Ακόμα και αν το νήπιο σας δεν είναι «φαν» του μεσημεριανού ύπνου, είναι σημαντικό να έχει (και να έχετε) λίγο χρόνο ηρεμίας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό του δίνει την ευκαιρία να ξεκουράσει το σώμα και το μυαλό του και μπορεί να το βοηθήσει να αποφύγει την υπερβολική κόπωση.

Τα παιδιά χρειάζονται χρόνο μόνα τους στη μέση της ημέρας χωρίς επιπλέον ερεθίσματα ή αλληλεπίδραση με τους γονείς ή άλλα παιδιά.

Διαβάστε επίσης: Παιδί: 16 βασικοί κανόνες συμπεριφοράς που πρέπει να διδαχθεί

Ο χρόνος που περνούν μόνα τους μπορεί να τα βοηθήσει να ανανεωθούν και να έχουν καλή διάθεση για το υπόλοιπο της ημέρας, ώστε να μπορέσουν να κοιμηθούν το βράδυ χωρίς δράματα.

Δραστηριότητες που προάγουν την ξεκούραση

Ακουστικά-ηχητικά βιβλία (audiobooks)

Η ακρόαση ακουστικών βιβλίων μπορεί να είναι τόσο χαλαρωτική όσο και διασκεδαστική. Είναι μια καλή εναλλακτική λύση αντί της οθόνης για τα παιδιά που έχουν ανάγκη να ξαπλώσουν και να χαλαρώσουν. Μπορούν επίσης να ακούν ταυτόχρονα με κάποια άλλη δραστηριότητα. Το να ακούει ένα παιδί μια ιστορία να διαβάζεται δυνατά είναι επίσης ευεργετικό για την ανάπτυξη του.

Ζωγραφική

Τα βιβλία και μπλοκ ζωγραφικής έχουν ιδιαίτερη απήχηση στα παιδιά μιας συγκεκριμένης ηλικίας. Το να χρωματίζουν μειώνει το άγχος και προάγει τη χαλάρωση. Είναι εξίσου χρήσιμο για τη λεπτή κινητικότητα.

Κούκλες

Τα παιδιά μπορούν να ντύσουν, να περιποιηθούν ή να παίξουν ρόλους με τις κούκλες. Οποιεσδήποτε φιγούρες, κούκλες, υπερήρωες ή ζώα τείνουν να λειτουργούν καλά για φανταστικό παιχνίδι κατά τη διάρκεια της ησυχίας. Σε μερικά παιδιά αρέσει να υποδύονται τον γονέα των «μωρών» τους.

Τουβλάκια

Τα οικοδομικά παιχνίδια μπορούν να κρατήσουν το μυαλό του παιδιού σας δημιουργικά απασχολημένο. Καθώς οι λεπτές κινητικές δεξιότητες του παιδιού σας βελτιώνονται, μπορεί να χειρίζεται και να χτίζει με μικρότερα κομμάτια.

Παζλ

Τα παζλ μπορούν να απασχολήσουν τα νήπια με χαρά, αρκεί να μην είναι ούτε πολύ δύσκολα ούτε πολύ εύκολα. Ξεκινήστε με χοντροκομμένα παζλ που έχουν μεγάλα κομμάτια και προχωρήστε σε πιο σύνθετα. Επιλέξτε παζλ που μπορεί να ολοκληρώσει με αυτοπεποίθηση μόνο του και δεν θα το απογοητεύσουν.