Ένα παιδί με διάσπαση προσοχής μπορεί να δυσκολεύεται να ακούσει τις οδηγίες μας και να τις εκτελέσει. Μπορεί επίσης να δυσκολεύεται να θυμηθεί μικρές λεπτομέρειες, να οργανώσει τα πράγματά του ή και να ελέγξει τη συμπεριφορά του.

Για όλους αυτούς τους λόγους, είναι σημαντικό να συνεργαζόμαστε με το παιδί σε δραστηριότητες που θα το βοηθήσουν να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

 

Διαβάστε επίσης: Παιδιά: Έτσι θα λύσετε κοινές τους απορίες

 

Δραστηριότητες για να βοηθήσετε το παιδί με διάσπαση προσοχής

 

Κυνήγι θησαυρού

Με αυτή τη δραστηριότητα, τα παιδιά κινούνται ελεύθερα και αναπτύσσουν τις δεξιότητες της προσοχής, της μνήμης και της συγκέντρωσης.

  • Σχεδιάστε ένα χάρτη του σπιτιού ή κάποιου άλλου μέρους.
  • Στη συνέχεια, κρύψτε αντικείμενα σε διαφορετικές περιοχές, τα οποία θα επισημάνετε στο χάρτη και θα πρέπει το παιδί να τα βρει.

 

Παζλ

Με αυτή τη δραστηριότητα αναπτύσσονται, μεταξύ άλλων, η λογική σκέψη, η προσοχή, η συγκέντρωση και η υπομονή.

Το σημαντικό είναι να αναζητήσετε παζλ με θέματα που αρέσουν στο παιδί ώστε να έχει μεγαλύτερο κίνητρο να τα φτιάξει.

Υπάρχουν φυσικά πολλών ειδών παζλ από τα οποία μπορείτε να επιλέξετε, για όλες τις ηλικίες και με διαφορετικούς βαθμούς δυσκολίας.

«Μάντεψε ποιος»

Ποιος δεν έχει παίξει αυτό το διασκεδαστικό παιχνίδι κάποια στιγμή στη ζωή του;

Το «μάντεψε ποιος» είναι ένα κλασικό επιτραπέζιο παιχνίδι και είναι μια δραστηριότητα που ενισχύει την προσοχή, τη συγκέντρωση, τη μνήμη, την υπομονή και το σεβασμό των κανόνων.

Επειδή δε είναι παιχνίδι για δύο παίκτες, μπορεί να είναι ο τέλειος τρόπος για να περάσετε περισσότερο χρόνο με το παιδί σας στο σπίτι.

 

Βρες τις διαφορές

Το «βρες τις διαφορές» είναι άλλη μια δραστηριότητα που ενισχύει τη συγκέντρωση και την προσοχή.

Το παιδί βλέπει δύο φαινομενικά όμοιες εικόνες με μικρές όμως διαφορές μεταξύ τους. Η αποστολή του είναι να βρει αυτές τις διαφορές και για να το κάνει, πρέπει να συγκεντρωθεί και να δώσει ιδιαίτερη προσοχή.

 

Βρες τα ζευγάρια εικόνων

Άλλο ένα κλασικό παιχνίδι που μπορείτε να παίξετε με το παιδί σας, είναι αυτό το γνωστό παιχνίδι μνήμης που αποτελείται από την επιλογή ζευγαριών αντίστοιχων εικόνων.

Με αυτόν τον τρόπο βελτιώνεται η μνήμη, η συγκέντρωση και η προσοχή, καθώς το παιδί πρέπει να κοιτάξει προσεκτικά πού βρίσκονται οι ίδιες εικόνες για να σχηματίσει το ζευγάρι.

Ο Σάιμον λέει…

Αυτό το παιχνίδι μπορεί να αποτελέσει «πρόκληση» για τα παιδιά με διάσπαση προσοχής καθώς πρέπει να είναι πολύ προσεκτικά στις εντολές που θα πρέπει να ακολουθήσουν.

 

Κάθε αυτοκίνητο στη θέση του

Για αυτή τη δραστηριότητα χρειάζεστε βασικά αυτοκινητάκια. Εν συνεχεία:

  • Σχεδιάστε ένα δρόμο σε ένα κομμάτι χαρτόνι.
  • Και στις δύο πλευρές του δρόμου, σχεδιάστε θέσεις στάθμευσης για να παρκάρετε τα αυτοκίνητα.
  • Σε κάθε αυτοκίνητο, βάλτε ένα αυτοκόλλητο με διαφορετικό γράμμα ή χρώμα και κάντε το ίδιο στις θέσεις στάθμευσης.
  • Το παιδί σας θα πρέπει να «οδηγήσει» το αυτοκίνητο κατά μήκος του δρόμου και να το παρκάρει στο σωστό μέρος.

*Μην ξεχνάτε

Κάθε μικρό επίτευγμα ακόμη και κατά τη διάρκεια ενός παιχνιδιού θα πρέπει να «ενισχύεται» μέσω της επιβράβευσης ώστε το παιδί να έχει τα απαραίτητα κίνητρα, ακόμη κι αν δεν τα καταφέρνει πλήρως, να συνεχίζει την προσπάθεια.