Οι μαμάδες αλλά και οι περισσότερες γυναίκες που κάθονται για παρατεταμένα χρονικά διαστήματα ενδέχεται να έχουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ινομυωμάτων, προειδοποιούν ερευνητές από το  Ιατρικό Πανεπιστήμιο Kunming.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο journal BMJ Open, οι γυναίκες που περνούν 6 ή περισσότερες ώρες την ημέρα καθιστές έχουν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν αυτούς τους όγκους.

Διαβάστε επίσης: Μητρότητα: Καταρρίπτοντας 5 κανόνες της «τέλειας μαμάς»

Τι είναι τα ινομυώματα;

Παρά το γεγονός ότι αρκετές γυναίκες έχουν ινομυώματα, λίγες γνωρίζουν περί τίνος πρόκειται, αλλά και τι προβλήματα θα μπορούσαν να προκαλέσουν.

Είναι καλοήθεις όγκοι που εμφανίζονται μέσα ή γύρω από τη μήτρα. Πρόκειται για αθροίσεις κυττάρων (μυϊκές ίνες και ινώδης ιστός) που το μέγεθός τους ξεκινά από 1 εκατοστό και μπορεί κάποιες φορές να ξεπεράσει ακόμη και τα 15 εκατοστά.

Oι πιθανότητες να εξελιχθούν σε κακοήθεια είναι πολύ λίγες, ενώ ορισμένες γυναίκες, παρά το γεγονός ότι έχουν ινομυώματα, είναι ασυμπτωματικές.

Ωστόσο, οι περισσότερες παρουσιάζουν συμπτώματα, τα οποία ποικίλλουν ανάλογα με το μέγεθος, τον αριθμό των ινομυωμάτων και το σημείο της μήτρας στο οποίο εντοπίζονται, όπως βαριά εμμηνορροϊκή αιμορραγία, πόνο στην πλάτη, συχνή ούρηση και πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ.

Οι ακριβείς αιτίες που προκαλούν τη δημιουργία τους δεν είναι ακόμα σαφείς. Πιθανολογείται ότι εμφανίζονται όταν υπάρχει κληρονομική προδιάθεση ή εξαιτίας ορμονικών λόγων και συνδέονται με τις γυναικείες ορμόνες (οιστρογόνα).

Τώρα, οι ερευνητές από την Κίνα ανέλυσαν δεδομένα από 6.623 γυναίκες ηλικίας 30 έως 55 ετών και είδαν ότι η πιθανότητα εμφάνισης αυτών των μη καρκινικών, αλλά μερικές φορές επώδυνων όγκων, φαίνεται να αυξάνεται αναλογικά με το χρόνο που περνάει μια γυναίκα καθιστή ή ξαπλωμένη κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Τα δεδομένα που συλλέχθηκαν περιλάμβαναν ένα ευρύ φάσμα πληροφοριών, όπως το εμμηνορροϊκό και αναπαραγωγικό ιστορικό, ο αριθμός των παιδιών και η ηλικία κατά τον πρώτο τοκετό, η χρήση αντισυλληπτικών, ο ελεύθερος χρόνος που αφιερώνεται σε καθιστικές δραστηριότητες (π.χ. χρόνος στην οθόνη, διάβασμα, πλέξιμο), η σωματική άσκηση, η διατροφή και οι σωματικές μετρήσεις.

Ανάμεσα στις γυναίκες που μελετήθηκαν οι 562 (8,5%) βρέθηκαν να έχουν ινομυώματα της μήτρας, με τον επιπολασμό να αυξάνεται με την ηλικία.

Ποιοι παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο;

Διάφοροι παράγοντες συνδέθηκαν με την παρουσία ινομυωμάτων της μήτρας, όπως:

  • Σωματικό βάρος.
  • Αριθμός γεννήσεων.
  • Κατάσταση εμμήνου ρύσεως.
  • Χρόνος που μεσολάβησε από τον τελευταίο τοκετό.
  • Επίπεδα σωματικής δραστηριότητας.
  • Χρόνος που αφιερώνεται σε καθιστικές δραστηριότητες αναψυχής.

Ο κίνδυνος αυξανόταν με τη διάρκεια του καθιστικού ελεύθερου χρόνου, ιδίως για τις γυναίκες που ασχολούνταν με καθιστικές δραστηριότητες για έξι ή περισσότερες ώρες ημερησίως, έχοντας διπλάσιο κίνδυνο σε σύγκριση με εκείνες που αφιέρωναν λιγότερες από δύο ώρες.

Επιπλέον, παρατηρήθηκε ότι ο κίνδυνος αυτός ήταν πενταπλάσιος για τις περιεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Η ερευνητική ομάδα αποδίδει αυτή τη συσχέτιση στα υψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας ως αποτέλεσμα της καθιστικής ζωής, καθώς η παχυσαρκία αποτελεί ήδη γνωστό παράγοντα κινδύνου για ινομυώματα.