Είναι φυσιολογικό να καβγαδίζουμε στη σχέση μας; Πότε πότε, είναι ακόμα και υγιές. Υπάρχουν φυσικά κάποιοι βασικοί γνωστοί κανόνες τους οποίους πρέπει να τηρούμε στα πλαίσια του σεβασμού απέναντι στο σύντροφό μας. Ανάμεσά τους υπάρχει και ένας λιγότερο γνωστός, όχι όμως ασήμαντος που συχνά τείνουμε να «σπάμε».

Τι άλλο λοιπόν πρέπει να έχουμε κατά νου παρόλα τα ενδεχόμενα νεύρα μας;

Διαβάστε επίσης: Παιδί: Απόρριψη από τους συνομηλίκους; Έτσι θα το βοηθήσετε

Η μόνη λέξη που δεν πρέπει ποτέ να πείτε κατά τη διάρκεια ενός καβγά

Η λέξη που δεν πρέπει να λέτε είναι πολύ απλή: το «ποτέ». Για την ακρίβεια, δεν πρέπει να λέτε ούτε την αντίθετή της, δηλαδή το «πάντα».

Για παράδειγμα, κάθε φορά που ο σύντροφός σας ξεχνά να μαζέψει τις κάλτσες του από το πάτωμα, καλύτερα να μην του πείτε: «Αμάν πια, πάντα αυτό κάνεις» ή να μην του φωνάξετε «Δεν με ακούς ποτέ!». Γιατί; Επειδή δεν ισχύει.

Σκεφτείτε το… Το «πάντα» και το «ποτέ» είναι δυο λέξεις απόλυτες. Αν επανέλθουμε στο παραπάνω παράδειγμα, πιθανότατα υπήρξαν φορές που ο σύντροφός σας σας άκουσε και έβαλε τα ρούχα του στα άπλυτα.

Ακόμα όμως κι αν όντως αυτό δεν συνέβη καμιά φορά, χρησιμοποιώντας το «πάντα» ή το «ποτέ» μπορεί να βάλετε το ταίρι σας σε κατάσταση άμυνας. Και μια συζήτηση δεν μπορεί να είναι παραγωγική όταν ο ένας από τους δύο είναι συγκεντρωμένος στην… αντεπίθεση αντί στην επίλυση του προβλήματος.

Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να αποκρύπτετε τα συναισθήματά σας;

Όχι. Το να έχετε διαφωνίες και να είστε ειλικρινείς σχετικά με τις ανησυχίες και τα πράγματα που σας ενοχλούν μπορεί πραγματικά να σας φέρει πιο κοντά με τον σύντροφό σας. Ωστόσο, για να συμβεί αυτό, πρέπει να προσεγγίζετε τις συγκρούσεις με προσοχή.

Μια πιο αποτελεσματική τακτική από το επαναλαμβάνετε το «πάντα» ή το «ποτέ» μπορεί να είναι να εκφράζετε την απογοήτευσή σας ως ανησυχία, αντικαθιστώντας στις δηλώσεις σας το «εσύ» με το «εγώ». Για παράδειγμα,  αν φέρατε εις πέρας μόνοι κοινές υποχρεώσεις και δουλειές και δεν αισθάνεστε πως αυτό εκτιμήθηκε όσο θα έπρεπε, δοκιμάστε να πείτε: «Νιώθω ότι δεν αναγνωρίζεις την προσπάθεια που έχω καταβάλει σήμερα για να μπορέσουμε να περάσουμε λίγο χαλαρό χρόνο μαζί. Συμφωνείς;».

Με αυτόν τον τρόπο, ίσως η σύγκρουση να είναι πιο εποικοδομητική. Άλλωστε, ποιος είναι τελικά ο απώτερος σκοπός; Να κερδίσετε τη «μάχη»; Να βρείτε ποιος έχει δίκιο; Ή μήπως να καταλάβετε καλύτερα ο ένας τις ανάγκες του άλλου έτσι ώστε να ενισχυθεί η σύνδεση μεταξύ σας και να «δυναμώσει» η σχέση σας;

Όλοι θα συμφωνούσαμε πως η ουσία τελικά είναι το τελευταίο.