Πώς συνδέεται ο χαρακτήρας ενός παιδιού με τη διατροφή του; Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο «Pediatric Obesity», αποκαλύπτει πως ένα παιδί με υψηλά επίπεδα ενέργειας που χαρακτηρίζεται από παρορμητισμό, αισιοδοξία και κοινωνικότητα, τείνει να καταναλώνει το φαγητό του με μεγάλη ταχύτητα. Αντίθετα, τα παιδιά που είναι πιο συγκρατημένα και ευερέθιστα, τρώνε συνήθως πιο αργά αλλά πολλές φορές για να καταπραΰνουν τα αρνητικά τους συναισθήματα και όχι απαραίτητα επειδή πραγματικά πεινούν.

Και οι δύο αυτές συμπεριφορές έχουν συνδεθεί με κίνδυνο παιδικής παχυσαρκίας.

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδί μας να διαχειρίζεται καλύτερα τα συναισθήματά του και να αναπτύξει μια πιο υγιή σχέση με το φαγητό;

Διαβάστε επίσης: Παιδιά: Νέα μελέτη αποκαλύπτει τους κινδύνους του παρατεταμένου gaming

Φάτε οικογενειακώς στο τραπέζι

Ελαχιστοποιήστε τους περισπασμούς κλείνοντας όλες τις οθόνες και στρέψτε την προσοχή του παιδιού στο πιάτο του θέτοντάς του ερωτήματα, όπως: Πώς μυρίζει το φαγητό σου; Τι γεύση έχει; Είναι νόστιμο;

Όσο περισσότερο εμπλέκονται όλες οι αισθήσεις κατά τη διάρκεια του φαγητού, τόσο πιο συνειδητοποιημένη μπορεί να γίνει η σχέση του παιδιού μαζί του, επισημαίνουν οι επιστήμονες.

Επιπλέον, αποφύγετε τις… διατροφικές μάχες και προσπαθήστε να απολαμβάνετε όλοι μαζί γεύματα, ακόμα κι αν μιλάμε για ένα βράδυ με σπιτικά ποπ κορν και ταινία.

Οι όμορφες αναμνήσεις μένουν στο μυαλό των παιδιών και δημιουργούν θετικούς συσχετισμούς με το φαγητό.

Όταν το παιδί έχει κακή διάθεση

Πριν βιαστείτε να προσφέρετε μια διατροφική λύση, όπως για παράδειγμα μια σοκολάτα για να το κάνετε να αισθανθεί καλύτερα, αναζητήστε την αιτία των αρνητικών συναισθημάτων του παιδιού.

Σε αυτήν την περίπτωση, θα μπορούσατε να:

  • Βγείτε μια βόλτα έξω για λίγο καθαρό αέρα.
  • Προσφέρετε στο παιδί την αγκαλιά σας και μια ήρεμη συζήτηση.
  • Ασχοληθείτε μαζί με ένα αγαπημένο του παιχνίδι.
  • Να βάλετε μουσική ή και να το προτρέψετε να ζωγραφίσει.
  • Να αφήσετε το παιδί να ξαπλώσει αν εντοπίσετε πως η αιτία της αναστάτωσης είναι η κούραση.

3 λάθη σε σχέση με τη διατροφή του παιδιού που πρέπει να αποφεύγετε

#1 Μην έχετε στην κουζίνα το… απαγορευμένο ντουλάπι

Μελέτες δείχνουν ότι οι περιορισμοί στα τρόφιμα δεν αποδίδουν.

Όταν τα γλυκά υπάρχουν για παράδειγμα στο σπίτι και τοποθετούνται κάπου «κρυφά» από τα παιδιά, γίνονται αυτόματα «απαγορευμένα», γεγονός που συνήθως τα κάνει να τα λαχταρούν περισσότερο.

Ο περιορισμός των τροφίμων και η υπερπροσπάθεια ελέγχου του τι τρώει ένα παιδί, φαίνεται πως δεν λειτουργεί. Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με έρευνες, τα παιδιά που μεγαλώνουν σε εξαιρετικά περιοριστικά περιβάλλοντα είναι πιο πιθανό να είναι υπέρβαρα και να λαχταρούν γλυκά και λιπαρά φαγητά.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως πρέπει να δίνετε στο παιδί απεριόριστη πρόσβαση σε μπισκότα και σοκολάτες. Αφήστε το πρόχειρο φαγητό εκτός σπιτιού και γεμίστε το… απαγορευμένο ντουλάπι με υγιεινά σνακ (φέτες μήλου, τυράκια και κράκερ, μπαστουνάκια καρότου κτλ.).

Στόχος είναι να φροντίζετε για την ποιότητα του φαγητού που υπάρχει στο σπίτι και το παιδί με τη σειρά του θα προσαρμοστεί και θα ακολουθήσει το δικό σας παράδειγμα μεγαλώνοντας.

#2 Μην αποκλείετε το παιδί από τη διαδικασία λήψης αποφάσεων για το φαγητό

Είναι ωφέλιμο να πηγαίνετε με τα παιδιά μαζί για ψώνια και να τους επιτρέπετε να επιλέγουν τα φρούτα και τα λαχανικά που θέλουν. Μπορούν επίσης να συνεισφέρουν μέχρι εκεί που μπορούν στην προετοιμασία του φαγητού.

Ερευνητές στο «Teachers College» μελέτησαν σχεδόν 600 παιδιά από το νηπιαγωγείο μέχρι την έκτη δημοτικού. Τα περισσότερα από αυτά παρακολούθησαν μαθήματα διατροφής και σε μερικά παραδόθηκαν μαθήματα μαγειρικής. Τα παιδιά που έμαθαν να μαγειρεύουν το φαγητό τους είχαν αργότερα περισσότερες πιθανότητες να επιλέξουν να καταναλώσουν υγιεινά τρόφιμα από το κυλικείο του σχολείου.

#3 Μην τα παρατάτε

Αν το παιδί σας είναι… πρωταθλητής στην επιλεκτική διατροφή, μπορείτε να καλέσετε έναν φίλο του που τρώει τα πάντα για δείπνο. Τα παιδιά μπορούν να υιοθετήσουν καλές ή αντίστοιχα κακές διατροφικές συνήθειες ακολουθώντας το παράδειγμα των φίλων τους, σύμφωνα με έρευνες.

Τι άλλο μπορείτε να κάνετε;

Όταν το παιδί αφήνει τα φασόλια στο πιάτο του, απολαύστε τα μπροστά του μόνοι σας. Και μην φοβάστε να κάνετε τα φαγητά πιο νόστιμα. Αν στο παιδί αρέσει το τυρί, βάλτε τυρί στο μπρόκολο!

Γενικά, μην φοβηθείτε να δοκιμάσετε διαφορετικούς τρόπους μαγειρέματος και να κάνετε ευφάνταστους συνδυασμούς ανάλογα με τα γούστα του παιδιού σας.