imommy.gr ΜαμάΓονείς: Βελτιώστε τη σχέση σας σε μόλις 6 λεπτά

Γονείς: Βελτιώστε τη σχέση σας σε μόλις 6 λεπτά

Γονείς: Βελτιώστε τη σχέση σας σε μόλις 6 λεπτά | imommy.gr

Το να είστε γονείς δειν είναι εύκολη υπόθεση… Αυτή η σύντομη τεχνική ακρόασης μπορεί να ενδυναμώσει τη σχέση σας και να σας προσφέρει ισορροπία.

Ο σύντροφός σας σας ακούει όσο «καλά» θα θέλατε; Όσο συχνά θα θέλατε; Μήπως στιγμές στιγμές αισθάνεστε πως δεν σας ακούει καθόλου; Είτε είστε με το ταίρι σας χρόνια είτε όχι, μπορείτε να δοκιμάσετε αυτήν την τεχνική που στοχεύει στη βελτίωση της επικοινωνίας μεταξύ σας.

Έτοιμοι να αφιερώσετε τα επόμενα λεπτά ο ένας στον άλλον;

Διαβάστε επίσης: Γονείς: Τι καλύτερα να μην συζητάμε μπροστά στο παιδί μας;

Βήμα 1

Καθίστε αναπαυτικά. Όποιος από τους δύο θέλει, μπορεί να ξεκινήσει να μιλά για 3 λεπτά με το ρολόι. Ο άλλος σύντροφος θα πρέπει να ακούει σιωπηλά.

Σκοπός είναι να μιλήσετε από καρδιάς. Για όλα όσα έχετε στο μυαλό σας και ό,τι θέλετε να μοιραστείτε. Όταν λήξει ο χρόνος, ολοκληρώστε τη σκέψη σας με λίγες μόνο λέξεις, χωρίς να καταχραστείτε το χρόνο του άλλου.

Μπορεί να είναι δελεαστικό να συνεχίσετε να μιλάτε. Σίγουρα θα έχετε να πείτε πράγματα που δεν χωρούν σε 3 μόλις λεπτά. Αλλά θα πρέπει να σταματήσετε. Θα διαπιστώσετε και μόνοι σας ότι είναι προτιμότερο πραγματικά να ακουστούν κάποιες δηλώσεις παρά να μιλάτε ακατάπαυστα χωρίς ουσιαστική ακρόαση και χωρίς προβληματισμό.

Αν είστε ο ακροατής, θα πρέπει να ακούτε με προσοχή. Απλά όμως να ακούτε. Όχι να σκέφτεστε πώς θα αντιδράσετε. Θυμηθείτε πως σε αυτό το τρίλεπτο δεν υπάρχει καμιά μάχη που «πρέπει» να κερδηθεί.

Ξεκινήστε να μιλάτε ιδανικά για πιο απλά και πιο… ανώδυνα θέματα και με τον καιρό μπορείτε να επεκταθείτε στα φλέγοντα ζητήματα που μπορεί να σας απασχολούν.

Βήμα 2

Αφού τελειώσει το πρώτο χρονόμετρο, ρυθμίστε το ξανά για 2 λεπτά. Ο ακροατής θα πρέπει να χρησιμοποιήσει αυτό το χρόνο για να αναλογιστεί τι άκουσε, τα ακριβή δηλαδή λόγια, χωρίς όμως να ερμηνεύει ή να κάνει… άλματα κρίσης.

Όταν τελειώσει το χρονόμετρο, η οποιαδήποτε σκέψη θα πρέπει να σταματήσει.

Ως ακροατής, θυμηθείτε πως απλά θα πρέπει να κάνετε μια αντανάκλαση των σκέψεων του άλλου.

Το παρακάτω δεν αποτελεί εποικοδομητικό προβληματισμό:

«Είπες ότι δεν σε νοιάζει πού θα πάμε να φάμε, αλλά ξέρω ότι σε νοιάζει».

Αντίθετα, είναι σωστό να αναφέρετε:

«Σε άκουσα να λες ότι δεν σε νοιάζει πού θα πάμε να φάμε».

Δεν είναι επίσης εποικοδομητικό να ξεσπάσετε συναισθηματικά σε ό,τι ακούσατε, λέγοντας: «Πώς τολμάς και το λες αυτό!» «Το ήξερα ότι θα το έλεγες!» «Δεν έγινε ποτέ αυτό που ανέφερες!».

Βήμα 3

Ρυθμίστε ξανά το χρονόμετρο για 1 λεπτό.

Ο αρχικός ομιλητής απαντά σε αυτό το λεπτό στον προβληματισμό που έλαβε από τον σύντροφό του προηγουμένως.

Θα μπορούσατε να πείτε κάτι σαν: «Ευχαριστώ που με άκουσες» ή «Άκουσες μερικά πράγματα από όσα είπα, αλλά ίσως δεν άκουσες το εξής σημείο…», «Δεν είμαι σίγουρος/η ότι κατάλαβες, επιτρέψε μου να επαναλάβω το βασικό σημείο». Καλό είναι γενικά να μην ανοίξετε ένα καινούργιο θέμα αυτή τη στιγμή μιας και δεν υπάρχει άλλος χρόνος.

Βήματα 4-5-6

Αλλάξτε ρόλους και επαναλάβετε τα τρία πρώτα βήματα. Ρυθμίστε ξανά το χρονόμετρο για 3 λεπτά, με τον αρχικό ακροατή να μιλάει πρώτος αυτή τη φορά.

Ο νέος ακροατής ακούει για 3 λεπτά και, στη συνέχεια, χρειάζεται 2 λεπτά για να αναστοχαστεί όσα άκουσε.

Ο αρχικός ομιλητής αυτού του γύρου χρειάζεται στη συνέχεια 1 λεπτό για να απαντήσει στον προβληματισμό.

Και τώρα τι;

Ο στόχος αυτής της τεχνικής δεν είναι η άμεση επίλυση μιας μακροχρόνιας σύγκρουσης ή η ξαφνική συμφωνία σε ποικίλα ζητήματα. Είναι απλώς να βιώσετε την εμπειρία του να ακούτε.

Πολλές συνομιλίες με τον σύντροφό μας και όχι μόνο περιλαμβάνουν ελάχιστη ή καθόλου ουσιαστική ακρόαση, και τελικά τείνουμε να επαναλαμβάνουμε τον εαυτό μας ή να κλιμακώνουμε την ένταση για να ακουστούμε. Αυτή η κατάσταση δυσκολεύει την επικοινωνία.

Με την πάροδο του χρόνου και την εξάσκηση αυτής της πρακτικής, σκοπός είναι οι συζητήσεις που αφορούν την επίλυση προβλημάτων να είναι πολύ πιο ομαλές και πιο αποτελεσματικές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
6 χτενίσματα που θα… σώσουν τις bad hair days Πανεύκολα κι εντυπωσιακά χτενίσματα. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ντεμακιγιάζ: Ποιος είναι ο σωστός τρόπος; Το πρώτο βήμα για υγιή, φωτεινή επιδερμίδα είναι το σωστό ντεμακιγιάζ. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ξηρό σαμπουάν: 7+1 τρόποι να το χρησιμοποιήσετε αλλιώς Το ξηρό σαμπουάν μπορεί να κάνει την καθημερινότητά σας πιο εύκολη. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Mαλλιά: 6+1 μύθοι που αξίζει να γνωρίζετε Βγάλτε τα... εμπόδια από τη σωστή φροντίδα των μαλλιών σας. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Σώμα: Περιποιηθείτε το όπως το πρόσωπό σας Έξυπνες συμβουλές για βελούδινη επιδερμίδα σε όλο το σώμα. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Μανικιούρ: Τι χρώμα και σχέδιο να κάνετε ανάλογα με το ζώδιό σας Η έμπνευση που χρειάζεστε πριν το ραντεβού για μανικιούρ. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Γιορτή της μητέρας: Χρόνια Πολλά σε κάθε μαμά Η γιορτή της μητέρας πρόκειται για μία από τις πιο ξεχωριστές ημέρες, που τιμούμε κάθε μαμά για την φροντίδα,... ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Matcha mani: Η τάση στο μανικιούρ που «φωνάζει» άνοιξη Οι πράσινοι τόνοι στα νύχια επικρατούν (και) αυτή τη σεζόν. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Teasylights: Η τεχνική στις ανταύγειες που κάνει θραύση αυτήν τη στιγμή Το μυστικό των colorist για πιο φυσικό αποτέλεσμα για μαλλιά με ανταύγειες. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Γονείς: 3 τρικ για να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας Οι ήρεμοι γονείς μεγαλώνουν ευτυχισμένα παιδιά. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Πώς να περιποιηθείτε το δέρμα σας πριν και μετά το γυμναστήριο Τα βήματα που θα σας χαρίσουν καθαρή και υγιή επιδερμίδα. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δεν μπορείτε να είστε η «τέλεια μαμά» και… δεν χρειάζεται να είστε! Μια «ατελής» μαμά είναι το… «τέλειο» πρότυπο για το παιδί της. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Θέλετε περισσότερο όγκο στα μαλλιά σας; Υπάρχει τρόπος! Ο αγαπημένος hairstylist της Jennifer Lopez δίνει πολύτιμες συμβουλές για πλούσια και πυκνά μαλλιά. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ