Πόσο επικίνδυνη είναι η μοναξιά για την γιαγιά και τον παππού; H απομάκρυνση των ηλικιωμένων από την οικογένεια τους αλλά και η έλλειψη κοινωνικοποίησης τους στερεί την υγεία τους.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ανακηρύξει κι επίσημα την μοναξιά ως τη νέα «οικουμενική απειλή για τη δημόσια υγεία», με επιπτώσεις τόσο επικίνδυνες όσο το κάπνισμα 15 τσιγάρων την ημέρα.

Ειδικότερα, για τους ηλικιωμένους, η μοναξιά συνδέεται με αυξημένο κατά 50% κίνδυνο εμφάνισης άνοιας και 30% εμφάνισης στεφανιαίας νόσου ή εγκεφαλικού επεισοδίου.

Διαβάστε επίσης: Παιδιά: Τα λάθη που βλάπτουν την υγεία τους

Η ανακοίνωση του ΠΟΥ ακολουθεί μια πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης στη Σκωτία, η οποία δείχνει ότι η έλλειψη συναναστροφών με φίλους ή συγγενείς μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 39%.

Επιπλέον, μελέτη που δημοσιεύθηκε τον προηγούμενο μήνα στο περιοδικό Cancer, αναφέρει ότι οι ενήλικες που ζουν και αισθάνονται μόνοι τους έχουν 32% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο, σε σχέση με τους ενήλικες που ζουν μαζί με άλλους.

Μάλιστα, ο κίνδυνος αυτός φτάνει το 43% για τους ενήλικες μεταξύ 45 και 64 ετών και οι άνδρες που ζούσαν μόνοι τους είχαν 1,3 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο από ό,τι οι γυναίκες.

Στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο Ετήσιο Συνέδριο της Αμερικανικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας 2023 συνέδεσαν την κοινωνική απομόνωση με αυξημένο κίνδυνο ψυχικών διαταραχών, καθώς και με υψηλότερα ποσοστά νοσηρότητας και θνησιμότητας από όλα τα αίτια.

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο JAMA Neurology συνδέει τη μοναξιά και με νευροεκφυλιστικές ασθένειες όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ και η νόσος του Πάρκινσον.

Μπορεί το εγγόνι να γίνει το «αντίδοτο»;

Καθώς ο άνθρωπος μεγαλώνει οι κοινωνικές του σχέσεις μειώνονται. Μέλη της οικογένειας του μετακομίζουν σε άλλες πόλεις ή μένουν μακριά, παλιοί φίλοι δυσκολεύονται στις μετακινήσεις, αρρωσταίνουν ή και πεθαίνουν, αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και δεν έχουν σχεδόν καμία δραστηριότητα.

Έτσι, ο χρόνος που ένας ηλικιωμένος περνάει μόνος του μεγαλώνει και αυξάνεται το αίσθημα της μοναξιάς και της απομόνωσης.

Έρευνα του Αμερικανικού Συνδέσμου Ιατρικής Δημοσιογραφίας αναφέρει πως 1 στους 3 ανθρώπους άνω των 60 ετών νιώθει έντονα το αίσθημα της μοναξιάς.

Τα καλά νέα είναι ότι, όσοι περνούν χρόνο με τα εγγόνια τους, φαίνεται να παρουσιάζουν χαμηλότερα επίπεδα κατάθλιψης και μοναξιάς.

Επιπλέον, μελέτη που δημοσιεύθηκε νωρίτερα φέτος στο περιοδικό North American Menopause Society δείχνει ότι η σχέση που αναπτύσσει ο παππούς και η γιαγιά με το εγγόνι μπορεί να τους προστατεύσει από την εμφάνιση γνωστικών προβλημάτων και την ανάπτυξη νόσων όπως η γεροντική άνοια και το Αλτσχάιμερ.

Γι’ αυτό μην ξεχνάτε να παίρνετε τον παππού και τη γιαγιά τηλέφωνο, να τους επισκέπτεστε όσο πιο συχνά μπορείτε, να απολαμβάνετε τη συντροφιά ο ένας του άλλου και να δημιουργείτε πολύτιμες αναμνήσεις για όλη την οικογένεια.