Το μόνο σίγουρο είναι ότι το νεογέννητο πρόκειται να σας ξυπνήσει τη νύχτα (συνήθως πολλές, πολλές νύχτες). Και αυτό δεν είναι μόνο εξαντλητικό σωματικά αλλά είναι και συναισθηματικά.

Μερικές φορές μπορεί να μοιάζει ότι κυριολεκτικά όλοι οι άλλοι στον κόσμο κοιμούνται εκτός από εσάς. Αν είναι η σειρά σας να σηκωθείτε, μπορεί να «βράζετε» που ο σύντροφός σας εξακολουθεί να κοιμάται.

Διαβάστε επίσης: Μωρό: Ντύστε το νεογέννητο εύκολα με αυτούς τους κανόνες

Αυτό δεν σημαίνει ότι είστε κακοί γονείς ή ότι κάνετε κάτι λάθος. Τα μωρά απλώς έχουν διαφορετικό πρόγραμμα ύπνου από τους ενήλικες.

Δεν γεννιούνται γνωρίζοντας τη διαφορά μεταξύ ημέρας και νύχτας. Δεν έχουν μάθει να ηρεμούν μόνα τους. Και η κοιλίτσα τους είναι τόσο μικρή που χρειάζεται να τρώνε κάθε λίγες ώρες.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές από ειδικούς για να ανταπεξέλθετε όταν το μωρό σας είναι ξύπνιο όλο το βράδυ:

Κάντε το όσο το δυνατόν πιο ευχάριστο για εσάς

Δημιουργήστε ένα άνετο σημείο με όλα τα απαραίτητα σε απόσταση αναπνοής: τηλεχειριστήριο, φορτιστή, νερό, σνακ, μαξιλάρια και ό,τι άλλο χρειάζεστε για να ταΐσετε το μωρό σας.

Στη συνέχεια, βρείτε ένα βιβλίο ή μια νέα σειρά στο Netflix που σας ενθουσιάζει πραγματικά, ώστε όταν ξυπνήσετε να σκεφτείτε «τουλάχιστον θα μάθω τι θα συμβεί στη συνέχεια!».

Ελέγξτε τις σκέψεις σας

Οι συναισθηματικές μας αντιδράσεις ακολουθούν τις σκέψεις μας. Αν σκέφτεστε «δεν θα ξανακοιμηθώ ποτέ» – αυτό λέγεται καταστροφολογία παρεμπιπτόντως και τυχαίνει να είναι  αγαπημένος τρόπος των ανθρώπων να βασανίζουν τον εαυτό τους τη νύχτα – τότε θα είστε συναισθηματικά χάλια.

Αφήστε τις κακές σκέψεις σας στην πόρτα του παιδικού δωματίου.

Βάλτε προτεραιότητα τον ύπνο σας

Το να πάτε για ύπνο νωρίς μπορεί να φαίνεται αρκετά προφανές.

Αλλά πολλοί γονείς πέφτουν στην παγίδα να μείνουν ξύπνιοι πιο αργά από ό,τι θα έπρεπε, προκειμένου να καθαρίσουν μετά το φαγητό, να δουν λίγη τηλεόραση ή να κάνουν μερικές ακόμα δουλειές.

Κυριολεκτικά δεν μπορείτε να λειτουργήσετε χωρίς ύπνο, οπότε φροντίστε να στριμώξετε όσο το δυνατόν περισσότερο στο πρόγραμμά σας.

Αφήστε τα πιάτα, κλείστε το τηλέφωνό σας, πάρτε μια μάσκα ύπνου αν έξω είναι ακόμα φως και κοιμηθείτε όσο περισσότερο μπορείτε πριν ξεκινήσει η «νυχτερινή βάρδια».