«Αν δεν διασκεδάσετε τώρα που είστε μικροί, πότε θα το κάνετε», μας λένε συνεχώς. Πολλά παιδιά, έφηβοι και νεαροί ενήλικες πέφτουν τακτικά θύματα αυτού του είδους των ηλικιακών στερεοτύπων.

Ως αποτέλεσμα, οι μικρότεροι φοβούνται να μεγαλώσουν, πιστεύοντας ότι δεν υπάρχει τίποτα για να περιμένουν με ανυπομονησία.

Διαβάστε επίσης: Παιδιά: Η αγάπη, η ελπίδα και η ευτυχία τα βοηθά να αναπτυχθούν σωστά

Ωστόσο, ερευνητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Oregon υποστηρίζουν ότι μια τέτοια στάση μπορεί να έχει επιπτώσεις στην υγεία τους και να μειώσει το προσδόκιμο ζωής τους.

Η μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Aging and Human Development αναφέρει ότι όσοι έχουν θετικές εικόνες για τις μεγαλύτερες ηλικίες ζουν, κατά μέσο όρο, 7,5 χρόνια περισσότερο.

Αυτή η θετική προδιάθεση συνδέεται, επίσης, με καλύτερη υγεία, καλύτερη μνήμη, μικρότερο κίνδυνο άνοιας, ακόμη και ταχύτερο ρυθμό βαδίσματος στην τρίτη ηλικία.

«Το πώς σκεφτόμαστε για το ποιος θα είμαστε στα γηρατειά είναι ένας ισχυρός παράγοντας πρόβλεψης για αυτό που θα είμαστε μετά από χρόνια» υπογραμμίζουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Υπάρχουν αμέτρητοι λόγοι για τους οποίους αξίζει να χαίρεστε που μεγαλώνετε

Το να μεγαλώνουμε έχει σίγουρα τα καλά του και μάλιστα τα θετικά αυτά είναι πολλά, αρκεί να μπορούμε να τα αναγνωρίσουμε και να τα εκτιμήσουμε.

Γι’ αυτό αφιερώστε μια στιγμή κάθε μέρα για να σκεφτείτε τα πράγματα για τα οποία είστε ευγνώμονες σε αυτή τη φάση της ζωής σας.

Ακριβώς όπως τα κλαδιά ενός δέντρου επεκτείνονται και μεγαλώνουν καθώς αυτό ωριμάζει, έτσι και η ζωή σας εξελίσσεται με όμορφους και απροσδόκητους τρόπους.

Αξίζει να ζήσετε όλες αυτές τις στιγμές στο έπακρο χωρίς περιττά άγχη που προκύπτουν από λανθασμένα στερεότυπα.

Μάλιστα, ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο, παρακολούθησαν χιλιάδες ανθρώπους όλων των ηλικιών (μέχρι και άνω των 100 ετών) και είδαν ότι οι άνθρωποι που αναζητούν το νόημα στην ζωή, είναι πιθανότερο να το βρουν κοντά στα εξήντα τους χρόνια – οπότε τώρα σίγουρα δεν μπορείτε να πείτε ότι δεν υπάρχει κάτι για να περιμένετε.