Το σπίτι σας εξυπηρετεί πολλούς σκοπούς: Είναι ο τόπος ανάπαυσής σας, το αγαπημένο σας εστιατόριο, ο χώρος συγκέντρωσης, το γραφείο σας, ακόμα και το σχολείο των παιδιών σας.

Πολύ συχνά, όμως, οι άνθρωποι χάνουν την ευκαιρία να διαμορφώσουν χώρους αυτοφρονίδας όπου μπορούν να είναι ο πραγματικός εαυτός τους.

Διαβάστε επίσης: Γονείς: Δημιουργήστε το τέλειο υπνοδωμάτιο για… τέλειο ύπνο

Θυμάστε τα φρούρια από κουβέρτες που χτίζαμε ως παιδιά;

Αταίριαστα παπλώματα, διάφορα μαξιλάρια «δανεισμένα» από κάθε δωμάτιο που μπορούσε να τα διαθέσει… Η αμφίβολη δομική ακεραιότητα που σήμαινε ότι ανά πάσα στιγμή θα μπορούσες να βρεις την υφασμάτινη οροφή να ακουμπάει στο κεφάλι σου…

Ηταν συναρπαστικό, μακριά από την τελειότητα και εντελώς προσωπικό. Ενα ζεστό μικρό «κουκούλι» για να παίζεις, να διαβάζεις ή να ονειρεύεσαι με την καρδιά σου.

Ως ενήλικοι, μερικές φορές θεωρούμε δεδομένα τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει ένας ασφαλής χώρος που μπορούμε να ονομάζουμε δικό μας. Είτε πρόκειται για ένα φυσικό μέρος είτε για ένα νοητικό, όλοι χρειαζόμαστε να έχουμε κάπου να πάμε για να ξεκουραστούμε και να βρούμε ηρεμία.

Υπάρχει λιγότερο άγχος σε ένα σπίτι αν κάθε άτομο της οικογένειας έχει ένα μέρος που είναι μόνο δικό του: μια αναπαυτική πολυθρόνα, ένα εργαστήριο στο γκαράζ, μια γωνιά γυμναστικής.

Πώς θα φτιάξετε το δικό σας καταφύγιο μέσα στο σπίτι

Το πρώτο βήμα είναι να βρείτε έναν χώρο για τον εαυτό σας. Αυτός μπορεί να είναι ένα υπόγειο, ένα δωμάτιο που περισσεύει ή ακόμη και ένας κήπος. Οπουδήποτε αισθάνεστε άνετα.

Στη συνέχεια, οριοθετήστε τον χώρο σας με μια κουρτίνα, ένα ράφι, ένα ψηλό φυτό. Ο καθένας βάζει στο χώρο του αυτό που είναι σημαντικό για αυτόν.

Με άλλα λόγια, αν αγαπάτε τη φύση, ο χώρος σας πιθανότατα θα περιλαμβάνει πράγματα και φυσικά υλικά που φέρνουν ζεστασιά και σας θυμίζουν την ύπαιθρο, όπως πέτρες ή κοχύλια που έχετε βρει, φυτά και μεγάλα παράθυρα.

Ισως ο ίδιος ο χώρος να είναι υπαίθριος. Παρεμπιπτόντως, η φύση γενικά έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί ηρεμία, οπότε ακόμη και κάτι τόσο απλό όσο το να βάζετε φρούτα σε ένα μπολ μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Στο παρελθόν, το να βρίσκουμε καταφύγιο σήμαινε να βρίσκουμε έναν φυσικό χώρο που θα αισθανόμασταν ασφαλείς μέσα σε αυτόν. Και αυτό είναι μέρος της ομορφιάς ενός καταφυγίου – είναι ό,τι χρειαζόμαστε να είναι.

Και αυτό μπορεί να αλλάξει με την πάροδο του χρόνου ή από άνθρωπο σε άνθρωπο. Και να θυμάστε ότι ένα καταφύγιο δεν χρειάζεται να είναι διακοσμημένο σύμφωνα με τους κανόνες του εσωτερικού σχεδιασμού.