Δεν μπορούμε πάντα να εξηγήσουμε την ευαισθησία και τους λόγους για τους οποίους νιώθουμε όπως νιώθουμε και αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό.

Ωστόσο, ορισμένες φορές οι λόγοι αυτοί βρίσκονται μπροστά στα μάτια μας και θα ήταν ωφέλιμο να τους αναγνωρίσουμε καθώς έτσι ίσως αναγνωρίσουμε και τρέχουσες συνθήκες στη ζωή μας που μπορεί να χρειάζονται αναθεώρηση.

Ας δούμε κάποιες πιθανές αιτίες που δίνουν στα συναισθήματά σας το… πάνω χέρι τελευταία και τι ενδεχομένως θα μπορούσατε να κάνετε για να ανταπεξέλθετε.

Τι μπορεί να κρύβει η τόση ευαισθησία

«Καλό» άγχος

Το γεγονός ότι το στρες μπορεί να εντείνει τα συναισθήματά μας, δεν μας προκαλεί έκπληξη. Παρ’ όλα αυτά, πολλοί από εμάς συχνά παραβλέπουμε κοινές πηγές άγχους. Για παράδειγμα, μια μεγάλη μετάβαση στη ζωή, ακόμα κι αν είναι καλή, μπορεί να προκαλέσει έντονη ανησυχία ή και θλίψη.

Με άλλα λόγια, δεν είναι όλες οι πηγές άγχους «κακές». Ακόμη και το «καλό» άγχος μπορεί να προκαλέσει σύνθετα συναισθήματα. «Θετικές» πηγές άγχους μπορεί να είναι μια προαγωγή στη δουλειά ή οι διαδικασίες προετοιμασίας ενός γάμου.

Είναι σημαντικό λοιπόν να μην υποβαθμίζετε το άγχος που μπορεί να σας οδηγεί σε υπερευαισθησία όταν αυτό συνδέεται με κάτι θετικό. Εξίσου σημαντικό είναι να μην καταπιέζετε τα συναισθήματά σας.

Μιλήστε με τα άτομα που εμπιστεύεστε για το πώς νιώθετε έτσι ώστε να αρχίσετε να επεξεργάζεστε τα συναισθήματά σας.

Το να βρείτε τρόπους να απαλύνετε το στρες σε καθημερινή βάση (εξασκώντας για παράδειγμα πρακτικές διαλογισμού) θα ήταν επίσης ένας καλός τρόπος να προστατεύσετε τη συνολική σας υγεία και ευεξία.

Φροντίστε επιπλέον να τρώτε ισορροπημένα, να γυμνάζεστε έστω και ήπια και να μην χάνετε ούτε ένα βράδυ τον ύπνο σας.

Φυσικά, αν νιώθετε πως η κατάσταση είναι μη διαχειρίσιμη, μπορείτε πάντα να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό ψυχολόγο- ψυχοθεραπευτή.

Χωρισμός

Μπορεί ένας χωρισμός να μας αλλάξει και να μας κάνει πιο ευαίσθητους;

Μπορεί. Όπως επίσης μπορεί να μας προκαλέσει μια εσωτερική αναταραχή με πλήθος αρνητικών συναισθημάτων. Οι συναισθηματικές εμπειρίες βεβαίως όσον αφορά τις ερωτικές σχέσεις διαφέρουν ανάλογα με το άτομο και τη μοναδική του ιστορία, όπως και να έχει όμως, κανείς δεν… πετά από χαρά ύστερα από το τέλος μιας σχέσης.

Εάν διαπιστώσετε ότι βιώνετε επώδυνα συναισθήματα που αδυνατείτε να διαχειριστείτε μετά το χωρισμό, δοκιμάστε να:

  • Εκφράσετε ό,τι αισθάνεστε σε ένα οικείο περιβάλλον που σας κάνει να νιώθετε ασφάλεια. Φωνάξτε, κλάψτε, ξεσπάστε και αφήστε το γενικά να βγει από μέσα σας… Είναι απόλυτα φυσιολογικό να υπάρχει αυτή η ανάγκη και καλό θα ήταν να μην την συγκρατήσετε.
  • Αντιστοίχως, εμπιστευτείτε τους κοντινούς σας ανθρώπους. Συζητώντας μαζί τους, σύντομα θα αποκτήσετε μια διαφορετική οπτική της κατάστασης αφού θα αρχίσετε να την βλέπετε πιο αποστασιοποιημένα.
  • Διαβάσετε βιβλία που έχουν να κάνουν με το χωρισμό. Είναι βέβαιο πως το περιεχόμενο τους θα σας βοηθήσει να επανεκκινήσετε τα λογικά κέντρα του εγκεφάλου σας τα οποία η συναισθηματική σας κατάσταση, ίσως έχει θολώσει.
  • Καταγράψετε τις σκέψεις σας σε χαρτί.
  • Ακούσετε τα αγαπημένα σας λυπητερά τραγούδια χωρίς ενοχές και δεύτερες σκέψεις.
  • Τρώτε καλά, να κοιμάστε καλά, να αθλείστε.
  • Περιποιείστε τον εαυτό σας σε καθημερινή βάση.

«Burnout»

Η κούραση μπορεί να οδηγήσει σε συναισθήματα ευερεθιστότητας, λύπης, ακόμη και φόβου.

Το να προγραμματίσετε κάποια ρεπό από τη δουλειά,  να διασφαλίσετε ότι κάνετε πράγματα που σας φέρνουν χαρά και το να βάλετε όρια στις εργασιακές σας ευθύνες είναι κάποιοι τρόποι καταπολέμησης της εξουθένωσης.

Σε γενικές γραμμές, προσπαθήστε να εντοπίσετε τους μεγαλύτερους στρεσογόνους παράγοντες στη ζωή σας. Για να ανακουφίσετε τα συμπτώματα, θα πρέπει πρώτα να βρείτε τη βασική αιτία της δυσφορίας σας και να πράξετε αναλόγως.

Οικογενειακές αναταραχές…

Η οικογενειακή ζωή μπορεί να είναι πηγή περίπλοκων συναισθημάτων.

Είτε πρόκειται για μια τεταμένη σχέση με τους γονείς σας είτε αφορά τη δημιουργία της δικής σας οικογένειας, δεν είναι παράλογο ούτε ασυνήθιστο να υπάρχουν στιγμές που οι οικογενειακοί δεσμοί εντείνουν τα συναισθήματά σας.

Αρχίστε να κατανοείτε τα ερεθίσματα. Έχετε νευρικότητα στις γιορτές όταν είναι να βρεθείτε όλοι μαζί; Είναι τα γενέθλιά σας κάθε χρόνο μια… δύσκολη μέρα; Ξεκινήστε να προετοιμάζεστε εκ των προτέρων για τις στιγμές που γνωρίζετε ότι μπορεί να σας ενεργοποιήσουν συναισθηματικά με τρόπο που δεν θα θέλατε.

Αν πάλι γίνατε πρόσφατα γονιός, λογικό είναι να προσπαθείτε να βρείτε τα «πατήματά» σας.

Παραμείνετε ειλικρινείς με τον/την σύντροφό σας, μιλήστε με άλλους γονείς, επικεντρωθείτε στις χαρές που φέρνει το νέο μέλος της οικογένειας και ποτέ μην ξεχνάτε να φροντίζετε και τον εαυτό σας.

Εν κατακλείδι

Δεν χρειάζεται όπως αρχικά είπαμε να γνωρίζουμε την αιτία κάθε συναισθήματος που βιώνουμε. Ως άνθρωποι, είμαστε συναισθηματικά όντα και το να μπορούμε να αισθανόμαστε την πολυπλοκότητα της ζωής, είναι ένα πολύτιμο δώρο.

Εάν όμως τα συναισθήματά σας φτάνουν στην υπερβολή και σας ταλαιπωρούν διαταράσσοντας την καθημερινότητά σας, είναι καιρός να αναζητήσετε βοήθεια.