Πολλοί ίσως υποτιμούμε το πόσο σημαντικός είναι ο ύπνος, αλλά στην πραγματικότητα είναι ένας από τους πολυτιμότερους παράγοντες για μια παραγωγική, υγιή και ευτυχισμένη ζωή.

Είμαστε όλοι προγραμματισμένοι να κοιμόμαστε, γεγονός αναμφισβήτητο, καθώς ποτέ κανένας άνθρωπος δεν καταφέρνει να μείνει ξύπνιος περισσότερο από κάποιες λίγες μέρες.

Διαβάστε επίσης: Μαμά: 5 πράγματα που δεν πρέπει να λείπουν από το κομοδίνο σας

Ο ύπνος είναι απαραίτητος για να ξεκουραστεί το σώμα, και κυρίως ο εγκέφαλος.

Με άλλα λόγια ενώ εμείς κοιμόμαστε, ο οργανισμός αποκαθιστά τυχόν βλάβες στα συστήματά του, το ανοσοποιητικό μας σύστημα ενισχύεται και παράλληλα, αναμνήσεις και εμπειρίες που είχαμε μέσα στην ημέρα οργανώνονται στον εγκέφαλό μας.

Ο καλός ύπνος το βράδυ, χωρίς αφυπνίσεις, θα βοηθήσει να ταξινομήσουμε τις εμπειρίες μας και όλα όσα μάθαμε.

Δημιουργούμε το ιδανικό περιβάλλον ύπνου σε 7 κινήσεις

Οι κατάλληλες συνθήκες στο υπνοδωμάτιο θα μας βοηθήσουν να κοιμηθούμε καλύτερα και να ξυπνήσουμε ξεκούραστοι και γεμάτοι ενέργεια.

1. Ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία

Η θερμοκρασία στο υπνοδωμάτιο, σύμφωνα με τους ειδικούς, πρέπει να κυμαίνεται στους 18-20 βαθμούς Κελσίου. Τόσο το πολύ κρύο όσο και η πολλή ζέστη μπορεί να αυξήσουν τον αριθμό των αφυπνίσεων μέσα στη νύχτα. Είναι σημαντικό επίσης να ελέγχουμε και τα επίπεδα της υγρασίας στην κρεβατοκάμαρα· αν είναι αυξημένα, η ιδανική λύση είναι να τοποθετήσουμε σε μια άκρη έναν αφυγραντήρα.

2. Σβήνουμε τα φώτα

Για να κοιμηθούμε, επιλέγουμε το απόλυτο σκοτάδι, που διευκολύνει την έκκριση της μελατονίνης, της ορμόνης του ύπνου.

3. Επιδιώκουμε την ησυχία

Το υπνοδωμάτιο πρέπει να είναι το πιο ήσυχο δωμάτιο του σπιτιού. Ενοχλητικοί ήχοι, ακόμα και αν δεν μας ξυπνήσουν, μπορεί να έχουν αντίκτυπο στην ποιότητα του ύπνου μας.

4. Τα βάφουμε μπλε

Οι ειδικοί τονίζουν ότι τα χρώματα έχουν επίδραση στην ψυχολογία μας και στον ύπνο μας. Οι αποχρώσεις του γαλάζιου και του ροζ ηρεμούν και ξεκουράζουν.

5. Επιλέγουμε το κατάλληλο στρώμα

Πόσες φορές στριφογυρνάμε ανήσυχοι στο στρώμα μέχρι να βρούμε μια στάση ύπνου στην οποία νιώθουμε άνεση;

Προμηθευόμαστε ένα αναπαυτικό στρώμα, όχι πολύ σκληρό, ούτε ιδιαίτερα μαλακό, ώστε να υποστηρίζει το σώμα, να διανέμει ομοιόμορφα το βάρος του και να το ξεκουράζει.

Δεν ξεχνάμε επίσης να του εφαρμόζουμε και ένα προστατευτικό το οποίο το προφυλάσσει από σκόνη, λεκέδες και την υγρασία του σώματος και επιμηκύνει τη διάρκεια ζωής του.

6. Βρίσκουμε το κατάλληλο μαξιλάρι

Αν κάθε βράδυ παλεύουμε με το μαξιλάρι, τότε μάλλον δεν έχουμε επιλέξει το κατάλληλο για εμάς.

Ένα λάθος μαξιλάρι αρκεί για να υποβαθμίσουμε την ποιότητα του ύπνου μας και να ξυπνάμε πιασμένοι και εκνευρισμένοι.

Υπάρχουν μαξιλάρια από συνθετικά υλικά και από φυσικά (π.χ., πουπουλένια).

Μπορούμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε μαλακά και σκληρά μαξιλάρια, ανάλογα με τη στάση ύπνου που προτιμάμε και αυτού που μας βολεύει καλύτερα.

Κι επειδή δεν γίνεται να πλένουμε τα μαξιλάρια κάθε εβδομάδα, καλό είναι να τα «ντύνουμε» με ένα προστατευτικό κάλυμμα που αφαιρείται και καθαρίζεται εύκολα.

7. Σκεπαζόμαστε με ελαφριά κλινοσκεπάσματα

Για έναν ξεκούραστο ύπνο, παίζει ρόλο ακόμα και το πάπλωμα.

Τα βαριά σκεπάσματα δυσκολεύουν τις κινήσεις μας κατά τη διάρκεια του ύπνου και ανεβάζουν τη θερμοκρασία του σώματος, αυξάνοντας τον αριθμό των αφυπνίσεων.

Το σωστό είναι να κοιμόμαστε με ένα ελαφρύ πάπλωμα που δεν θα περιορίζει τις κινήσεις μας και ταυτόχρονα θα μας κρατά ζεστούς.