Ερευνητές από τη Νέα Ζηλανδία διεξήγαγαν μια από τις πιο σημαίνουσες μελέτες για τα μωρά και τη δραστηριότητά τους στη μήτρα, παρέχοντας ένα βίντεο υπερήχων με μωρό που έκλαιγε. Για να επιβεβαιώσουν ότι το μωρό έκλαιγε, μέτρησαν χαρακτηριστικές κινήσεις του σώματος που κάνουν τα μωρά όταν κλαίνε καθώς και την αναπνοή του.

Πριν από αυτή τη μελέτη, μόνο τέσσερις εμβρυϊκές συμπεριφορές είχαν αποδειχθεί ότι υπήρχαν: της ηρεμίας, της ενέργειας, του ύπνου και της εγρήγορσης. Τα ευρήματά τους λοιπόν αποκάλυψαν μια νέα συμπεριφορά, γνωστή ως «5F», αυτή του κλάματος.

Τα μωρά που παρατηρήθηκαν συνολικά να κλαίνε στη μήτρα ήταν 24 εβδομάδων και άνω.

Διαβάστε επίσης: Μωρά του Νοεμβρίου: Τι κάνει τα παιδιά που γεννιούνται αυτόν το μήνα να ξεχωρίζουν;

Τι σημαίνει το κλάμα του μωρού μας;

Βασικά, το μωρό μέσα στη μήτρα είναι σαν να… εξασκείται στο πώς να κλαίει.

Οι μελέτες δείχνουν ότι τα μωρά μπορούν να επεξεργαστούν κάτι ως αρνητικό ερέθισμα και να αντιδράσουν αναλόγως σε αυτό. Δεν υπάρχει κάποια απόδειξη μέχρι στιγμής πως κλαίνε επειδή είναι λυπημένα.

Επομένως, αυτά τα κλάματα δεν είναι κάτι που πρέπει να σας ανησυχεί.

Χαρούμενα από την κοιλιά της μαμάς τους…

Εστιάστε στα όμορφα πράγματα που συμβαίνουν μέσα στην κοιλίτσα σας αντί να ανησυχείτε για σύντομα επεισόδια κλάματος. Μπορείτε ακόμη και να βοηθήσετε το μωρό σας να αισθάνεται περισσότερο ασφαλές.

Μελέτη έδειξε ότι τα μωρά ανταποκρίνονται τόσο στο μητρικό άγγιγμα όσο και στον ήχο, προτρέποντας τις μαμάδες να μιλούν, να τραγουδούν, να διαβάζουν και γενικά να είναι σε τακτική επικοινωνία με το μωρό τους.

Οι επιστήμονες αποκάλυψαν ότι ένα έμβρυο έδειξε περισσότερη κίνηση όταν η μαμά του έβαλε τα χέρια της στην κοιλιά της. Επιπλέον, ένα μωρό στη μήτρα μπορεί να είναι πιο ήρεμο όταν του μιλάτε με χαλαρωτική φωνή, σύμφωνα με τα ευρήματά τους.

Το μωρό σας μπορεί ακόμα και να χαμογελάει μέσα στην κοιλίτσα σας όταν είναι σε επαφή μαζί σας.

Επομένως, απολαύστε αυτήν την περίοδο στο έπακρο και χτίστε τα θεμέλια της σχέσης σας με το παιδί σας από τώρα, όσο κι αν σας φαίνεται νωρίς.