Η Ναρκισσιστική Διαταραχή Προσωπικότητας (ΝΠΔ) είναι μια κατάσταση ψυχικής υγείας που περιλαμβάνει αρνητικά χαρακτηριστικά όπως αλαζονεία, υπερβολική ενασχόληση με τον εαυτό, ανάγκη για συνεχή θαυμασμό και έλλειψη ενσυναίσθησης. Τι μπορεί να συμβεί όμως όταν οι άνθρωποι με αυτή τη διαταραχή γίνουν γονείς;

Αν και δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς την προκαλεί, ορισμένοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι ναρκισσιστικές τάσεις διαμορφώνονται από γονείς, οι οποίοι για να καταπολεμήσουν τα αισθήματα κατωτερότητας που βιώνουν, αποζητούν συνεχώς την εξωτερική επιβεβαίωση.

Διαβάστε επίσης: Παιδιά: Καλλιεργώντας τον υγιή εγωισμό

Έτσι, τα παιδιά τους μαθαίνουν μέσω της μίμησης προτύπου να αποζητούν διαρκώς την επιβράβευση και να προσλαμβάνουν τις απειλές προς την αυτοεκτίμησή τους ή τα φυσιολογικά και παροδικά αισθήματα κατωτερότητας ως απαράδεκτες και ανυπόφορες εμπειρίες που πρέπει να καταπολεμηθούν μέσω της εξωτερικής επιβεβαίωσης.

Πώς μοιάζουν οι νάρκισσοι γονείς;

Οι νάρκισσοι γονείς, εξ ορισμού, δίνουν συνειδητά ή ασυνείδητα προτεραιότητα στις δικές τους ανάγκες, έναντι των αναγκών των παιδιών τους.

Επιπλέον, τείνουν να υπονομεύουν τις ικανότητες των παιδιών τους με μη ρεαλιστικές προσδοκίες και σκληρή κριτική, προκαλώντας έντονα συναισθήματα ντροπής ανεπάρκειας και ενοχής.

Μάλιστα, έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν με γονιό νάρκισσο – είτε μητέρα, είτε πατέρα – παίρνουν το ρόλο του αποδιοπομπαίου τράγου και είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν άγχος και κατάθλιψη.

Πιο συγκεκριμένα, τα παιδιά που μεγαλώνουν σε ένα τέτοιο τραυματικό περιβάλλον, συχνά, αναπτύσσουν άγχος επίδοσης από την αυτοαμφισβήτηση και το φόβο μήπως κριθούν. Μπορεί, επίσης, να δυσκολεύονται περισσότερο με τις κοινωνικές σχέσεις και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης.

Αποτέλεσμα αυτού μπορεί να είναι η κοινωνική απομόνωση και η παραίτηση από προσπάθειες κάθε είδους.

Μήπως είστε νάρκισσοι;

Ο ψυχολόγος Δρ Κρεγκ Μάλκιν από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ διαμόρφωσε ένα απλό «τεστ ναρκισσισμού».

Απαντήστε στις παρακάτω ερωτήσεις με βαθμολογία από το 1 έως το 5 όπου το 5 σημαίνει ότι συμφωνείτε πάρα πολύ με την πρόταση που διαβάζετε και το 1 ότι διαφωνείτε κάθετα. Το 3 είναι ουδέτερο (ούτε συμφωνώ ούτε διαφωνώ) .

Ερωτήσεις

  1. Ξέρω ότι έχω κάτι το ιδιαίτερο.
  2. Είμαι εξαιρετικός σε πολλά πράγματα συγκριτικά με άλλους ανθρώπους.
  3. Ενδόμυχα πιστεύω ότι είναι καλύτερο από τους περισσότερους ανθρώπους.
  4. Ασκώ πίεση και επιμένω ακόμη και στα δύσκολα.
  5. Τα εμπόδια σπανίως με σταματούν.
  6. Έχω εμπιστοσύνη στον εαυτό μου αλλά νοιάζομαι και για τους άλλους.
  7. Δεν νιώθω ωραία όταν είμαι στο επίκεντρο της προσοχής.
  8. Δυσκολεύομαι να απολαύσω τα κοπλιμέντα.
  9. Δεν μου αρέσει να μιλάω για μένα.

Απαντήσεις

Ακραίος ναρκισσισμός: αθροίστε το σκορ σας στις ερωτήσεις 1,2,3: Ο μέσος όρος είναι το 9, το 10 είναι υψηλό, ενώ το 11 σημαίνει ότι είστε υπερβολικά χειριστικοί, απαιτητικοί και αλαζόνες

Υγιής ναρκισσισμός: αθροίστε το σκορ σας στις ερωτήσεις 4,5,6: Το 11 είναι ο μέσος όρος, από 12 και πάνω είναι υψηλός. Ο υγιής ναρκισσισμός σημαίνει ότι υπάρχει χαρακτηριστικά συμπόνιας, φιλοδοξίας και σιγουριάς.

Χαμηλός: αθροίστε το σκορ σας στις ερωτήσεις 7,8,9: Το 10 είναι ο μέσος όρος. Υψηλότερο σκορ σημαίνει ότι ανησυχείτε μη γίνετε βάρος στους άλλους και δεν δίνετε σημασία στις ανάγκες σας.