Το σαββατοκύριακο είναι η ευκαιρία σας να δραπετεύσετε από τους έντονους ρυθμούς της καθημερινότητας, απολαμβάνοντας στιγμές χαλάρωσης με την οικογένεια και τους φίλους σας, βλέποντας αυτές τις ταινίες:

Ταινίες με υπερήρωες

Οι ήρωες – καλοί και κακοί – δεν σταματούν ποτέ να μάχονται και να αντιμετωπίζουν το αδύνατο, βρίσκοντας μπροστά τους ένα σωρό εμπόδια που πολλές φορές προκύπτουν από παλαιότερες αποφάσεις τους.

Διαβάστε επίσης: Νήπιο: Ήσυχες μεσημεριανές δραστηριότητες που προάγουν τη χαλάρωση και την ανεξαρτησία

Παρατηρήστε με ποιον ήρωα ταυτιστήκατε και πώς το ταξίδι του χαρακτήρα μπορεί να σας υπενθυμίσει τα δικά σας επιτεύγματα.

Σκεφτείτε πως η ταινία μπορεί να σας βοηθήσει να εξερευνήσετε νέες στρατηγικές για να εξελιχθείτε ή πώς οι χαρακτήρες έλυσαν τα προβλήματα τους, καθώς και τι μπορείτε να μάθετε από αυτό.

Επιπλέον, ειδικοί από το Πανεπιστήμιο του Λίνκολν επισημαίνουν ότι το να μιλάς για χαρακτήρες ταινιών μπορεί να σε κάνει να νιώθεις πιο άνετα από το να συζητάς κάποια θέματα απευθείας,, επειδή δίνει στο άτομο κάποια συναισθηματική απόσταση από αυτό που περνά.

Μάλιστα, μελέτη που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Narrative Therapy and Community Work έδειξε ότι οι συζητήσεις για τις ταινίες υπερηρώων και τους πρωταγωνιστές των κόμικς βοήθησαν τα μέλη μιας ομάδας υποστήριξης να γίνουν οι ήρωες των δικών τους ιστοριών, αλλά και να βρουν δύναμη, νόημα και σκοπό στις δυσκολίες τους.

Feel-good ταινίες

Μήπως χρειάζεται τόνωση του ηθικού σας ή απλά θέλετε να δείτε μια ευχάριστη και ανάλαφρη ταινία με την οικογένειά σας;

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Projections, επιβεβαιώνει ότι οι feel-good ταινίες, όπως μαρτυρά και το όνομά τους, μπορούν πράγματι να χαλαρώσουν και να ανεβάσουν τη διάθεση των θεατών.

Σύμφωνα με τις απαντήσεις συμμετεχόντων στην μελέτη από τη Γερμανία, την Αυστρία και τις γερμανόφωνες περιοχές του Βελγίου και της Ελβετίας, οι ρομαντικές κωμωδίες έχουν ιδιαίτερα υψηλές δυνατότητες συναισθηματικής ανάκαμψης.

Ξενόγλωσσες ταινίες

Οι ταινίες και οι τηλεοπτικές σειρές μπορούν να αποτελέσουν εξαιρετικά εργαλεία για να γίνετε καλύτεροι ομιλητές μιας άλλης γλώσσας. Αιχμαλωτίζοντας την προσοχή σας και διεγείροντας την περιέργειά σας, μπορούν να εμφυσήσουν μια θετική στάση απέναντι στη μάθηση

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Neurobiology of Aging, η εκμάθηση ξένων γλωσσών μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου.

Οι ερευνητική ομάδα παρατήρησε ότι όσοι μιλούσαν δύο γλώσσες σε νεαρή ηλικία είχαν καλύτερες επιδόσεις σε τεστ μάθησης, μνήμης, γλώσσας και αυτοελέγχου από εκείνους που μιλούσαν μόνο μία και χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας.

Comfort ταινίες

Για να διαπιστώσουν αν οι άνθρωποι στρέφονται στις αγαπημένες τηλεοπτικές τους εκπομπές ως πιθανή πηγή σύνδεσης όταν αισθάνονται μοναξιά ή απόρριψη, οι ερευνητές διενήργησαν μια σειρά ερευνών, που δημοσιεύθηκαν στο «Journal of Experimental Social Psychology».

Σε μία από τις μελέτες τους, έβαλαν τους συμμετέχοντες να γράψουν για έναν καβγά με ένα αγαπημένο τους πρόσωπο. Όταν οι άνθρωποι σκέφτονταν τις στιγμές του καβγά, ένιωθαν απόρριψη, είχαν «πεσμένη» διάθεση και η αυτοεκτίμησή τους μειώθηκε.

Όταν, όμως, σκέφτηκαν στη συνέχεια την αγαπημένη τους comfort σειρά, όλες αυτές οι αρνητικές συναισθηματικές επιδράσεις εξαφανίστηκαν.

Η επανάληψη των εκπομπών μάς επιτρέπει, σύμφωνα με τους ερευνητές, να διεισδύσουμε σε έναν κοινωνικό κόσμο που ήδη γνωρίζουμε και νιώθουμε συνδεδεμένοι.

Είναι ένας άμεσος τρόπος να βιώσουμε κοινωνική σύνδεση και αποδοχή, όπως το να μιλήσουμε με έναν παλιό μας φίλο, που χαιρόμαστε κάθε φορά που τον βλέπουμε.