Τα παιδιά που τσιμπολογούν τακτικά παίρνουν την ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για να αναπτυχθούν. Ωστόσο, αυτό εξαρτάται από το είδος των σνακ και των κυρίως γευμάτων που καταναλώνουν.

Οι έτοιμοι χυμοί, το γάλα με σοκολατένια κουλουράκια και άλλα αρτοσκευάσματα ή σάντουιτς με αλλαντικά είναι συχνά πρώτα στις προτιμήσεις των παιδιών. Αλλά τέτοια νόστιμα τρόφιμα που είναι πλούσια σε ζάχαρη και λιπαρά, κόβουν, μεταξύ άλλων αρνητικών, την όρεξη των παιδιών, οδηγώντας τα συχνά σε παράλειψη των γευμάτων τους.

Διαβάστε επίσης: Υπερευαίσθητα παιδιά: Μήπως είναι και το δικό σας;

Η ποιότητα μετρά

Οι ερευνητές συμφωνούν ότι ο κίνδυνος για την υγεία είναι μεγαλύτερος όσες περισσότερες φορές την ημέρα τα παιδιά τσιμπολογούν. Αρχικά, όπως είπαμε, αναζητούν συνήθως ανθυγιεινά τρόφιμα που δεν αφήνουν χώρο για άλλα πιο ωφέλιμα, όπως τα λαχανικά, τα φρούτα και οι ξηροί καρποί.

Επιπλέον, είναι πιο εύκολο για εκείνα να χάσουν τον έλεγχο της ποσότητας που καταναλώνουν εάν συνηθίζουν να τρώνε παρακολουθώντας μια παράσταση ή παίζοντας στο tablet.

Η αύξηση βάρους είναι μια από τις πιο κοινές και πολλάκις μελετημένες αρνητικές συνέπειες του ανθυγιεινού snacking.

H καθημερινή κατανάλωση τέτοιων τροφών ενέχει επίσης τον κίνδυνο κακής στοματικής υγείας με εμφάνιση τερηδόνας ή φθοράς του σμάλτου των δοντιών.

Υιοθετώντας υγιεινές συνήθειες

Προσπαθήστε να περιορίσετε τον αριθμό των σνακ που καταναλώνει το παιδί ώστε να τρώει το φαγητό του και ενθαρρύνετέ το να πίνει επαρκή ποσότητα νερού κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Φροντίστε επίσης το ντουλάπι της κουζίνας σας να μην έχει άμεσα διαθέσιμα στο παιδί ανθυγιεινές τροφές ώστε να μην μπαίνει στον πειρασμό.

Όλες οι συνήθειες του παιδιού κατά τη διάρκεια της ημέρας πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο υγιεινές, συμπεριλαμβανομένων των σνακ.

Αντικαθιστώντας τα μπισκότα, τους χυμούς, τα αρτοσκευάσματα και τη σοκολάτα γάλακτος με πιο υγιεινές επιλογές, όπως φρέσκα φρούτα, μια χούφτα ξηρούς καρπούς, ένα κομμάτι τυρί, χούμους με καρότα, λίγη μαύρη σοκολάτα κ.λπ., μειώνετε τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων υγείας στο άμεσο μέλλον μα και μακροπρόθεσμα.

Ενώ μελετούν ή ασκούνται, τα παιδιά μπορεί να χρειάζονται περισσότερα καλά σνακ καθώς οι ανάγκες του οργανισμού τους αυξάνονται.

Τέλος, αποφύγετε τις υπερβολές. Δεν είναι ωφέλιμο να αποκλείονται τελείως λιχουδιές από το μενού των παιδιών μιας και εκείνα, όπως και εμείς οι ενήλικες, θα πρέπει πού και πού να μπορούν να τις απολαμβάνουν. Η ουσία είναι η ανθυγιεινή διατροφή να μην τους γίνει συνήθεια.