Κατά τον τρίτο μήνα της ζωής του, η αίσθηση της όρασης και της ακοής του μωρού γίνονται κατά κανόνα πιο έντονες και οι κινήσεις του αρχίζουν να είναι πιο σκόπιμες, αν και ακόμα όχι πολύ συντονισμένες.

Όσον αφορά την εμφάνιση, τα χαρακτηριστικά του προσώπου του αρχίζουν να ορίζονται ξεκάθαρα. Σίγουρα μέχρι τώρα θα έχετε ερωτευτεί το χαμόγελό του, το οποίο δε θα διστάσει να σας το δείχνει με κάθε ευκαιρία.

Σε αυτό το στάδιο, οι γονείς μπορούν να δουν το μωρό τους να μεγαλώνει απίστευτα γρήγορα. Επίσης, θα διαπιστώσουν ότι είναι πολύ προσεκτικό με το περιβάλλον του, ειδικά απέναντι στους ήχους και τη μουσική. Τώρα λοιπόν είναι μια καλή στιγμή για να ξεκινήσετε ασκήσεις διέγερσης, όπως να του δίνετε παιχνίδια που κάνουν ήχους ή που έχουν φώτα (εφόσον δεν είναι επικίνδυνα) για να παίζει.

Αφήστε επίσης το μωρό σας να ακούει ήρεμη μουσική ή να πιτσιλάει και να παίζει στο νερό ενώ κάνει μπάνιο.

 

Διαβάστε επίσης: Μωρό: Συμβουλές για να εισάγετε στερεές τροφές στη διατροφή του

 

 

Αλλαγές σε αυτό το στάδιο

 

Όπως είπαμε, στον τρίτο μήνα της ζωής του, κάποιες από τις αισθήσεις του μωρού όπως η όραση (η οποία θα βελτιστοποιηθεί πλήρως μέχρι τον έκτο μήνα) και η ακοή, αναπτύσσονται με γοργό ρυθμό.

Σε αντίθεση με τον πρώτο και τον δεύτερο μήνα, το μωρό είναι πλέον σε θέση να δείχνει, να αγγίζει, ακόμα και να αρπάζει αντικείμενα που το ενδιαφέρουν.

Άλλες αλλαγές που θα αντιμετωπίσει το μωρό σας κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης:

  • Θα μπορεί να σηκώσει το κεφαλάκι του. Αν και δεν θα είναι για πολύ καιρό, θα βλέπετε μια σταδιακή βελτίωση κάθε φορά που το κρατάτε.
  • Ο ύπνος του θα διαρκεί περισσότερο. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, θα κοιμάται για περισσότερη ώρα χωρίς να χρειάζεται να ξυπνήσει για να φάει. Εάν έχει προβλήματα με τον ύπνο, θα μπορούσατε να το βοηθήσετε καθιερώνοντας μια ρουτίνα που θα του επιτρέπει να συνηθίσει να κοιμάται. Το να το κάνετε μπάνιο, να χαμηλώνετε τα φώτα, να του διαβάζετε μια ιστορία ή να μιλάτε μαζί του είναι δραστηριότητες που μπορούν να βοηθήσουν.
  • Θα βγάζει περισσότερους ήχους από πριν, ακόμα κι αν απλώς φωνάζει (προς το παρόν).
  • Θα μπορεί να αναγνωρίσει ανθρώπους και αντικείμενα.
  • Θα κινείται αρκετά. Θα κλωτσάει τα πόδια του ενώ είναι ξαπλωμένο, θα είναι ανήσυχο και μπορεί ακόμη και να προσπαθήσει να σταθεί όρθιο αν το κρατήσετε σε σταθερή επιφάνεια.

 

 

Σίτιση κατά τον τρίτο μήνα

 

Πολλές μητέρες παρατηρούν ότι, κατά τον τρίτο μήνα, το μωρό τους πίνει λιγότερο γάλα, αποσπάται η προσοχή του ενώ θηλάζει ή κλαίει ενώ τρώει.

Αυτό, μπορεί να τις κάνει να πιστεύουν ότι δεν τρώει αρκετά.

Ωστόσο, είναι κατά κανόνα φυσιολογικό.

Πρώτον, το μωρό έχει συνηθίσει το θηλασμό, οπότε καταναλώνει την ίδια ποσότητα γάλακτος όπως πριν, αλλά σε λιγότερο χρόνο.

Δεύτερον, οι περισπασμοί είναι κατανοητοί επειδή ο εγκέφαλος και οι αισθήσεις του μωρού αναπτύσσονται πολύ γρήγορα.

Τέλος, αν η μητέρα αισθάνεται ότι παράγει λιγότερο γάλα, αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι οι μαστικοί αδένες είναι έτοιμοι να το παράγουν ανάλογα με τη ζήτηση.

 

 

Κεφάλαιο «αποχωρισμός»

 

 

Σε πολλές χώρες, η άδεια μητρότητας σταματά μετά από εξήντα ημέρες ή 8 εβδομάδες μετά τον τοκετό. Αυτό δημιουργεί ανάμεικτα συναισθήματα.

Από τη μία πλευρά, υπάρχει η ικανοποίηση της επανέναρξης της κανονικής δραστηριότητας και από την άλλη, υπάρχει η αγωνία του να πρέπει οι μητέρες να αφήσουν το μωρό τους στο σπίτι.

Τι γίνεται τότε; Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει μαγική φόρμουλα για να απαντηθεί αυτή η ερώτηση.

Σκεφτείτε το, μιλήστε με τους αγαπημένους σας, δοκιμάστε το και δείτε τι συναισθήματα προκύπτουν.

Το σημαντικό είναι να κοιτάξετε γύρω σας καθώς ξαναβρίσκετε αυτό το μονοπάτι και να ερμηνεύσετε σωστά τα δικά σας συναισθήματα, καθώς και αυτά του μωρού.

Μόλις γίνει αυτό, πρέπει να αποφασίσετε τι είναι καλύτερο για να περάσετε από αυτό το στάδιο νιώθοντας πληρότητα και ευτυχία.