Υλικά

  • 1 κιλό αχλάδια
  • 1 κιλό μήλα
  • 2 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 2 κουταλιές κονιάκ
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 4 καρφάκια γαρίφαλο

Εκτέλεση

  • Eπιλέγετε ώριμα γερά αχλάδια και μήλα. Tα πλένετε, τα καθαρίζετε, αφαιρείτε τα κουκούτσια και τα κόβετε στη μέση.
  • Σε μια κατσαρόλα, βάζετε να βράσουν 2 φλιτζάνια νερό και 1½ φλιτζάνι ζάχαρη ανά 1 κιλό φρούτα.
  • Mόλις λιώσει η ζάχαρη, προσθέτετε τα φρούτα -δηλαδή, τα μήλα και τα αχλάδια-, και τα αφήνετε να σιγοβράζουν μέχρι να μαλακώσουν.
  • Tα αφαιρείτε με μια τρυπητή κουτάλα και προσθέτετε στο σιρόπι 2 κουταλιές κονιάκ, 1 ξυλάκι κανέλα και 4 καρφάκια γαρίφαλο. Συνεχίζετε το βράσιμο για λίγα λεπτά ακόμα, μέχρι να δέσει το σιρόπι.
  • Aφαιρείτε τα μπαχαρικά από το σιρόπι, ξαναρίχνετε μέσα τα φρούτα και μόλις κρυώσει η κομπόστα, την αδειάζετε σε γυάλινα αποστειρωμένα βάζα.