Τα μωρά που γεννήθηκαν κατά τη διάρκεια των lockdown είχαν πιο υγιές μικροβίωμα του εντέρου και χαμηλότερα ποσοστά αυτοάνοσων παθήσεων, όπως οι τροφικές αλλεργίες, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Allergy.

Τα «μωρά της πανδημίας» πιο υγιή και πιο ανθεκτικά στις λοιμώξεις

Είναι αναμφισβήτητη αλήθεια ότι η περίοδος με τα αλλεπάλληλα lockdown… ταλαιπώρησε την συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που έμεναν σπίτι και που υποχρεώνονταν σε συνθήκες κοινωνικής απομόνωσης, προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του κορονοϊού.

Διαβάστε επίσης: Covid-19: Πώς η πανδημία οδήγησε σε πρόωρη εφηβεία

Αλλά για τα «μωρά της πανδημίας», τα παιδιά δηλαδή που γεννήθηκαν μες στο lockdown, έρευνα αποκαλύπτει ότι η περίοδος αυτή αποδείχθηκε ευεργετική.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Ιατρικής και Επιστημών Υγείας RCSI της Ιρλανδίας εμβάθυναν στον τρόπο με τον οποίο η πανδημία επηρέασε την υγεία του εντέρου των νεογέννητων, αποκαλύπτοντας ότι οι συνθήκες κοινωνικής απομόνωσης ενδεχομένως να δημιούργησαν ένα πιο ευεργετικό μικροβιακό περιβάλλον για αυτά τα βρέφη.

Η ερευνητική ομάδα αποδίδει αυτά τα οφέλη στη μείωση των λοιμώξεων και της επακόλουθης χρήσης αντιβιοτικών, παράλληλα με την αύξηση της διάρκειας του θηλασμού.

«Η μελέτη αυτή προσφέρει μια νέα προοπτική για τον αντίκτυπο της κοινωνικής απομόνωσης στην πρώιμη ζωή στο μικροβίωμα του εντέρου. Ειδικότερα, τα χαμηλότερα ποσοστά αλλεργιών μεταξύ των νεογέννητων κατά τη διάρκεια του λόκνταουν θα μπορούσαν να αναδείξουν την επίδραση του τρόπου ζωής και των περιβαλλοντικών παραγόντων, όπως η συχνή χρήση αντιβιοτικών, στην αύξηση των αλλεργικών ασθενειών», εξηγούν οι συγγραφείς της μελέτης.

«Ελπίζουμε να επανεξετάσουμε αυτά τα παιδιά όταν γίνουν 5 ετών για να δούμε αν υπάρχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις αυτών των ενδιαφέρουσων αλλαγών στο πρώιμο μικροβίωμα του εντέρου», σημειώνουν.

Τα ευρήματα αυτής της μελέτης προσφέρουν μια νέα ματιά στον αντίκτυπο της κοινωνικής απομόνωσης και των αλλαγών στον τρόπο ζωής κατά τη διάρκεια των πρώτων μηνών της ζωής ενός μωρού.

Καθώς ο κόσμος συνεχίζει να αντιμετωπίζει τα επακόλουθα της πανδημίας, οι γνώσεις αυτές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε καλύτερη κατανόηση του τρόπου καλλιέργειας ενός υγιούς μικροβιώματος από τη γέννηση, προσφέροντας ενδεχομένως προστασία από αλλεργικά και αυτοάνοσα νοσήματα.