Ποιο είναι το μυστικό ενός καλού μπαμπά ή μιας καλής μαμάς; Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Βουκουρεστίου έχουν την απάντηση στο ερώτημα που όλοι οι γονείς καίγονται να μάθουν.

Σύμφωνα με τη μελέτη τους που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Frontiers in Public Health, η συνταγή της επιτυχίας αποτελείται από μερικά απλά συστατικά που κάνουν τη διαφορά: τη συναισθηματική νοημοσύνη, την αυτοεκτίμηση και τη συμπόνια.

Διαβάστε επίσης: Ευγενικά παιδιά: Το μυστικό τους είναι η καλή σχέση με τους γονείς τους

«Τα άτομα με υψηλό επίπεδο συναισθηματικής νοημοσύνης επιδεικνύουν υψηλό επίπεδο γονικής επάρκειας ως αποτέλεσμα των συγκεκριμένων στρατηγικών συναισθηματικής νοημοσύνης που χρησιμοποιούν στη διαδικασία της ανατροφής», εξηγεί η ερευνητική ομάδα.

Η γονική μέριμνα απαιτεί, επίσης, μια ισορροπία αυτοεκτίμησης και συμπόνιας.

Αυτά τα χαρακτηριστικά, σε συνδυασμό, επιτρέπουν στους γονείς να αποκτήσουν υγιή αυτοπεποίθηση από τις θετικές εμπειρίες, ενώ παράλληλα τους αποτρέπουν από το να κρίνουν τον εαυτό τους πολύ αυστηρά όταν τα πράγματα δεν πάνε όπως τα θέλουν.

Εσείς πόσο υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη έχετε;

Μερικά από τα κοινά χαρακτηριστικά των γονέων με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη περιλαμβάνουν:

Ενσυναίσθηση

Οι γονείς με ενσυναίσθηση μπορούν να κατανοήσουν τα συναισθήματα των άλλων και να βάλουν τη σωστή «ταμπέλα» στο κάθε συναίσθημα.

Παράλληλα, μπορούν να μπουν στη θέση του άλλου και να κατανοήσουν τα αίτια που οδηγούν στην εκάστοτε συμπεριφορά.

Αυτεπίγνωση

Η αυτεπίγνωση είναι ένας από τους θεμέλιους λίθους της συναισθηματικής νοημοσύνης.

Η ικανότητα αυτή βοηθάει, επίσης, να αναγνωρίζετε τις διαθέσεις και τα συναισθήματά σας.

Επιπλέον, το να έχετε αυτεπίγνωση σημαίνει ότι γνωρίζετε ότι οι διαθέσεις σας μπορούν να επηρεάσουν τους άλλους.

Ανάληψη ευθυνών

Η αποδοχή του εαυτού σας και η αυτοπεποίθηση μπορεί να σας κάνουν να έχετε μεγαλύτερη επίγνωση της δέσμευσής σας απέναντι στα πράγματα.

Αυτό σημαίνει ότι αναλαμβάνετε την ευθύνη για τις χαρές και τις αποτυχίες σας, παίρνοντας στους ώμους σας το βάρος της επίλυσης των προβλημάτων σας.