Άλλος ένα καλός λόγος για να υιοθετήσετε ένα κατοικίδιο είναι πως η συνύπαρξη μαζί του φαίνεται να λειτουργεί προστατευτικά ως προς τα μωρά και το ενδεχόμενο εμφάνισης τροφικών αλλεργιών. Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα ευρήματα μελέτης που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «PLOS ONE»,  η συνύπαρξη με ένα σκύλο ή μια γάτα κατά τη διάρκεια της εμβρυϊκής ανάπτυξης και της βρεφικής ηλικίας συνδέεται με μικρότερη συχνότητα ανάπτυξης τροφικών αλλεργιών.

Η μελέτη, η οποία παρακολούθησε περισσότερα από 66.000 παιδιά από την Ιαπωνία, εξέτασε εκείνα και το περιβάλλον διαβίωσής τους, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι τα μωρά που μεγάλωναν σε σπίτια χωρίς κατοικίδια ήταν και εκείνα που ποσοστιαία εμφάνισαν τις περισσότερες αλλεργίες.

Διαβάστε επίσης: Μωρό: Καλώς ήρθατε στο πρώτο έτος της ζωής του

Προστατεύουν όλα τα κατοικίδια το ίδιο;

Περίπου το 22% των παιδιών που μελετήθηκαν μεγάλωναν με σκύλους ή γάτες (ή και με τα δύο ζωάκια μέσα στο σπίτι). Αυτά τα παιδιά είχαν σημαντικά μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης τροφικών αλλεργιών μέχρι την ηλικία των 3 ετών.

Πιο συγκεκριμένα, η έκθεση σε σκύλους βρέθηκε ότι μειώνει την εμφάνιση αλλεργιών στο γάλα, τα αβγά και τους ξηρούς καρπούς. Η έκθεση σε γάτες βρέθηκε ότι μειώνει την εμφάνιση αλλεργιών στα αβγά, τη σόγια και το σιτάρι.

Ωστόσο, τα παιδιά που εκτέθηκαν σε άλλα κατοικίδια, όπως για παράδειγμα χαμστεράκια, εμφάνισαν αλλεργίες κυρίως στους ξηρούς καρπούς, γεγονός που οι ερευνητές εικάζουν ότι μπορεί να σχετίζεται με τη σκόνη στο σπίτι.

Τα ευρήματα παλαιότερων μελετών

Αυτή δεν είναι η μόνη μελέτη που υποδηλώνει ότι τα κατοικίδια έχουν προστατευτική επίδραση ως προς τις αλλεργίες βρεφών και παιδιών. Παλαιότερη μελέτη είχε αποκαλύψει διερευνώντας μωρά που μεγαλώνουν με σκύλους ότι οι αλλεργίες στο αβγό ήταν μειωμένες μέχρι την ηλικία του 1 έτους.

Άλλη πάλι μελέτη έδειξε επίσης μια εντυπωσιακή μείωση (κατά 90%) των πιθανοτήτων εμφάνισης τροφικών αλλεργιών για βρέφη που ζούσαν με σκύλους.

Γιατί πιθανόν να συμβαίνει αυτό

Η συμβίωση με κατοικίδια εκθέτει τόσο τους γονείς όσο και τα παιδιά σε μια σειρά από μικρόβια που κανονικά συνήθως δεν υπάρχουν μέσα στο σπίτι. Η εισπνοή του τριχώματος και το άγγιγμα της γούνας και του δέρματος σκύλων και γατών πιθανότατα ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα της μαμάς, το οποίο «περνάει» εύκολα στο μωρό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού.

Βεβαίως, εφόσον οι αλλεργίες μπορεί να είναι γονιδιακής προδιάθεσης, δεν σημαίνει πως υιοθετώντας ένα κατοικίδιο θα εξαφανιστούν… Επιπλέον, μια διατροφή με προϊόντα που έχουν υποστεί φυσική ζύμωση φαίνεται πως προσφέρει κάποια προστατευτικά οφέλη ως προς το εν λόγω ζήτημα.