Οι περισσότεροι ενήλικες θέλουν να μετά τη δουλειά να «σβήσουν» όσα έγιναν και να χαλαρώσουν – το ίδιο ακριβώς ισχύει και τα για τα παιδιά.

Το «πώς πέρασες στο σχολείο;» και «πώς ήταν η μέρα σου;» είναι πολύ μεγάλες ερωτήσεις συχνά αντιμετωπίζονται με ένα γενικόλογο «καλά».

Διαβάστε επίσης: Δίδυμα παιδιά: Είναι καλύτερο να είναι στην ίδια ή σε διαφορετικές τάξεις;

Τα παιδιά περνούν περισσότερο χρόνο στο σχολείο παρά με τους γονείς τους κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, οπότε είναι λογικό να θέλετε να μάθετε περισσότερες λεπτομέρειες.

Ωστόσο, οι παιδοψυχολόγοι λένε ότι αυτές οι ερωτήσεις δεν φέρνουν σχεδόν ποτέ νέες πληροφορίες ούτε ενισχύουν τη σύνδεση μεταξύ γονιών και παιδιών.

Μην ξεχνάτε ότι στο σχολείο τους γίνονται ερωτήσεις όλη μέρα. Το τελευταίο που θέλουν τα παιδιά επιστρέφοντας σπίτι είναι να ξαναμπούν σε αυτή τη διαδικασία.

Τι να συζητήσετε μετά το σχολείο

Να είστε υπομονετικοί και να περιμένετε μέχρι το παιδί σας να είναι έτοιμο να μιλήσει από μόνο του για την ημέρα του, είναι η συμβουλή που δίνουν οι ειδικοί.

Παρατηρήστε εάν το παιδί σας βγαίνει κουρασμένο, απογοητευμένο ή αν είναι όλο χαμόγελα και γέλια.

Προσπαθήστε να «ονομάσετε» το συναίσθημά τους όταν το βλέπετε.

Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να πείτε: «Φαίνεσαι τόσο χαρούμενος! Κάτι διασκεδαστικό πρέπει να συνέβη σήμερα».

Αυτό βοηθά το παιδί σας να ανοιχτεί.

Πότε είναι η καλύτερη στιγμή να μιλήσετε

Μόνο όταν τα παιδιά είναι ήρεμα και ικανοποιούνται οι βασικές τους ανάγκες μπορούν να κάνουν μια ουσιαστική συζήτηση.

Η καλύτερη στιγμή είναι ίσως το βράδυ πριν από τον ύπνο, όταν είναι πια χαλαρά.

Για πολύ μικρά παιδιά θα μπορούσε να είναι και η στιγμή μιας ευχάριστης ενασχόλησης, όπως για ενώ παίζετε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι, φτιάχνετε ένα παζλ ή κάνετε χειροτεχνίες.

Κάντε τις ερωτήσεις σας όσο πιο συγκεκριμένες μπορείτε ώστε να μην μπορούν να σας απαντήσουν με σκέτο «ναι» ή «όχι», π.χ.:

  • «Τι σε έκανε να γελάσεις σήμερα;»
  • «Ποιο ήταν το αγαπημένο σου πράγμα που συνέβη σήμερα;»
  • «Τι σας άρεσε περισσότερο στο παιχνίδι ή το μεσημεριανό γεύμα σήμερα;»
  • «Υπήρξε κάποια στιγμή που ένιωσες μόνος; Τι έκανες για αυτό;»

Είναι επίσης σημαντικό να μιλάτε για τα συναισθήματα, καθώς μπορούν να σας δείξουν μια διαφορετική πλευρά της ημέρας του παιδιού σας.

Πότε να σας ανησυχήσει η «σιωπή» του παιδιού για το σχολείο

Είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι η σιωπή του παιδιού δεν σχετίζεται με κάποια προβληματική κατάσταση που βιώνει στο σχολείο και δεν ξέρει πώς να την αντιμετωπίσει. Είναι απαραίτητο επομένως να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στη γενική διάθεση και συμπεριφορά του παιδιού.

Εάν το παιδί σας είναι ομιλητικό και εξωστρεφές, αλλά ξαφνικά σταματά να μιλάει για το τι συμβαίνει στο σχολείο, εκλάβετε το ως ένα κακό σημάδι και διερευνήστε την κατάσταση.

Αν η λιτή του επικοινωνία είναι συνήθης και δεν αποτελεί έκπληξη, μην ανησυχείτε. Θυμηθείτε πως το παιδί περνά ένα στάδιο «οικοδόμησης» των πρώτων αυτόνομων δεσμών του. Εξάλλου, δεν χρειάζεται να σας λέει τα πάντα. Ειδικά εάν το ρωτάτε με λάθος τρόπο, ο οποίος είναι ένας ακόμη πιθανός λόγος που δεν σας ανοίγεται.