Η κοτόσουπα πρόκειται ίσως για το πιο εμβληματικό comfort food όταν είμαστε άρρωστοι. Την επιλέγουμε εδώ και δεκαετίες – εάν όχι περισσότερο – για την καταπραϋντική της ζεστασιά και τα θρεπτικά συστατικά της. Μας βοηθά όμως να αναρρώσουμε πράγματι πιο γρήγορα από γρίπη ή κρυολόγημα;

Ενώ τα επιστημονικά δεδομένα είναι περιορισμένα, υπάρχει μια παλαιότερη και συχνά αναφερόμενη εργαστηριακή μελέτη, σύμφωνα με την οποία η κοτόσουπα μπορεί να έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναφέρουν ότι αισθάνονται καλύτερα αφού την καταναλώσουν.

Διαβάστε επίσης: Οικογενειακή διατροφή: Ποιες βιταμίνες και μέταλλα χρειάζεστε για γερό ανοσοποιητικό

Αν και δεν έχουν γίνει περαιτέρω μελέτες φαίνεται πως από τότε δεν έχουν αλλάξει πολλά.

Στην πραγματικότητα, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νεμπράσκα που διεξήγαγαν την αρχική μελέτη, επανεξέτασαν το ζήτημα το 2021, επιβεβαιώνοντας ότι «αυτό που κάναμε στο εργαστήριο ήταν πραγματικά αυστηρό… Αυτό που δείχνουν τα ευρήματά μας είναι ότι υπάρχουν συστατικά που μπορεί να έχουν αντιφλεγμονώδη δράση».

Τι κάνει την κοτόσουπα… «θεραπευτική»;

Τα οφέλη της κοτόσουπας για την υγεία απορρέουν από τα επιμέρους συστατικά της. Η τυπική κοτόσουπα συνδυάζει το ζωμό από κοτόπουλο με κρέας κοτόπουλου και μια σειρά από λαχανικά όπως καρότα, σκόρδο, κρεμμύδια και σέλινο.

Τα συστατικά της κοτόσουπας είναι γεμάτα βιταμίνες και αντιοξειδωτικά που μπορούν να συμβάλλουν στην φυσική διαδικασία επανόρθωσης του σώματος. Τα καρότα για παράδειγμα, είναι πηγή βιταμίνης Α, η οποία είναι κρίσιμη για την εύρυθμη λειτουργία του ανοσοποιητικού σας συστήματος, που καταπολεμά τις λοιμώξεις.

Το κρεμμύδι και το σκόρδο φαίνεται πως διαθέτουν αντιικές ιδιότητες, αποτελώντας πλούσιες «πηγές» θειικών ενώσεων, όπως η κερσετίνη και η αλλισίνη, που σχετίζονται με την αναστολή της ιογενούς λοίμωξης.

Ακόμη και το νερό ή ο ζωμός στη κοτόσουπα μπορεί να μας ωφελήσουν, μιας και όταν αρρωσταίνουμε μπορεί να αφυδατωθούμε, οπότε η κατανάλωση υγρών (ακόμα και με την μορφή κοτόσουπας) μπορεί να ενισχύσει τα επίπεδα ενυδάτωσής μας.

Επιπλέον, εάν χάνετε ηλεκτρολύτες λόγω γαστρεντερικών ασθενειών, ο ζωμός κοτόπουλου μπορεί να σας βοηθήσει να τους αναπληρώσετε, μιας και είναι «πλούσιος» σε νάτριο.

Πώς να την φτιάξετε για μέγιστα οφέλη

Ιδανικά η σπιτική κοτόσουπα θεωρείται η καλύτερη επιλογή μιας και μπορείτε να ελέγξετε δύο βασικούς παράγοντες: το νάτριο και τα καρυκεύματα. Εκτός από το μειονέκτημα της υπέρτασης, η υπερβολική κατανάλωση αλατιού θα μπορούσε ακόμη και να ερεθίσει το στομάχι σας.

Προσθέστε λοιπόν πολλά λαχανικά και απολαύστε την ζεστή. Τα ζεστά φαγητά και ροφήματα έχουν συνδεθεί με μεγαλύτερη θετική συναισθηματική ανταπόκριση, γεγονός που μπορεί να σας βοηθήσει ειδικά όταν είστε άρρωστοι και αισθάνεστε «πεσμένοι».

Ενώ η κοτόσουπα δεν μπορεί να κάνει από μόνη της «θαύματα», σε συνδυασμό με την ξεκούραση μπορεί να σας βοηθήσει να αισθανθείτε καλύτερα. Σε κάθε περίπτωση επικοινωνήστε με τον γιατρό σας για την κατάλληλη θεραπεία και αναζητήστε βοήθεια εάν νιώσετε κάτι ασυνήθιστο ή εάν τα συμπτώματά σας επιμένουν.