1. «Μα, αν χρειάζεται να το ζητήσω δεν έχει αξία»

Πολλές φορές στις συνεδρίες ακούω αυτή την έκφραση.

Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι, μόλις μπουν στη σχέση αλλά και κατά τη διάρκειά της, ο σύντροφός τους οφείλει να ξέρει τι χρειάζονται πριν καν το ζητήσουν.

Διαβάστε επίσης: Γονείς: Η απλή κίνηση που κάνει τη σχέση σας πιο «δυνατή»

Τις περισσότερες φορές δεν έχουμε αποσαφηνίσει στον ίδιο μας τον εαυτό τι είναι σημαντικό για εμάς, πώς μπορεί, λοιπόν, κάποιος έξω από εμάς να γνωρίζει ξεκάθαρα τις δικές μας ανάγκες;

Λύση: Ξεκινήστε να µοιράζεστε απλόχερα τις ανάγκες σας µε τον σύντροφό σας και εξηγήστε του γιατί είναι σηµαντικές για εσάς.

2. «Θα χωρίσουμε αν συνεχίσουμε έτσι»

Πολλοί σύντροφοι, όταν έρχονται σε σύγκρουση στη σχέση τους, επικαλούνται τον χωρισμό, με αποτέλεσμα να απομακρύνονται περισσότερο ο ένας από τον άλλον και να επικοινωνούν όλο και πιο δύσκολα.

Λύση: Εάν οι δυο σύντροφοι βγάλουν την επιλογή του χωρισµού από το µυαλό τους και να αρχίσουν επικοινωνούν µεταξύ τους µε γνώµονα την αγάπη και την εξέλιξη της σχέσης τους, τότε θα κατανοήσουν πιθανότατα ότι υπάρχουν περισσότερα πράγµατα που τους ενώνουν από αυτά που τους χωρίζουν.

3. «Εγώ που κάνω τόσα για σένα»

Οι άνθρωποι, όταν μπαίνουν σε μια σχέση, τείνουν να δείχνουν παραπάνω ζήλο σε όσα μπορούν να προσφέρουν στον σύντροφό τους και, κυρίως, τα κάνουν περιμένοντας να λάβουν τα εύσημα από εκείνον.

Όταν αυτό δεν συμβαίνει, αρχίζουν οι συγκρούσεις.

Πολλές ρήξεις ξεκινούν επειδή ένας από τους δυο συντρόφους πιστεύει ότι κάνει παραπάνω πράγματα για τον άλλον.

Λύση: Κάντε την εξής ερώτηση πριν προσφέρετε οτιδήποτε στον σύντροφό σας: «Τώρα αυτό που πρόκειται να κάνω είναι γιατί πραγµατικά το θέλω ή για να αποδείξω κάτι;».

Επιπλέον, ξεκινήστε να βλέπετε τη σχέση σαν κάτι έξω από εσάς, κάτι που τόσο εσείς όσο και ο σύντροφός σας χρειάζεται να φροντίσετε για να διαρκέσει.

Όπως ένα λουλούδι που θέλετε να ανθίσει.

4. «Ο σύντροφος της Μαρίας τη θαυμάζει και της κάνει κοπλιμέντα. Εσύ γιατί δεν μου κάνεις;»

Η σύγκριση είναι ο κλέφτης της χαράς και αυτό ισχύει για όλους τους τομείς της ζωής μας.

Σε κανέναν άνθρωπο δεν αρέσει να τον συγκρίνουν και να μειονεκτεί.

Λύση: Η αλήθεια είναι ότι άνθρωποι λειτουργούμε καλύτερα όταν έχουµε ως κίνητρό µας τον θαυµασµό του συντρόφου µας.

Ξεκινήστε εσείς µε έναν καλό λόγο, µε ένα κοµπλιµέντο για κάτι που κάνει καλά ο σύντροφός σας, χωρίς προσδοκίες, χωρίς να περιµένετε κάτι από εκείνον/η και χωρίς να κάνετε ανώφελες και τοξικές συγκρίσεις.

Είναι σίγουρο ότι και εκείνος θα σας επιβραβεύσει για κάτι που θαυµάζει σε εσάς.

Αν όχι, πείτε του εσείς ξεκάθαρα τι χρειάζεστε.