Οι βιταμίνες και τα μέταλλα είναι απαραίτητα για τον οργανισμό καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, το χειμώνα όμως είναι σημαντικά για ένα λόγο παραπάνω: την πρόληψη και την αντιμετώπιση του κρυολογήματος και της γρίπης.

Βιταμίνη C

Ένας από τους βασικότερους ρόλους της βιταμίνης C είναι η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Διαβάστε επίσης: Παιδί: Για να τρώει υγιεινά, αποφύγετε αυτά τα 4 κοινά λάθη

Η βιταμίνη C ενθαρρύνει την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων που είναι γνωστά ως λεμφοκύτταρα και φαγοκύτταρα, τα οποία συμβάλλουν στην προστασία του σώματος από λοιμώξεις.

Επιπλέον, η βιταμίνη C συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη λειτουργία των λευκών αιμοσφαιρίων, προστατεύοντάς τα από δυνητικά επιβλαβή μόρια, όπως οι ελεύθερες ρίζες.

Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού, καθώς οι μυς, τα νεύρα αλλά και τα οστά εξαρτώνται από αυτήν για να λειτουργήσουν.

Συμβάλλει επίσης στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού, της φυσικής άμυνας του οργανισμού σε ιούς και μικρόβια, πράγμα που δεν πρέπει να αμελούμε ειδικά αυτήν την περίοδο του χειμώνα, που γρίπη και κορωνοϊός «κυκλοφορούν».

Η ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί να είναι πιο εμφανής τους ψυχρότερους, πιο σκοτεινούς μήνες του χρόνου, γι’ αυτό αξίζει να εξετάσετε τις επιλογές σας για να ενισχύσετε εναλλακτικά τα επίπεδα σας, όπως μέσω της διατροφής σας.

Καλές πηγές βιταμίνης D είναι ο σολομός, η ρέγγα, η σαρδέλα, ο τόνος, ο κρόκος του αυγού, τα μανιτάρια, ο χυμός πορτοκαλιού και το γιαούρτι.

Ψευδάργυρος

Επειδή είναι απαραίτητος για τη λειτουργία των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος και την κυτταρική σηματοδότηση, μια ανεπάρκεια μπορεί να οδηγήσει σε εξασθενημένη ανοσοαπόκριση.

Το απαραίτητο αυτό θρεπτικό συστατικό δεν παράγεται από το ανθρώπινο σώμα ούτε μπορεί να αποθηκευτεί.

Ως εκ τούτου, είναι κρίσιμο να λαμβάνουμε μια σταθερή ποσότητα μέσω της διατροφής μας.

Μερικές τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο είναι, το βοδινό κρέας, το κοτόπουλο και η γαλοπούλα, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι, τα όσπρια και τα φασόλια, το γιαούρτι, το γάλα και τα τυριά.

Σίδηρος

Η ατονία, η εύκολη κόπωση, η αδυναμία συγκέντρωσης και η αυξημένη ευαισθησία σε λοιμώξεις είναι μερικά από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της έλλειψης σιδήρου.

Αν είστε προσεκτικοί σχετικά με την ενσωμάτωση του σιδήρου στη διατροφή σας, μπορείτε να πετύχετε τους ημερίσιους στόχους σας εύκολα.

Πλούσιες πηγές σιδήρου είναι τα εμπλουτισμένα δημητριακά, το κόκκινο κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια, τα στρείδια, τα κόκκινα φασόλια, οι φακές και τα ρεβίθια, οι ντομάτες, το σπανάκι, τα σκούρα φυλλώδη λαχανικά, οι πατάτες, αποξηραμένα φρούτα, όπως σταφίδες και βερίκοκα, τα κάσιους και, η μαύρη σοκολάτα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπου ο γιατρός έχει εντοπίσει ανεπάρκεια, μπορεί να είναι απαραίτητη η αγωγή. Για να μάθετε πόση ποσότητα σιδήρου χρειάζεστε ανά ημέρα συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Pro tip: Ο συνδυασμός του σιδήρου με βιταμίνη C μπορεί να ενισχύσει την απορρόφηση.