H ζωγραφική είναι ένα χρήσιμο «εργαλείο» στα χέρια κάθε γονιού και όχι μόνο. Κι αυτό διότι τα διάφορα χρώματα και τα σχέδια που τα παιδιά χρησιμοποιούν μπορούν να μας δώσουν στοιχεία για την προσωπικότητά τους. Χαρακτηριστικά που δεν είχαμε πριν σκεφτεί ή και συναισθήματα που το ίδιο δε μας δείχνει.

Όταν μιλάμε για την ερμηνεία των ζωγραφιών ενός παιδιού, φυσικά, θα πρέπει πάντα να συμβουλευόμαστε έναν ειδικό επί του θέματος, ο οποίος ανάλογα και με άλλες παραμέτρους, μπορεί να καταλήξει στα σωστά συμπεράσματα.

Ωστόσο, εάν περιοριστούμε στα χρώματα που το παιδί μας χρησιμοποιεί, υπάρχουν κάποιες κοινές ερμηνείες που μπορούν τουλάχιστον και έως ένα σημείο να μας «προσανατολίσουν».

 

Διαβάστε επίσης: Ύπνος: Γιατί οι έφηβοι δεν πρέπει να χάνουν ούτε λίγο

Κοινές ερμηνείες των χρωμάτων στις παιδικές ζωγραφιές

Μπλε

Το μπλε προσφέρει μια αίσθηση ηρεμίας και ισορροπίας. Τα εσωστρεφή και ντροπαλά κυρίως παιδιά χρησιμοποιούν αυτό το χρώμα στις ζωγραφιές τους. Μπορεί επίσης να υποδηλώνει ότι το παιδί μας είναι στοχαστικό και ευαίσθητο.

Ροζ

Αν και είναι συνηθισμένο να βλέπουμε το ροζ ως ένα αποκλειστικά «κοριτσίστικο» χρώμα, τόσο τα αγόρια όσο και τα κορίτσια το χρησιμοποιούν. Το ροζ υποδηλώνει ευφάνταστα και δημιουργικά παιδιά με μια ενδεχόμενη ανάγκη να «ξεφύγουν» απ’ την πραγματικότητα.

Πράσινο

Όπως το μπλε χρώμα, το πράσινο είναι ένα σημάδι ενός ήρεμου και ευαίσθητου παιδιού. Εάν το παιδί χρησιμοποιεί αυτό το χρώμα σε στοιχεία που δεν είναι πράσινα, αυτό μας λέει ότι το παιδί μπορεί να αισθάνεται πως δυσκολεύεται να προσαρμοστεί εξολοκλήρου σε κάποιο από τα περιβάλλοντα που βρίσκεται.

Πορτοκαλί

Η επικράτηση αυτού του χρώματος δείχνει ότι έχουμε να κάνουμε με ένα πολύ κοινωνικό παιδί που του αρέσει να βρίσκεται σε επαφή με άλλους ανθρώπους. Μπορεί επίσης να υποδηλώνει ένα πολύ δραστήριο και παρορμητικό παιδί που ίσως έχει και προβλήματα συγκέντρωσης όταν είναι να εκτελέσει μια εργασία.

Μαύρο

Παρόλο που το μαύρο χρώμα προκαλεί στους περισσότερους ενήλικες ένα αίσθημα θλίψης, σε αυτήν την περίπτωση, υποδηλώνει δύναμη και κομψότητα. Τα παιδιά που χρησιμοποιούν αυτό το χρώμα είναι τελειομανή, αν και μπορεί επίσης να είναι λίγο εσωστρεφή και απόμακρα.

Καφέ

Αυτό είναι ένα δημοφιλές χρώμα που χρησιμοποιείται κυρίως από τα συνετά και υπεύθυνα παιδιά. Εάν αυτά τα χαρακτηριστικά υπάρχουν σε υπερβολικό βαθμό, τότε καλό θα ήταν να βεβαιωθούμε ότι το παιδί δε χάνει τις εμπειρίες της παιδικής ηλικίας ως αποτέλεσμα μιας υπερβολικής αίσθησης ευθύνης.

Κίτρινο

Το κίτρινο είναι ένα χρώμα που μας λέει ότι έχουμε να κάνουμε με ένα πολύ κοινωνικό και χαρούμενο παιδί. Όταν υπάρχει όμως πολύ κίτρινο χρώμα στις ζωγραφιές του παιδιού, μπορεί να σημαίνει ότι υποβόσκει κάποια ένταση ή και συναισθηματική δυσφορία.

Κόκκινο

Το κόκκινο είναι ένα έντονο χρώμα που χρησιμοποιείται περισσότερο από τα αγόρια. Εάν χρησιμοποιείται με μέτρο, σημαίνει ότι το παιδί έχει πολλή ενέργεια. Ωστόσο, εάν χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό, θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι υπάρχουν προβλήματα επιθετικότητας.

Μωβ

Αυτό το χρώμα σχετίζεται με τη μελαγχολία, επομένως η υπερβολική χρήση του σηματοδοτεί ότι μπορεί να υπάρχουν συναισθήματα δυσαρέσκειας στο παιδί, την αιτία των οποίων θα πρέπει να εντοπίσουμε.