Τα παιδιά συχνά μαθαίνουν περισσότερα από αυτά που κάνουν οι γονείς τους, παρά από αυτά που τους λένε οι γονείς τους να κάνουν…

Αν οι γονείς θέλουν τα παιδιά τους να νιώθουν άνετα να μιλούν για τα συναισθήματά τους, θα πρέπει να συζητούν ανοιχτά και τα δικά τους συναισθήματα με τα παιδιά τους.

Διαβάστε επίσης: Παιδιά: Λύνουμε τα προβλήματα με 3 κινήσεις

Όσο πιο ειλικρινά και αποτελεσματικά αντιμετωπίζουν οι γονείς τα συναισθήματά τους αλλά και τα συναισθήματα των άλλων, τόσο πιο επιτυχημένα θα είναι τα παιδιά στην ανάπτυξη πιο υγιών σχέσεων.

Μιλήστε (και) για τα αρνητικά συναισθήματα

Είναι φυσικό οι γονείς να θέλουν να προστατεύουν τα παιδιά τους από αρνητικές εμπειρίες ή συναισθήματα. Όμως, αυτό στην πραγματικότητα δεν εξυπηρετεί τη συναισθηματική τους ανάπτυξη. Αντ’ αυτού, βοηθήστε το παιδί να κατανοήσει ότι όλα τα συναισθήματα είναι φυσιολογικά.

Σημασία έχει κυρίως το πώς τα αντιμετωπίζουμε.

Μερικές φορές ο φόβος είναι χειρότερος από την πραγματική εμπειρία του συναισθήματος. Αν καταπιέζεστε και τα θάβετε κάτω από το χαλί, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ανθυγιεινά ξεσπάσματα.

Βοηθήστε τα παιδιά να εξασκηθούν στην αναγνώριση συναισθημάτων στους χαρακτήρες που παρατηρούν σε βιβλία, ταινίες ή τηλεοπτικές εκπομπές. Δώστε τους να καταλάβουν ότι τα συναισθήματα είναι φυσικά και συνεχώς μεταβαλλόμενα.

Παραδεχτείτε (και επανορθώστε για) τα λάθη σας

Το ότι κάνατε ένα λάθος δεν σημαίνει ότι έχετε αποτύχει ως γονείς, ούτε ότι έχετε καταστρέψει ό,τι με κόπο προσπαθείτε να χτίσετε.

Αλλά πώς παραδεχόμαστε ότι κάναμε λάθος χωρίς να υπονομεύσουμε το ρόλο μας ως γονείς; Είναι δουλειά μας να διδάξουμε στα παιδιά πώς να αναλαμβάνουμε την ευθύνη των πράξεών μας.

Οι «άστοχοι» γονικοί χειρισμοί μπορούν να γίνουν ένα «μάθημα ζωής» για τα παιδιά, όταν σας δουν να επιλύετε τη σύγκρουση, αποκαθιστάτε την ένταση και να επικοινωνείτε τα συναισθήματά σας.

Μέσα από αυτή τη διαδικασία τα παιδιά μαθαίνουν να διαχειρίζονται μια συγκρουσιακή κατάσταση σε ένα πλαίσιο ασφάλειας, εμπιστοσύνης και σιγουριάς.