Κάνατε ό,τι περνούσε από το χέρι σας για να μείνουν και αυτά τα Χριστούγεννα αξέχαστα σε όλη την οικογένεια: στολίσατε το σπίτι, πήρατε τα αγαπημένα σας γλυκά, αγοράσατε δώρα για τα παιδιά, κάτσατε όλοι μαζί να δείτε ταινίες, επισκεφθήκατε Χριστουγεννιάτικα πάρκα, οργανώσατε επισκέψεις σε φίλους…

Γιατί λοιπόν υπάρχει αυτή η «πεσμένη» διάθεση στην ατμόσφαιρα;

Διαβάστε επίσης: Παιδιά: Χειμωνιάτικες δραστηριότητες για να διασκεδάσετε παρέα

Η περίοδος των Χριστουγέννων μπορεί να είναι αγχωτική

Οι διακοπές των Χριστουγέννων είναι ημέρες χαράς. Αλλά είναι και μία πολυάσχολη περίοδος που μπορεί να μας στρεσάρει και να μας κάνει νευρικούς.

Το άγχος που μπορεί να νιώθουμε για να κάνουμε τα Χριστούγεννα ευχάριστα μπορεί τελικά να δημιουργήσει εντάσεις, μειώνοντας τη χαρά που συνδέεται με την εποχή για μικρούς και μεγάλους, όπως έδειξε δημοσκόπηση που πραγματοποίησαν επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν.

Στη δημοσκόπηση συμμετείχαν 2.020 γονείς με παιδιά ηλικίας 1 έως 18 ετών.

Σχεδόν όλοι (96%) είπαν ότι οι γιορτές είναι μια χαρούμενη περίοδος για την οικογένειά τους. Ωστόσο, μια σημαντική μερίδα γονέων (18%) πρόσθεσαν ότι νιώθουν έντονο στρες στις γιορτές. Ακόμη περισσότεροι (28%)  ανέφεραν ότι κύρια αιτία γι’ αυτό είναι οι μεγάλες προσδοκίες που έχουν για την εορταστική περίοδο.

Επιπλέον, 1 στους 5 γονείς είπε ότι το επίπεδο άγχους του κατά τη διάρκεια της περιόδου των γιορτών επηρέασε αρνητικά την εμπειρία του παιδιού του.

«Περιβαλλόμαστε από εικόνες των γιορτών που δείχνουν ειδυλλιακές οικογενειακές στιγμές ηρεμίας, αγάπης και χαράς» λέει η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Sarah Clark, ερευνήτρια στο Τμήμα Παιδιατρικής του πανεπιστημίου.

«Πολλοί γονείς επιθυμούν να αναπαραστήσουν αυτή τη μαγεία για τα παιδιά τους, για να τα βοηθήσουν να δημιουργήσουν τις «τέλειες» αναμνήσεις. Αυτή η υπερπροσπάθεια έχει συχνά τα αντίθετα αποτελέσματα. Το στρες δημιουργεί ένταση στο σπίτι και μειώνει τη χαρά που θα έπρεπε να νιώθουν και τα παιδιά».

Τι μπορεί να «χαλάσει» τις γιορτές μας

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το στρες των γιορτών πλήττει τους μπαμπάδες σε ποσοστό 12% και τις μαμάδες σε ποσοστό 23%.

Οι γονείς που δήλωσαν στρεσαρισμένοι επικαλέστηκαν, μεταξύ άλλων, τις ακόλουθες αιτίες:

  • το 31% τα πρόσθετα ψώνια και τις προετοιμασίες για τις γιορτές
  • το 30% τον «αγώνα» που δίνουν για να διατηρηθεί υγιής η οικογένειά τους
  • το 29% τα οικονομικά προβλήματα που δημιουργούν τα πρόσθετα ψώνια και ταξίδια
  • το 23% τις… διαπραγματεύσεις με τους συγγενείς τους για τις οικογενειακές συνάξεις
  • το 22% την προετοιμασία του γιορτινού τραπεζιού
  • το 14% τις επικρίσεις από τους συγγενείς τους για όσα σχεδιάζουν για τις γιορτές

Για πολλούς γονείς, μία πρόσθετη αιτία άγχους είναι η διατάραξη της καθημερινότητας. Δεν είναι, τέλος, λίγοι οι γονείς που έχουν μεγάλες προσδοκίες από τις γιορτές, παρότι δεν διαθέτουν αρκετό χρόνο ή βοήθεια για να τα φέρους εις πέρας.

Πώς θα διαχειριστείτε το άγχος 

Σύμφωνα με την Dr. Sarah Clark, εάν νιώθετε εξαντλημένοι από το άγχος των εορταστικών ημερών το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να κάνετε μία παύση και να ρωτήσετε τα παιδιά σας τι πραγματικά θέλουν να κάνουν αυτή την περίοδο. Αφού μάθετε τι είναι σημαντικό για εκείνα, προσπαθήστε να ικανοποιήσετε μία επιθυμία τους.

Το ίδιο είναι καλό να αναρωτηθείτε και για τον εαυτό σας.

Μην διστάσετε να μιλήσετε στα παιδιά για το άγχος που αισθάνεστε και ζητήστε τους να σας πουν εάν νιώθουν κι αυτά έτσι. Είναι, επίσης, σημαντικό να τα ενθαρρύνετε να ακολουθήσουν το πρόγραμμα που έχουν στο σχολείο τους – ειδικά σε ό,τι αφορά τον ύπνο και τη διατροφή τους.