Σε κανέναν άνθρωπο δεν αρέσει όταν χάνει την ψυχραιμία του. Το ίδιο ισχύει και για τους γονείς – και ειδικά μπροστά στα παιδιά τους.

Μια άσχημη μέρα στην δουλειά σε συνδυασμό με την κακή διάθεση του μικρού σας μπορεί να σας βγάλει εκτός ορίων.

Διαβάστε επίσης: Γονείς: Τι να κάνετε αν φωνάξατε στο παιδί

Οι παρακάτω τεχνικές μπορούν να σας βοηθήσουν να ηρεμήσετε το σώμα και το μυαλό σας στη στιγμή για να αντιμετωπίσετε πιο αποτελεσματικά και με μεγαλύτερη ψυχραιμία τις καθημερινές προκλήσεις και, ταυτόχρονα, να προστατεύετε την υγεία σας από τις επιπτώσεις του άγχους:

1. Ρίξτε λίγο κρύο νερό στο πρόσωπό σας

Υπάρχει ένα εύκολο τρικ που θα σας βοηθήσει να πάρετε τον έλεγχο του νευρικού σας συστήματος.

Βρέχοντας το πρόσωπό σας με παγωμένο νερό, διεγείρεται το καταδυτικό αντανακλαστικό, το οποίο διαθέτουν γενετικά όλα τα θηλαστικά, συμπεριλαμβανομένων και των ανθρώπων.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο «Journal of Applied Physiology», o καρδιακός σας ρυθμός επιβραδύνεται και αισθάνεστε πιο ήρεμοι.

Τα αγγεία στο δέρμα συστέλλονται, βελτιώνοντας την κυκλοφορία του αίματος στα εσωτερικά όργανα.

2. Βάλτε το αγαπημένο σας τραγούδι

Η μουσική μπορεί να γίνει η ασπίδα σας ενάντια στο άγχος όπου κι αν βρίσκεστε – στο σπίτι, στη δουλειά ή εν κινήσει.

Ο ακουστικός φλοιός του εγκεφάλου συνδέεται με το σύστημα ανταμοιβής, τα κινητικά συστήματα, τα κέντρα κινήτρων και τη ρύθμιση των συναισθημάτων.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Neuron», η μουσική έχει χαλαρωτική επίδραση ακόμα και σε άτομα με ήπια κατάθλιψη ή αγχώδη διαταραχή.

3. Ξεφλουδίστε ένα πορτοκάλι

Ένα άρωμα έχει τη δύναμη να ξυπνά αναμνήσεις και μπορεί να λειτουργήσει ως αγχολυτικός παράγοντας σε καταστάσεις υψηλού στρες.

Όταν εισπνέετε, οι μυρωδιές ταξιδεύουν μέσω της μύτης στην περιοχή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για τη μνήμη, τη διάθεση και τα συναισθήματα.

Συγκεκριμένα, έρευνα που δημοσιεύθηκε στο «Frontiers» έδειξε ότι το άρωμα του πορτοκαλιού είχε ηρεμιστική επίδραση στις εγκύους.

4. Αναστενάξτε

Ο αναστεναγμός είναι ο πιο γρήγορος τρόπος για να εξαλείψουμε την αγχωτική απόκριση στο σώμα μας σε πραγματικό χρόνο.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ υποστηρίζουν ότι ο σκόπιμος αναστεναγμός, επαναλαμβανόμενος πολλές φορές για λίγα λεπτά κάθε μέρα, γνωστός και ως «κυκλικός αναστεναγμός», παρέχει μια στιγμιαία ψυχολογική απελευθέρωση από τα αρνητικά συναισθήματα και, μακροπρόθεσμα, είναι μια καλή στρατηγική ανακούφισης από το στρες.