Ποια είναι η συχνότερη αιτία χωρισμού για τα ζευγάρια; Η Λόρα Γουάσερ δικηγόρος που ειδικεύεται στο διαζύγιο και έχει εκπροσωπήσει την Κιμ Καρντάσιαν, την Μπρίτνεϊ Σπίαρς και την Αριάνα Γκράντε λέει ότι ο λόγος που οι άνθρωποι – διάσημοι ή μη – αποφασίζουν να λύσουν τα δεσμά του γάμου τους είναι συνήθως η έλλειψη επικοινωνίας.

«Ο λόγος που οι άνθρωποι παίρνουν διαζύγιο είναι επειδή δεν επικοινωνούν. Αυτό μπορεί να εκδηλώνεται, για παράδειγμα, σαν αδιαφορία ή εξωσυζυγική σχέση. Σε κάθε περίπτωση η έλλειψη επικοινωνίας είναι συνήθως η ρίζα του προβλήματος», εξηγεί η ίδια.

«Επειδή δεν αναπτύσσετε τα εργαλεία επικοινωνίας όταν τα πράγματα πάνε καλά, τότε όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά τείνετε να μην έχετε την ικανότητα ή την ευχέρεια να τα συζητήσετε», τονίζει.

Υπάρχουν πολλές άβολες συζητήσεις που πρέπει να κάνετε πριν παντρευτείτε, όπως το αν «θα στείλουμε τα παιδιά μας σε ιδιωτικό σχολείο;»  ή αν «είσαι εντάξει με το να ζήσουν οι γονείς μου μαζί μας στα γεράματά τους;».

Αυτές οι συζητήσεις δεν είναι διασκεδαστικές, αλλά μπορούν να σας γλιτώσουν πολύτιμο χρόνο, δάκρυα και χρήματα.

Μπορεί να αποφεύγετε να μιλάτε για τους προβληματισμούς σας και τα συναισθήματά σας, επειδή θέλετε να τα απωθήσετε με κάθε κόστος. Ωστόσο, αν ο σύντροφός σας δεν γνωρίζει πώς αισθάνεστε, είναι αναπόφευκτο να μην ικανοποιεί τις ανάγκες σας.

Με τον καιρό η δυσαρέσκεια συσσωρεύεται και έτσι, τα ζευγάρια οδηγούνται στο διαζύγιο.

Από την άλλη, όταν εξωτερικεύετε τα συναισθήματά σας, τους φόβους και τις ανάγκες σας, βοηθάτε τον σύντροφό σας να σας κατανοήσει καλύτερα και θέτετε τις βάσεις για μια υγιή επικοινωνία.

Η σημασία της επικοινωνίας

Η επικοινωνία είναι το κλειδί για να λειτουργήσει οποιαδήποτε σχέση.

Αυτό συμβαίνει επειδή εάν αποτύχετε να επικοινωνήσετε αποτελεσματικά, ενδέχεται να αντιμετωπίσετε περισσότερες παρεξηγήσεις, απόσταση και δυσαρέσκεια.

Οι τεταμένες σχέσεις μεταξύ σας μπορεί να έχουν επιζήμιες συνέπειες, όπως:

  • Αποφυγή των συζητήσεων για ευαίσθητα θέματα.
  • Υποβάθμιση της εμπιστοσύνης και της ασφάλειας.
  • Αυτοαμφισβήτηση και χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Η δημιουργία ενός ανοιχτού περιβάλλοντος όπου η επικοινωνία μπορεί να ευδοκιμήσει, αποτελεί τη βάση για υγιείς και ανθεκτικές σχέσεις.

Όταν κάνετε μια έντονη συζήτηση, ακούτε ενεργά τι έχει να πει ο σύντροφός σας ή μήπως τυχαία εξετάζετε το αντίθετο επιχείρημά σας και περιμένετε έως ότου είναι η σειρά σας να μιλήσετε;

Εάν δεν ακούτε πράγματι, είναι πιθανό να συνεχίσετε να μιλάτε χωρίς να οδηγηθείτε τελικά στην λύση.

Δουλεύοντας την επικοινωνία σας, μπορείτε να επιλύσετε καλύτερα τα προβλήματα και να αποτρέψετε τις μικρές διενέξεις και πιθανότατα θα μάθετε ο ένας τον άλλον καλύτερα, ακούγοντας τις ανάγκες στην σχέση σας ενώ θα μάθετε τι μπορείτε να κάνετε για να χειρίζεστε αποτελεσματικά συγκεκριμένες καταστάσεις.