Η ιδέα της «βιοφιλίας» ορίστηκε ως «αγάπη για τη ζωή» στην αρχαία Ελλάδα. Μάλιστα, ο Παρθενώνας είναι από τα πρώτα δείγματα βιοφιλικού σχεδιασμού. Αν και η αλήθεια είναι πως οι αρχαίοι είχαν τα δικά τους θέματα, σίγουρα όμως δεν είχαν να αντιμετωπίσουν τις βλαβερές συνέπειες του στρες, της τεχνολογίας και της ταχύτητας του σύγχρονου κόσμου.

Αν και ο όρος μπορεί να φαίνεται σχετικά νέος ως τάση στους τομείς της αρχιτεκτονικής και του εσωτερικού σχεδιασμού, η έννοια εισήχθη για πρώτη φορά από τον ψυχολόγο Erich Fromm το 1964.

Διαβάστε επίσης: Σπίτι: Γιατί είναι σημαντικό κάθε μέλος της οικογένειας να έχει ένα δικό του χώρο

Πιο δημοφιλής έγινε τη δεκαετία του 1980 από τον βιολόγο Edward O. Wilson, ο οποίος μελέτησε την έλλειψη σύνδεσης με τη φύση που προκαλεί η αστική ζωή.

bio-phil-ia

Η τάση του ανθρώπου να αλληλεπιδρά ή να συνδέεται στενά με άλλες μορφές ζωής στη φύση. Μια επιθυμία για επικοινωνία με τη φύση.

Η βασική αρχή είναι αρκετά απλή: Συνδέστε τους ανθρώπους με τη φύση για να βελτιώσετε την ευημερία και την ποιότητα ζωής τους. Αλλά πώς θα μπορούσε να το κάνει αυτό η αρχιτεκτονική;
Ο ανερχόμενος κλάδος της Νευροεπιστήμης επιμένει ότι η αρχιτεκτονική πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη της την επανασύνδεση του ανθρώπου με τη φύση.

Μερικά μόλις από τα πλεονεκτήματα περιλαμβάνουν μείωση του άγχους και της αρτηριακής πίεσης, καλύτερη συγκέντρωση, βελτιωμένη συναισθηματική και πνευματική λειτουργία, αύξηση της παραγωγικότητας.

Η πιο συνηθισμένη προσέγγιση είναι η ενσωμάτωση φυσικών χαρακτηριστικών στο δομημένο περιβάλλον. Το νερό, η βλάστηση, το ηλιακό φως και τα φυσικά υλικά χρησιμοποιούνται αρκετά συχνά.

Ενα άλλο τυπικό χαρακτηριστικό των βιοφιλικών έργων είναι η χρήση οργανικών σχημάτων και σιλουετών αντί για ευθείες γραμμές, ως μια διαδικασία μίμησης των μοναδικών «στρατηγικών» της φύσης.

Να θυμάστε: Ο βιοφιλικός σχεδιασμός στοχεύει στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που θα ενισχύει την ευημερία σας και θα σας επανασυνδέει με τη φύση. Απελευθερώστε τη δημιουργικότητά σας και προσαρμόστε τις παρακάτω συμβουλές στο προσωπικό σας στυλ και τις προτιμήσεις σας για να φέρετε λίγη από τη μαγεία της φύσης στον χώρο σας.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να ενσωματώσετε τον βιοφιλικό σχεδιασμό στο δικό σας σπίτι:

Εκμεταλλευτείτε τη δύναμη του φυσικού φωτός

Το φυσικό φως αποτελεί βασικό στοιχείο του βιοφιλικού σχεδιασμού, δημιουργώντας μια ανοιχτή αίσθηση και σύνδεση με την ύπαιθρο. Η χρήση παραθύρων, φεγγιτών και επιφανειών που αντανακλούν τη λάμψη επιτρέπει στο άπλετο φως της ημέρας να κατακλύσει τον χώρο σας. Αυτό όχι μόνο μειώνει τη χρήση τεχνητού φωτισμού, αλλά έχει και πλεονεκτήματα για την υγεία. Το φυσικό φως ρυθμίζει τον κιρκάδιο ρυθμό μας σύμφωνα με την ανατολή και τη δύση του ήλιου για καλύτερο ύπνο, αναφέρει το Sleep Foundation.

Ενσωματώστε το «ζωντανό πράσινο» στο σπίτι

Επιλέξτε μια ποικιλία φυτών που ευδοκιμούν σε εσωτερικούς χώρους και είναι εύκολα στη φροντίδα.

Το πράσινο προσθέτει μια αναζωογονητική πινελιά, βελτιώνει την ποιότητα του αέρα και μειώνει το άγχος. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2021 από την Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής των ΗΠΑ υπογράμμισε τη σύνδεση μεταξύ της έκθεσης στη φύση και της βελτίωσης της γνωστικής λειτουργίας, της αρτηριακής πίεσης, της εγκεφαλικής δραστηριότητας, της ψυχικής υγείας, του ύπνου και της σωματικής άσκησης.

Παράλληλα, τα φυτά σε εσωτερικούς χώρους ασκούν μια αναζωογονητική επίδραση στην ευημερία, την προσοχή και τη γνωστική απόδοση των ενηλίκων, συμπληρώνει έρευνα που δημοσιεύτηκε στο «Journal of Environmental Psychology».

Χρησιμοποιήστε υλικά, υφές και χρώματα που προσομοιάζουν τη φύση

Αγκαλιάστε τα φυσικά υλικά όπως ξύλο, πέτρα και μπαμπού για τα έπιπλα, τα δάπεδα και τη διακόσμηση. Αυτά τα υλικά παρέχουν μια απτή και αυθεντική σύνδεση με τη φύση, δημιουργώντας μια ζεστή και φιλόξενη ατμόσφαιρα.

Ένας αυξανόμενος όγκος ερευνών υποστηρίζει ότι η έκθεση σε φυσικά στοιχεία μπορεί να μειώσει το άγχος, να ενισχύσει τη γνωστική λειτουργία και να βελτιώσει τη δημιουργικότητα και τη συγκέντρωση.

Επιλέξτε γήινα και εμπνευσμένα από τη φύση χρώματα για τους τοίχους και τη διακόσμησή σας. Τα απαλά πράσινα ή τα ζεστά καφέ προάγουν μια αίσθηση ηρεμίας. Εισαγάγετε υφές που μιμούνται εκείνες που υπάρχουν στη φύση. Αυτά τα στοιχεία προσθέτουν βάθος και ενδιαφέρον στον χώρο σας, ενδυναμώνοντας τη βιοφιλική εμπειρία.

Προσθέστε ένα υδάτινο στοιχείο, όπως ένα μικρό σιντριβάνι εσωτερικού χώρου, για να αποκομίσετε τα χαλαρωτικά οφέλη του νερού που ρέει. Ο ήχος και η θέα του νερού δημιουργούν μια καταπραϋντική ατμόσφαιρα που θυμίζει το φυσικό περιβάλλον.

Διαμορφώστε τον χώρο ώστε να έχει θέα στη φύση

Διατάξτε τα έπιπλα με τέτοιον τρόπο που να βρίσκονται κοντά σε παράθυρα ή γυάλινες πόρτες, παρέχοντας οπτική σύνδεση με το περιβάλλον. Αν αυτό δεν είναι δυνατό, εγκαταστήστε ένα εστιακό σημείο εμπνευσμένο από τη φύση, όπως ένα τζάκι με πέτρινη επένδυση ή ένα μεγάλο έργο τέχνης που απεικονίζει φυσικά τοπία.

Οι αρμονικοί χώροι με καθαρό αέρα και θέα στη φύση προωθούν τη σωματική, διανοητική και συναισθηματική ευεξία, οδηγώντας σε πιο ευτυχισμένους και παραγωγικούς ανθρώπους που ζουν μέσα σε αυτούς.