Το να αφήνετε τα παιδιά να παίζουν με το φαγητό τους – χωρίς καμία πίεση να το φάνε – μπορεί να τα βοηθήσει να εξερευνήσουν με νέες γεύσεις και υφές χωρίς άγχος.

Το φαγητό είναι λιγότερο τρομακτικό όταν παίζουμε πρώτα μαζί του.

Διαβάστε επίσης: Παιδιά: Πώς «κόβουν» τη συνήθεια να τρώνε μπροστά στην οθόνη;

Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι τα παιδιά που παίζουν με τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πιο πιθανό να τα δοκιμάσουν.

Πώς μπορείτε, λοιπόν, να διασφαλίσετε ότι α) τα μικρά σας δεν θα πεινάσουν και β) δεν θα ξοδέψετε χρόνο που δεν έχετε για να φτιάξετε ένα δεύτερο γεύμα;

Γεμίστε τα πιάτα τους με μερικά τρόφιμα που αναγνωρίζουν και απολαμβάνουν. Προσθέστε ένα ή δύο μόνο νέα τρόφιμα για να εξερευνήσουν.

Στη συνέχεια, δώστε τους χώρο και χρόνο και αφήστε τα να λερώσουν τα χέρια τους.

Στόχος είναι να εξοικειωθούν με την ιδέα μιας νέας τροφής, την υφή, τη μυρωδιά και το χρώμα της.

Αν και ναι, οι τρόποι στο τραπέζι είναι μια πολύ πολύτιμη δεξιότητα, αυτοί μπορούν να έρθουν με τον καιρό.

Εν τω μεταξύ, το να ανοίγετε το παιδί σας στον ευρύ κόσμο του φαγητού και σε όλες τις αισθητηριακές εμπειρίες που το συνοδεύουν είναι απίστευτα σημαντικό, ειδικά όταν είναι μικρό.

Για το παιδί που αρνείται να έχει ποικιλία στο πιάτο του

  • Προσπαθήστε να τρώτε μαζί με το παιδί σας και δώστε του το καλό παράδειγμα τρώγοντας εσείς τις τροφές που φοβάται.
  • Δώστε του στην αρχή μια μικρή ποσότητα από αυτό που αρνείται να φάει και προσφέρετε περισσότερο αφού το φάει. Είναι καλύτερο το νέο τρόφιμο, όπως η σαλάτα για παράδειγμα, να παρουσιάζεται σαν συνοδευτικό και όχι σαν κυρίως πιάτο. γεύμα. Ακόμα κι αν δείχνει άρνηση στην αρχή, κάποια στιγμή θα το δοκιμάσει.
  • Κάντε το γεύμα διασκέδαση. Χρησιμοποιήστε σερβίτσια με έντονα χρώματα και όμορφα σχέδια, παροτρύνετε το παιδί να συμμετέχει στην προετοιμασία του φαγητού και ενθαρρύνετέ το να φάει μόνο του.
  • Εξασφαλίστε του ένα ήσυχο και αρμονικό περιβάλλον, χωρίς ανοιχτή τηλεόραση ή φωνές.
  • Προσπαθήστε να μη δείχνετε αγχωμένοι ή ενοχλημένοι και μην αναστατώνεστε αν το παιδί αρνηθεί κάποιο φαγητό. Απομακρύνετε το πιάτο χωρίς σχόλια και μην του προσφέρετε κάτι άλλο.