Βασική προϋπόθεση για να έχετε υγιές και λαμπερό δέρμα είναι να προσαρμόσετε τη ρουτίνα περιποίησής σας στις ανάγκες της επιδερμίδας σας.

Διαφορετικά, όσα προϊόντα κι αν εφαρμόσετε, δεν πρόκειται να δείτε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Συγκεκριμένα, αν έχετε ευαίσθητο δέρμα, υπάρχουν ορισμένα συστατικά που πρέπει να αποφύγετε να συνδυάζετε μεταξύ τους, γιατί στην καλύτερη περίπτωση αλληλοεξουδετερώνονται και δεν προσφέρουν τίποτα στην επιδερμίδα, ενώ στη χειρότερη μπορεί να προκαλέσουν δερματικές αντιδράσεις.

Διαβάστε επίσης: Μαλλιά: Τοποθετούμε σωστά τις τρέσες με κλιπ

Ρετινόλη και ΑΗΑs (Alpha Hydroxy Acids)

Η ρετινόλη είναι η ενεργός μορφή της βιταμίνης Α και πρόκειται για ένα διάσημο και ισχυρό αντιοξειδωτικό που καταπολεμά τη γήρανση.

Τα ΑHAs (άλφα-υδροξυοξέα) είναι ουσίες που υπάρχουν στα φρούτα και χρησιμοποιούνται στα καλλυντικά ως απαλή αγωγή peeling. Αφαιρούν τα νεκρά κύτταρα, μαύρα στίγματα και σημάδια από την επιδερμίδα.

Θα περίμενε κανείς ότι αυτά τα δύο αντιγηραντικά συστατικά είναι συμβατά μεταξύ τους, εφόσον έχουν τον ίδιο στόχο: την ανανέωση του δέρματος και τη μείωση των σημαδιών γήρανσης. Κι όμως, o συνδυασμός τους είναι η «συνταγή» για ερεθισμούς και κοκκινίλες.

Ρετινόλη και βιταμίνη C

Αυτός είναι ένας ισχυρός συνδυασμός ασύμβατων βιταμινών που ενδέχεται να προκαλέσει αντιδράσεις ιδιαίτερα στην ευαίσθητη επιδερμίδα.

Η ρετινόλη εφαρμόζεται καλύτερα τη νύχτα (κάνει το δέρμα πιο φωτοευαίσθητο, αυξάνοντας τον κίνδυνο βλάβης από τον ήλιο) και η βιταμίνη C λειτουργεί καλύτερα κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς είναι ένα αντιοξειδωτικό που προστατεύει από τις επιθέσεις της ημέρας, όπως τις καταστροφικές συνέπειες της ρύπανσης για το δέρμα και τις ακτίνες UV.

Βιταμίνη C και ΑΗΑs

Και η βιταμίνη C και τα AHAs έχουν αντιοξειδωτικά οφέλη, όμως όταν συνδυαστούν μπορεί να διαταράξουν την ισορροπία του pH της επιδερμίδας λόγω των πολύ υψηλών επιπέδων οξύτητας.

Παράλληλα, συνδυάζοντας τη βιταμίνη C μαζί με οποιοδήποτε AHA (γλυκολικό οξύ, γαλακτικό οξύ κλπ.) περιορίζετε την αποτελεσματικότητά της.

Απολεπιστικά οξέα και υδροκινόνη

Τα απολεπιστικά οξέα (ΑΗΑs και ΒΗΑs) κάνουν peeling απομακρύνοντας τα νεκρά κύτταρα και αποκαλύπτοντας μια φρέσκια και απαλή επιδερμίδα.

Ωστόσο, αν έπειτα χρησιμοποιήσετε μια κρέμα με λευκαντικούς παράγοντες (όπως η υδροκινόνη) που καταπολεμούν τις δυσχρωμίες, τότε η κατάληξη είναι η αντίθετη από την επιθυμητή: οι δυσχρωμίες εντείνονται.

Γιατί; Και τα δύο συστατικά αυξάνουν τη φωτοευαισθησία της επιδερμίδας και την κάνουν πιο ευάλωτη όταν εκτεθεί στο φως.

Απολεπιστικά καθαριστικά και scrubs

Ο συνδυασμός απολεπιστικών δραστικών ουσιών, όπως AHAs, BHAs ή ένζυμα, με φυσικά απολεπιστικά μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική απολέπιση και ερεθισμό.

Τα φυσικά scrubs παρέχουν ήδη μηχανική απολέπιση, οπότε η προσθήκη χημικών απολεπιστικών από πάνω μπορεί να διαταράξει τη λειτουργία του φραγμού του δέρματος και να προκαλέσει ερυθρότητα, ευαισθησία ή ακόμη και μικροσκισίματα.