Προτού προβείτε σε αυτό που θα κάναμε οι περισσότεροι για να εξαφανίσουμε το ενοχλητικό σπυράκι που εμφανίστηκε απ’ το πουθενά στη μύτη μας, πάρτε μια βαθιά ανάσα και σκεφτείτε: Αξίζει τον κόπο;

Η περιοχή της μύτης είναι μια… επικίνδυνη ζώνη. Κι αυτό γιατί στο τρίγωνο από την κορυφή της μέχρι τα χείλη, υπάρχουν πολλά αιμοφόρα αγγεία που συνδέονται με τον εγκέφαλο. Μια λοίμωξη σε ένα τέτοιο σημείο από ένα σπασμένο σπυράκι ή από οτιδήποτε άλλο θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμα και σε προβλήματα υγείας.

Αν γενικά δεν αφήσετε τα σπυράκια ήσυχα, είναι πολύ πιθανό να σας «θυμώσουν» ακόμη περισσότερο αφού η πίεση που τους ασκείτε μπορεί να αυξήσει τη φλεγμονή, οδηγώντας σε πόνο ή πρήξιμο, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας (AAD). Για να μην αναφέρουμε, τη διάδοση των βακτηρίων που ίσως προκαλέσει την εμφάνιση νέων.

Τι άλλο μπορεί να συμβεί;

Το «σπάσιμο» μπορεί να σας αφήσει ουλή

Ειδικά εάν αντιμετωπίζετε κυστικά εξογκώματα. Σκεφτείτε πως προκαλείτε με το σπάσιμο ένα μικρό τραύμα σε ένα ήδη ερεθισμένο σημείο. Ως απόκριση σε αυτόν τον τραυματισμό, το σώμα θα προσπαθήσει να επουλώσει την πληγή απελευθερώνοντας μελανίνη, γεγονός που με τη σειρά του θα μπορούσε να οδηγήσει σε υπερμελάγχρωση (σκούρες κηλίδες).

Εσείς, μπορεί να νομίζετε ότι όλα πήγαν καλά επειδή βλέπετε το πύον να εξαφανίζετε όταν το «σπάτε», αλλά υπάρχει ακόμα κάτω από την επιδερμίδα υλικό που δεν αποστραγγίζεται και παγιδεύεται βαθιά, κάτω από την επιφάνειά της. Αν ερεθιστεί και «σπάσει», το σπυράκι μπορεί να αφήσει μόνιμη ουλή στο δέρμα για πολύ καιρό.

Ναι, δεν είναι καθόλου ευχάριστο να έχετε ένα ενοχλητικό σπυράκι στη μύτη, αλλά όπως βλέπετε, το σημάδι που θα μπορούσατε να δημιουργήσετε αν το πειράξετε ενδέχεται να παραμείνει εκεί για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Έσπασα ένα σπυράκι- Να πανικοβληθώ;

Όχι. Μόνο εάν εμφανίσετε σημάδια λοίμωξης οπότε και θα χρειαστεί να επισκεφθείτε το γιατρό σας. Αλλά γιατί να φτάσετε ως εκεί;

Την επόμενη φορά που θα μπείτε στον πειρασμό να διώξετε αυτόν τον… απρόσκλητο και επίμονο επισκέπτη, καλύτερα χρησιμοποιήστε λίγο πάγο ή ένα από τα τόσα προϊόντα επούλωσης που θα βρείτε στο φαρμακείο της γειτονιάς.

Εν κατακλείδι, σε κανέναν δεν αρέσει να περιμένει να φύγει ένα σπυράκι, αλλά θα πρέπει να κάνετε υπομονή αφού όσο λιγότερο το ενοχλείτε, τόσο καλύτερα θα είναι τα πράγματα για το δέρμα και τη συνολική σας υγεία μακροπρόθεσμα.