Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ, διεθνώς ADHD: Attention Deficit Hyperactivity Disorder) είναι μια από τις πιο κοινές νευροαναπτυξιακές διαταραχές παγκοσμίως.

Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητας, αποτελεί το συχνότερο πρόβλημα μάθησης και συμπεριφοράς της παιδικής ηλικίας.

Διαβάστε επίσης: Εγκυμοσύνη: Η ημικρανία αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών

Παρουσιάζεται στο 5-7% των παιδιών παγκοσμίως, ενώ σχετικές έρευνες έδειξαν, ότι η κληρονομικότητα ευθύνεται για το 76% των περιπτώσεων.

Δηλαδή, 76% των παιδιών με ΔΕΠΥ έχουν τουλάχιστον έναν συγγενή που εμφανίζει τη διαταραχή.

Όταν ο ένας γονέας πάσχει από τη διαταραχή, έχει πιθανότητα 57% να την κληροδοτήσει στο παιδί του.

Η ΔΕΠΥ εμφανίζεται στην παιδική ηλικία αλλά ορισμένα συμπτώματα μπορεί να επιμένουν κατά την εφηβεία και την ενηλικίωση.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του Forbes, αυτή τη στιγμή, περίπου 139,8 εκατομμύρια ενήλικες στον κόσμο έχουν διαγνωστεί με αυτή τη διαταραχή.

Ωστόσο, επειδή τα συμπτώματα (απροσεξία, υπερκινητικότητα, παρορμητικότητα) στους ενήλικες μπορεί να εκδηλώνονται με ποικίλους συνδυασμούς και συνήθως περιπλέκονται με άλλα συναισθηματικά προβλήματα ή διαταραχές συμπεριφοράς, είναι εύκολο να τα μπερδέψετε με άλλες παθήσεις όπως κατάθλιψη ή αγχώδη διαταραχή.

Ο γιατρός σας μπορεί να διαγνώσει την πραγματική αιτία των συμπτωμάτων σας και να σας βοηθήσει να τα διαχειριστείτε αποτελεσματικά.

Η έγκαιρη αναγνώριση και αντιμετώπιση της ΔΕΠΥ είναι απαραίτητη για την πρόληψη των μακροχρόνιων επιδράσεων στην καθημερινή λειτουργικότητα και προσαρμογή των πασχόντων ατόμων στο σχολικό, οικογενειακό, επαγγελματικό και κοινωνικό περιβάλλον.

Μην κατηγορείτε τον εαυτό σας

Πολλοί γονείς ανακαλύπτουν ότι έχουν και αυτοί ΔΕΠΥ όταν διαγνωστεί το παιδί τους.

Να θυμάστε ότι δεν προκαλέσατε εσείς τη διαταραχή στο παιδί σας, οπότε μη χάνετε πολύτιμο χρόνο κατηγορώντας τον εαυτό σας.

Η ΔΕΠΥ είναι μια διαταραχή του εγκεφάλου – δεν προκαλείται από την ανατροφή των παιδιών.

Συχνά, οι γονείς με ΔΕΠΥ αντιμετωπίζουν τα ίδια θέματα με τα παιδιά τους.

Το κλειδί είναι να μάθετε να τη διαχειρίζεστε αποτελεσματικά, γιατί αυτό θα σας βοηθήσει να βοηθήσετε περισσότερο και το παιδί σας.

Γι’ αυτό προσπαθήστε να είστε υπομονετικοί με το παιδί σας αλλά και με τον εαυτό σας.