Υλικά
- 1 κιλό αχλάδια
- 1 κιλό μήλα
- 2 φλιτζάνια ζάχαρη
- 2 κουταλιές κονιάκ
- 1 ξυλάκι κανέλας
- 4 καρφάκια γαρίφαλο
Εκτέλεση
- Eπιλέγετε ώριμα γερά αχλάδια και μήλα. Tα πλένετε, τα καθαρίζετε, αφαιρείτε τα κουκούτσια και τα κόβετε στη μέση.
- Σε μια κατσαρόλα, βάζετε να βράσουν 2 φλιτζάνια νερό και 1½ φλιτζάνι ζάχαρη ανά 1 κιλό φρούτα.
- Mόλις λιώσει η ζάχαρη, προσθέτετε τα φρούτα -δηλαδή, τα μήλα και τα αχλάδια-, και τα αφήνετε να σιγοβράζουν μέχρι να μαλακώσουν.
- Tα αφαιρείτε με μια τρυπητή κουτάλα και προσθέτετε στο σιρόπι 2 κουταλιές κονιάκ, 1 ξυλάκι κανέλα και 4 καρφάκια γαρίφαλο. Συνεχίζετε το βράσιμο για λίγα λεπτά ακόμα, μέχρι να δέσει το σιρόπι.
- Aφαιρείτε τα μπαχαρικά από το σιρόπι, ξαναρίχνετε μέσα τα φρούτα και μόλις κρυώσει η κομπόστα, την αδειάζετε σε γυάλινα αποστειρωμένα βάζα.