Η γονική μέριμνα είναι μια 24ωρη, 7 ημέρες την εβδομάδα, εξαντλητική δουλειά. Χρειάζεται να είστε για το παιδί σας από φροντιστές, προπονητές, δάσκαλοι μέχρι συμμαθητές, φίλοι και συμπαίκτες.

Συν όλων των άλλων ενήλικων ευθυνών που έχετε όπως η δουλειά, η διαχείριση ενός νοικοκυριού και η διατήρηση προσωπικών σχέσεων. Εν ολίγοις, αν μεγαλώνετε παιδιά αυτή τη στιγμή, το να αφιερώσετε χρόνο για τον εαυτό σας μπορεί να βρίσκεται στο τέλος της λίστας με τις υποχρεώσεις σας.

Ακόμα κι έτσι, ο προσωπικός χρόνος είναι πιο σημαντικός απ’ ό,τι νομίζουμε. Δεν χρειάζεται να είναι μία ή δύο ώρες. Μπορεί να είναι 5 λεπτά για να επαναφορτίσετε την μπαταρία σας.

Διαβάστε επίσης: Πώς να είστε καλοί γονείς μετά από μια κουραστική μέρα στη δουλειά

Ακολουθούν μερικές δημιουργικές ιδέες και στρατιγηκές για να «ξεκλέψετε» μερικές ιδιωτικές στιγμές σε αυτή τη φάση της ζωής σας:

Ξυπνήστε πριν από τους υπόλοιπους και βγείτε για λίγο από το σπίτι

Ακόμα και αν είναι μόνο για να καθίσετε έξω για λίγα λεπτά. Αν είστε πρωινός τύπος αυτή είναι η ιδανική λύση. Γυμναστείτε, κάντε έναν περίπατο ή βγείτε έξω για να πιείτε τον καφέ σας μέχρι να ξυπνήσει η υπόλοιπη οικογένεια.

Αυτές οι ιδιωτικές στιγμές μπορούν να σας προετοιμάσουν για να ξεκινήσετε τη μέρα. Μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να κοιμάστε καλύτερα στο τέλος της ημέρας, αν ξυπνάτε κάθε πρωί νωρίς την ίδια ώρα.

Αξιοποιήστε έναν μικρό χώρο στο σπίτι ως τη «γωνιά της ηρεμίας» σας

Μια «γωνιά ηρεμίας» μπορεί να περιλαμβάνει μια πολυθρόνα και ένα κομοδίνο ή ένα άλλο έπιπλο για να βάλετε τα βιβλία και τα πράγματά σας ενώ παράλληλα χρησιμεύει και ως διαχωριστικό από τον υπόλοιπο χώρο του σπιτιού.

Μπορείτε να πάτε εκεί για να διαβάσετε, να διαλογιστείτε ή να κάνετε οποιαδήποτε δραστηριότητα σας ευχαριστεί – κατά προτίμηση μια που τα παιδιά σας εγγυημένα δεν θα σας ζητήσουν να συμμετέχουν σε αυτήν. Μην αισθάνεστε άσχημα αν καταφύγετε σε κάποια οθόνη για χαλάρωση. Για έξτρα ησυχία δοκιμάστε ακουστικά ακύρωσης θορύβου.

Αποφύγετε το σύντομο δρόμο για το σπίτι μετά τη δουλειά

Προτιμήστε τη μεγαλύτερη διαδρομή όταν γυρίζετε σπίτι μετά από μια δουλειά. Έτσι μπορείτε να κερδίσετε άλλα 15 λεπτά για να καθίσετε σιωπηλά ή να ακούσετε την αγαπημένη σας μουσική χωρίς να σας διακόπτουν.

Αυτά τα έξτρα λεπτά μπορούν κάνουν και τη μετάβαση από τη λειτουργία εργασίας στη λειτουργία του γονέα πιο ομαλή. Ταυτόχρονα, μπορεί να σας βοηθήσουν να γυρίσετε σπίτι με καλύτερη διάθεση.

Στο τέλος της ημέρας, αφού τα παιδιά κοιμηθούν, αφιερώστε λίγο χρόνο στον εαυτό σας

Όσο δελεαστικό κι αν ακούγεται να πέσετε απευθείας για ύπνο αφού βάλετε τα παιδιά για ύπνο, είναι σημαντικό να αφιερώσετε λίγες προσωπικές στιγμές στον εαυτό σας. Μπορείτε να δοκιμάσετε το journaling, να δείτε μια ταινία αν δεν είναι πολύ αργά ή να προγραμματίσετε τις υποχρεώσεις της επόμενης ημέρας.

Να θυμάστε ότι η εργασία δεν είναι υποκατάστατο του προσωπικού χρόνου. Ο προγραμματισμός του προσωπικού χρόνου όμως είναι απαραίτητος για να είστε αποδοτικοί στη δουλειά και να φροντίσετε αποτελεσματικά την οικογένειά σας. Ταυτόχρονα, μαθαίνετε στα παιδιά την υγιή αυτοφροντίδα και να θέτουν όρια.