Αν αγωνίζεστε να βρείτε δομημένο χρόνο για να μάθετε στο μωρό σας να επικοινωνεί – και τελικά να πει τις μαγικές πρώτες του λέξεις – τα καλά νέα είναι ότι δεν χρειάζεται να ακολουθήσετε κάποιο αυστηρό πρόγραμμα.

Στην πραγματικότητα, μπορείτε να ενσωματώσετε την εξάσκηση στις καθημερινές σας δραστηριότητες. Οι έρευνες δείχνουν ότι όσο πιο συχνά οι γονείς αλληλεπιδρούν ουσιαστικά με τα παιδιά τους και εξασκούν θεμελιώδεις δεξιότητες λόγου και ομιλίας, τόσο πιο γρήγορα θα φτάσουν τα αναπτυξιακά ορόσημα.

Η εξάσκηση μπορεί να γίνει οργανικά, στις καθημερινές ανταλλαγές με το παιδί σας, κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων που ήδη κάνετε.

Διαβάστε επίσης: Μωρά: Μπορεί ο υπολογιστής να τα μάθει να μετρούν;

Ακολουθούν πέντε σημεία της ημέρας όπου μπορείτε να εξασκήσετε τις επικοινωνιακές δεξιότητες του μωρού σας:

1. Κατά τη διάρκεια της πρωινής ρουτίνας

Κάθε στιγμή είναι μια καλή στιγμή για μουσική – ειδικά το πρωί για να ξεκινήσετε τη μέρα σας. Η παύση κατά τη διάρκεια των τραγουδιών και η ενθάρρυνση του παιδιού σας να συμπληρώσει τα κενά βοηθά στην αύξηση της εκφραστικής γλώσσας. Δοκιμάστε να τραγουδήσετε μερικά διασκεδαστικά τραγούδια κατά τη διάρκεια του πρωινού.

Όταν ντύνετε το παιδί σας για την ημέρα, προσφέρετε του επιλογές σχετικά με το τι θα ήθελε να φορέσει. Η παροχή επιλογών είναι ένας ισχυρός τρόπος για την προώθηση της γλωσσικής ανάπτυξης, επειδή δίνει στο παιδί σας μια αίσθηση ανεξαρτησίας.

2. Στο αυτοκίνητο

Όπου κι αν πηγαίνετε, χρησιμοποιήστε αυτόν τον πολύτιμο χρόνο προς όφελός σας. Μοντελοποιήστε κάποιους ήχους που δεν έχουν σχέση με την ομιλία για να τους μιμηθεί το παιδί σας όπως «μπιπ-μπιπ», τον ήχο της κόρνας. Αυτό είναι ένα σημαντικό σκαλοπάτι αν το μωρό σας δεν χρησιμοποιεί ακόμα λέξεις.

Συνεχίστε να χρησιμοποιείτε μουσική και παιδικά τραγουδάκια για να προωθήσετε τη γλωσσική ανάπτυξη. Το σπουδαίο με το τραγούδι και τη συζήτηση στο αυτοκίνητο είναι ότι το παιδί σας είναι δεμένο – δεν μπορεί να πάει πουθενά, και έχετε την πλήρη προσοχή του.

3. Για ψώνια

Στο σούπερ μάρκετ υπάρχουν πολλές γλωσσικές ευκαιρίες. Στους διαδρόμους με τα προϊόντα, φροντίστε να μιλάτε για τα χρώματα που βλέπετε: κόκκινα μήλα, πράσινα σταφύλια. Νιώθοντας ότι σας βοηθούν να ψωνίσετε, μπορεί να έχουν περισσότερα κίνητρα να επικοινωνήσουν.

4. Παίζοντας έξω

Το να βρίσκεστε σε εξωτερικούς χώρους προσφέρει καθαρό αέρα, άσκηση και πλήθος γλωσσικών ευκαιριών. Στοχεύστε σε ήχους ζώων ενώ παίζετε έξω. Η εξάσκηση σε μη-ομιλικούς ήχους μπορεί να είναι ευκολότερη για τα παιδιά από την παραγωγή πραγματικών λέξεων. Συνεχίστε να προσφέρετε στο παιδί σας επιλογές όπως «θέλεις να κάνεις κούνια ή τσουλήθρα;».

5. Την ώρα του ύπνου

Μπορεί η μέρα να φτάνει στο τέλος της, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η εξάσκηση πρέπει να τελειώσει. Φροντίστε να διαβάσετε ένα βιβλίο με το παιδί σας πριν από τον ύπνο. Η ανάγνωση επιτρέπει στο παιδί σας να ακούσει νέο λεξιλόγιο και να μάθει τη σωστή δομή των προτάσεων. Ζητήστε από το παιδί σας να δείξει διάφορα αντικείμενα στις εικόνες.