Γιατί δεν θέλει το παιδί να φάει πρωινό;

Ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους μπορεί το παιδί να μην πεινάει όταν ξυπνάει είναι ότι φάγατε δείπνο ή σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά ή πρωτεΐνες το προηγούμενο βράδυ.

Διαβάστε επίσης: Παιδιά: Να τα αφήνουμε να παίζουν με το φαγητό τους;

Επίσης, το άγχος για το σχολείο μπορεί να αυξήσει την ορμόνη του στρες, γεγονός που μειώνει την όρεξή του.

Πώς θα φάει πρωινό;

  • Το πρωινό θα πρέπει να είναι νόστιμο και εύληπτο. Αν προσπαθήσετε να δώσετε στο παιδί τρόφιμα που του φαίνονται πικρά, ξινά, πολύ σκληρά ή με περίεργη υφή, τρόφιμα δηλαδή που δεν έχει συνηθίσει, το πιο πιθανό είναι να εισπράξετε την άρνησή του.
  • Τα παιδιά έχουν μεγάλες ανάγκες σε ενέργεια και γι’ αυτό πρέπει να απολαμβάνουν ένα καλό και ισορροπημένο πρωινό που θα τους προσφέρει ενέργεια, βιταμίνες και ασβέστιο, απαραίτητο για την ανάπτυξη του σκελετού τους. Ένα τέτοιο πρωινό πρέπει να περιλαμβάνει: 1 μερίδα γαλακτοκομικών (γάλα ή γιαούρτι), 1 πηγή υδατανθράκων (π.χ. 1 φέτα ψωμί με μέλι) και 1 φρούτο ή χυμό σε περίπτωση που δεν έχει φρούτο στο δεκατιανό.
  • Βάλτε το παιδί για ύπνο νωρίτερα. Μπορεί να αισθάνεται υπερβολικά κουρασμένο το πρωί για να νιώσει την πείνα. Τις περισσότερες φορές, η έλλειψη όρεξης είναι περισσότερο πρόβλημα ύπνου παρά πρόβλημα φαγητού.
  • Ξυπνήστε το νωρίτερα. Έχετε υπόψιν ότι ορισμένα παιδιά χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να ξυπνήσουν το πρωί προτού μπορέσουν να φάνε.
  • Προγραμματίστε το μενού το Σαββατοκύριακο ή το προηγούμενο βράδυ μαζί. Βεβαιωθείτε ότι το πρωινό του περιλαμβάνει τουλάχιστον ένα στοιχείο που απολαμβάνει. Αν δυσκολεύεται να φάτε πρωινό, τότε μάλλον δεν είναι το κατάλληλο γεύμα για να πειραματιστείτε με φαγητά που δεν του άρεσαν στο παρελθόν.
  • Δοκιμάστε τα smoothie. Θα χρειαστεί κάποιος χρόνος προσαρμογής μέχρι να μπορέσει το παιδί να φάει ένα μεγάλο γεύμα το πρωί. Δοκιμάστε να φτιάξετε ένα smoothie φρούτων. Αυτό θα το βοηθήσει να συνηθίσει το στομάχι του να μην είναι άδειο.