Τελικά υπάρχει Άγιος Βασίλης; Ως ενήλικη πια ξέρω την αλήθεια, την οποία για να είμαι ειλικρινής γνώριζα από πάντα.

Νομίζω ότι η ανυπομονησία μου για παιχνίδια, έκανε τους γονείς μου να μην διατηρήσουν τον μύθο του για πολύ. Αρκέστηκαν στη μαγεία του παιδικού χαμόγελου και της ευχαρίστησης που τους έδινε μέσα σε ένα τεράστιο παιχνιδάδικο.

Διαβάστε επίσης: Παιδιά: Τους μαθαίνουμε το αληθινό νόημα των Χριστουγέννων

Όμως τι γίνεται με την έκπληξη; Με αυτό το γλυκόπικρο συναίσθημα της αναμονής, με την ελπίδα ότι τελικά αυτό που θες θα είναι τυλιγμένο σε φανταχτερό, γυαλιστερό χαρτί κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο;

Κατά τη γνώμη μου, στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό το συναίσθημα της αναμονής, της γλυκιάς αμφιβολίας που διαλύεται όταν βλέπεις το μπισκότο φαγωμένο και το ποτήρι με το γάλα μισοάδειο είναι και η ουσία του μύθου.

Το παιχνίδι, αυτό καθεαυτό παίρνει σίγουρα μέρος στην ιστορία που δημιουργείται γύρω από την καλοσυνάτη φιγούρα του Άγιου Βασίλη με την μακριά άσπρη γενειάδα.

Όμως το συναίσθημα, όπως πάντα υπερτερεί.

Και αν μου λείπει κάτι από τα Χριστούγεννα των παιδικών μου χρόνων είναι αυτή η ανεξήγητη σύνδεση του φανταστικού ήρωα με τα χειροπιαστά δώρα.

Η ώρα για δεύτερη ευκαιρία στον Άγιο Βασίλη

Ως μαμά ενός 4χρονου αγοριού, διατηρώ στο έπακρο την μαγεία.

Ο Άγιος Βασίλης είναι συνυφασμένος με τα Χριστούγεννα. Είναι ο ήρωας των ημερών, το μόνο ψέμα που του λέω και μάλιστα χωρίς τύψεις.

Θα πει κανείς ότι αν και παραμυθένιο, δεν παύει να είναι ψέμα, όμως η παιδική ηλικία έχει πολλές εκφάνσεις της φαντασίας μπερδεμένης με την πραγματικότητα, έτσι δεν είναι;

Σκέφτηκα λοιπόν, ως ενήλική πια, να δώσω μία δεύτερη ευκαιρία στον Άγιο Βασίλη.

Συνειδητά και προφανώς όχι τόσο ανάλαφρα όσο τα παιδιά, αναλαμβάνω να βιώσω εγώ πρωτίστως και έπειτα να το μεταδώσω στο παιδί το πνεύμα των ημερών: «Ο Άγιος Βασίλης είναι κάπου στην Καισαρεία και ετοιμάζει τα δώρα όλων των παιδιών του κόσμου. μετακινείται με έλκηθρο και έχει μαζί του τους συμπαθέστατους τάρανδους, ενώ τα ξωτικά μένουν στο σπίτι, εξαντλημένα από την πολλή δουλειά».

Μαζί με τον Χάρη, ξαναγίνομαι για λίγο παιδί, ζωγραφίζω μαζί του, στήνουμε σκηνικά στη φαντασία μας και φιλοξενούμε τις πιο μαγικές ιστορίες.

Για μένα είναι μία επιστροφή στην παιδικότητα που την χαίρομαι διαφορετικά, αλλά και ένας ακόμα τρόπος σύνδεσης με το παιδί μου.

Η πίστη στον Άγιο Βασίλη, φέρνει συζητήσεις, προκαλεί ερωτηματικά και ξετρυπώνει από το παιδικό μυαλουδάκι τις πιο απίθανες φανταστικές ιστορίες

Είναι σαν ένα παιχνίδι του μυαλού που εφευρίσκει τρόπος να φέρει τη φαντασία στον κόσμο του πραγματικού.

Μαζί συζητάμε για το πώς τρυπώνει ο Άγιος Βασίλης στα σπίτια μας

Κι αν δεν έχουν καμινάδα;

Και πώς θα προλάβει όλα τα παιδιά;

Αυτά είναι τα ερωτήματα του Χάρη και η δική μου δουλειά είναι να τον οδηγώ σε απαντήσεις.

Πώς τις βρίσκω;

Μαζί του;

Απλά προσπαθώ να κάνω τις σωστές ερωτήσεις.

Δοκίμασέ το και είμαι σίγουρη ότι τα Χριστούγεννα θα γίνουν πιο μαγικά.

Φτιάξε ιστορίες με το παιδί, κάνε το να αρχίσει να σκαλίζει τη φαντασία του και όταν έρθει η ώρα της αλήθειας, επιστρέφεται μαζί στην πραγματικότητα των γιορτών.

Προσωπικά, ειδικά την φετινή χρονιά που ο γιος μου πιο συνειδητά μιλά για τον Άγιο Βασίλη, νιώθω υπέροχα με τον μύθο αυτό.

Με τις ιστορίες που πλέκουμε οι δυο μας καθισμένοι στο πάτωμα, διαβάζοντας χριστουγεννιάτικα βιβλία.

Αφήνω λίγο τον εαυτό μου να ταξιδέψει μαζί με τις σκέψεις που κάνει το παιδικό του μυαλουδάκι και είναι καλύτερα και απ’ ότι να παρακολουθείς την αγαπημένη σου χριστουγεννιάτικη ταινία, τρώγοντας pop corn παρέα με μελομακάρονα.

Για να χαμογελάσεις όμως στην περίπτωση αυτή, πρέπει να κλείσεις τα μάτια σου και να αφήσεις την παιδική φωνούλα να σε οδηγήσει στην μαγεία των Χριστουγέννων, να σε παρασύρει μαζί με το έλκηθρο του Άγιου Βασίλη.

Και μάλλον αυτό είναι το πιο δύσκολο.

Θυμήσου ότι τα παιδιά πιστεύουν στους super ήρωες. Και ο Άγιος Βασίλης είναι ένας από τους πιο γενναιόδωρους. Γιατί να τον αφήσουμε στην απ’ έξω;

I do believe in Santa Claus 🙂