσο είναι ακόμα ζεστές τις καθαρίζουμε και τις κόβουμε σε μέτρια κομμάτια.
  • Τις ρίχνουμε στο μπολ με το λαδολέμονο, ρίχνουμε αρκετό αλατοπίπερο, ανακατεύουμε προσεκτικά να μη διαλυθούν και σερβίρουμε.

*Στην πατατοσαλάτα μπορείτε να προσθέσετε 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι ή 1 φρέσκο, ψιλοκομμένα, 200 γρ. σολομό και 1 κουτ. σούπας κάππαρη