Ποιες τροφές μπορούν να μας κάνουν χαρούμενους;

Αβοκάντο

Τα μακράς αλυσίδας ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που περιέχει το αβοκάντο συμβάλλουν στη βελτίωση της διάθεσής σας, στη μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης και στην ενίσχυση της ορμόνης BDNF, η οποία παίζει ζωτικό ρόλο στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου μεγαλώνοντας.

Διαβάστε επίσης: Παιδιά: Να τα αφήνουμε να παίζουν με το φαγητό τους;

Κολοκυθόσπορος

Σύμφωνα με επιστημονική ανασκόπηση, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrients, τα ανεπαρκή επίπεδα μαγνησίου στο σώμα σχετίζονται με άγχος, κατάθλιψη και άλλες διαταραχές της διάθεσης.

Το μαγνήσιο προάγει την αίσθηση ηρεμίας και χαλάρωσης, συμβάλλοντας στην εύρυθμη λειτουργία του νευρικού συστήματος και την καλή διάθεση.

Αυγό

Η ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί να επηρεάσει εκτός από την αναπαραγωγική υγεία, την ψυχική αλλά και την υγεία των οστών ενώ ενδέχεται να αποδυναμώσει ακόμα και το ανοσοποιητικό σας.

Βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε αρκετή βιταμίνη D, η οποία ρυθμίζει τη διάθεση και μειώνει τον κίνδυνο κατάθλιψης, τρώγοντας περισσότερα αυγά.

Φυστικοβούτυρο

Αν σας αρέσει το φυστικοβούτυρο σας έχουμε καλά νέα.

Τα φιστίκια περιέχουν μια ποικιλία βιταμινών και ανόργανων συστατικών, όπως το κάλιο, ο φώσφορος, το μαγνήσιο, ο ψευδάργυρος και η βιταμίνη Β6.

Ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητος για τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου. Συμμετέχει στην παραγωγή και λειτουργία νευροδιαβιβαστών που επηρεάζουν θετικά τη μνήμη, τη διάθεση και τη συνολική γνωστική απόδοση.

Το φυστικοβούτυρο μπορεί να ενσωματωθεί σε οποιοδήποτε γεύμα ή σνακ.

Ακτινίδιο

Γνωρίζαμε ήδη ότι μια υγιεινή διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά είναι ευεργετική για την ψυχολογία μας.

Μάλιστα, φαίνεται ότι για κάθε 100 γραμμάρια φρούτων ή λαχανικών που καταναλώνονται, ο κίνδυνος για κατάθλιψη μειώνεται έως και 5%, σύμφωνα με μια μετα-ανάλυση μελετών που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Nutrition.

Αλλά τώρα, ερευνητές του Πανεπιστημίου Οtago της Νέας Ζηλανδίας υποστηρίζουν ότι υπάρχει ένα φρούτο με εξαιρετικά ισχυρή και γρήγορη επίδραση.

Σύμφωνα με τη μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο The British Journal of Nutrition, το ακτινίδιο βελτίωσε τη ζωτικότητα και τη διάθεση των συμμετεχόντων σε μόλις 4 ημέρες, φτάνοντας τα μέγιστα οφέλη μέσα σε περίπου δύο εβδομάδες.

Το ακτινίδιο είναι το πιο πλούσιο φρούτο σε βιταμίνη C (92,7 mg ανά 100 g). Μάλιστα, έχει 20% μεγαλύτερη περιεκτικότητα βιταμίνης C από ένα πορτοκάλι.

Τα επίπεδα της βιταμίνης C μπορούν να επηρεάσουν όχι μόνο τη διάθεση, αλλά και γενικότερα την ψυχική υγεία, καθώς είναι απαραίτητη για την ενεργοποίηση πολλών σημαντικών νευροδιαβιβαστών, συμπεριλαμβανομένης της ντοπαμίνης, της νορεπινεφρίνης και της επινεφρίνης.