Αυτή την εποχή, απειλούν την υγεία σας πολλοί ιοί του αναπνευστικού συστήματος – όπως η γρίπη και οι ρινοϊοί. Οπότε δεν είναι καθόλου απίθανο το παιδί σας να κόλλησε κάτι στο σχολείο ή εσείς στη δουλειά.

Κι ενώ η σεζόν κρυολογήματος 2023-2024 τώρα… ξεκινάει, οι ειδικοί εκτιμούν ότι, όπως και πέρυσι, ο συνολικός αριθμός των νοσηλειών θα είναι υψηλότερος από ό,τι πριν την πανδημία COVID-19.

Τα καλά νέα είναι ότι αν ανιχνεύσετε έγκαιρα τα παρακάτω συμπτώματα μπορείτε δώσετε στο σώμα σας τη φροντίδα που χρειάζεται για να αναρρώσει και να ανακάμψει πιο γρήγορα:

1. Σας «γαργαλάει» ο λαιμός σας

Πριν εκδηλωθεί ο έντονος πονόλαιμος, μπορεί να αισθανθείτε ένα γαργάλημα ή έναν κόμπο να σχηματίζεται στο πίσω μέρος του λαιμού σας.

Και όπως αναφέρει η κλινική Cleveland, αυτό είναι συχνά ένα από τα πρώτα αισθητά σημάδια ότι αρρωσταίνετε.

Όταν εκτίθεστε σε έναν παθογόνο παράγοντα – ας πούμε, έναν ρινοϊό ή αδενοϊό – ο οργανισμός αντιδρά παράγοντας μόρια που καταπολεμούν μια λοίμωξη.

Ένα τέτοιο μόριο είναι η βραδυκινίνη (bradykinin) η οποία, κατά τη διάρκεια μιας αναπνευστικής λοίμωξης, ταξιδεύει από τις ρινικές διόδους στο ρινοφάρυγγα, όπου διεγείρει τους αισθητήριους υποδοχείς στο λαιμό, γεγονός που συμβάλλει σε αυτή την ενοχλητική αίσθηση στο λαιμό σας.

2. Νιώθετε έξτρα κουρασμένοι

Μια-δυο μέρες πριν εμφανίσετε τα κλασικά αναπνευστικά συμπτώματα, μπορεί να αισθάνεστε ασυνήθιστα αδύναμοι και χωρίς ενέργεια.

Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα απελευθερώνει κυτοκίνες (cytokines) – βασικούς παράγοντες επικοινωνίας μεταξύ των κυττάρων του σώματός σας – κατά την έναρξη μιας λοίμωξης.

Αυτές με τη σειρά τους ενεργοποιούν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος για να αρχίσουν να καταπολεμούν τη λοίμωξη.

Κι επειδή πυροδοτείται η φλεγμονώδης απόκριση – η ανοσολογική αντίδραση του σώματός σας για την απόκρουση «εχθρών», όπως τα μικρόβια – μπορεί να νιώθετε πιο κουρασμένοι χωρίς εμφανή λόγο.

3. Φτερνίζεστε συνέχεια

Προτού βουλώσει για τα καλά η μύτη σας, μπορεί να σας ταλαιπωρεί ένα επίμονο φτέρνισμα.

Το φτέρνισμα είναι η άμυνα του οργανισμού ενάντια σε ό,τι ερεθίζει ή βλάπτει τους αεραγωγούς σας, όπως ένας ιός. Είναι η ίδια διαδικασία που συμβαίνει όταν εισπνέετε γύρη ή πιπέρι.

Προσοχή: Τα φτερνίσματα είναι τόσο αποτελεσματικά στην αποβολή των ιών, που αν δεν βάλετε μπροστά ένα χαρτομάντηλο ή το χέρι σας, μπορεί εύκολα να προσγειωθούν σε επιφάνειες ή άλλα άτομα και τελικά να μεταδοθούν στους γύρω σας.

4. Ξαφνικά πονάει το κεφάλι σας

Ο πονοκέφαλος είναι αποτέλεσμα είτε της φλεγμονής, είτε της πίεσης που δημιουργείται στο κεφάλι σας καθώς τα ιγμόρεια αρχίζουν να φράζουν με βλέννα.

Παράλληλα, η δυσκολία ύπνου ή η αφυδάτωση – που μπορεί να προκύψει τις πρώτες ημέρες μιας ασθένειας – εντείνουν την ευαισθησία σας στον πόνο.

5. Γκρινιάζετε χωρίς προφανή λόγο

Μελέτες δείχνουν ότι η διάθεση των ανθρώπων τείνει να πέφτει όταν έχουν κοινό κρυολόγημα ή γρίπη – ακόμη και κατά τη διάρκεια της ασυμπτωματικής φάσης.

Πολλοί γίνονται δύστροποι, ευερέθιστοι και συναισθηματικά ασταθείς όταν αρρωσταίνουν.

Μάλιστα, το φαινόμενο είναι τόσο συνηθισμένο, που οι γιατροί έχουν ονομάσει αυτές τις διακυμάνσεις της διάθεσης και τις αλλαγές συμπεριφοράς των ασθενών «sickness behavior», φράση που θα μπορούσαμε να αποδώσουμε στα ελληνικά ως συμπεριφορά των ασθενών.