Κλασική ταραμοσαλάτα

Υλικά για 4 μερίδες

  • 50 γρ. λευκό ταραμά
  • 1 μικρό κρεμμύδι τριμμένο ή πολύ ψιλοκομμένο
  • 90 γρ. παξιμάδια σταρένια με προζύμι ή φρυγανιές
  • 180 ml ελαφρύ ελαιόλαδο
  • 40 ml χυμό λεμονιού (ή ανάλογα με τις προτιμήσεις μας)
  • Λίγο αγουρέλαιο για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Μουλιάζουμε τα παξιμάδια ή τις φρυγανιές σε νερό για λίγα λεπτά, ίσα να μαλακώσουν (δεν θέλουμε να λασπώσουν). Τα σουρώνουμε σε ψιλό σουρωτήρι και τα αφήνουμε λίγο να στραγγίσουν.

Χτυπάμε σε γουδοχέρι (ή πολυκόφτη) τον ταραμά με το λεμόνι μέχρι να σπάσουν τα αβγά, απελευθερώνοντας τις γεύσεις και τα αρώματά τους.

Προσθέτουμε το κρεμμύδι και συνεχίζουμε το χτύπημα για λίγο ακόμα. Αρχίζουμε να προσθέτουμε σταδιακά το μουλιασμένο παξιμάδι, δουλεύοντας παράλληλα το μείγμα να ομογενοποιηθεί.

Στη συνέχεια, ενσωματώνουμε σταδιακά το λάδι ανακατεύοντας παράλληλα με γρήγορες κινήσεις να απορροφηθεί πλήρως. Στο τέλος η ταραμοσαλάτα πρέπει να είναι δεμένη και με κρεμώδη υφή. Δοκιμάζουμε και προσαρμόζουμε το λεμόνι στις προτιμήσεις μας.

Βάζουμε την ταραμοσαλάτα στο ψυγείο μέχρι να τη σερβίρουμε (για τουλάχιστον μισή ώρα) για να δέσει και να αναδειχτούν οι γεύσεις και τα αρώματά της. Δοκιμάζουμε και προσαρμόσουμε το λεμόνι στα γούστα μας. Τη σερβίρουμε, προαιρετικά, με λίγο αγουρέλαιο.

Μυστικό

Αν κάνουμε την ταραμοσαλάτα στον πολυκόφτη, το κρεμμύδι μπορεί να είναι και πιο χοντροκομμένο αφού θα πολτοποιηθεί τελικά. Όταν τη δουλεύουμε στο γουδοχέρι όμως, καλό είναι να είναι πολύ ψιλοκομμένο ή τριμμένο και να βάλουμε στο μείγμα και τα υγρά του.

Ταραμοσαλάτα μους με φρέσκο μάραθο & ούζο

Υλικά για 4 μερίδες

  • 80 γρ. λευκό ταραμά
  • 170 γρ. ελαφρύ ελαιόλαδο
  • 50 γρ. νερό
  • 1 κ.σ. ούζο
  • 1 κ.σ. μάραθο ψιλοκομμένο
  • Πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

Χτυπάμε σε ένα δοχείο ανάδευσης με ραβδομπλέντερ το νερό με τον ταραμά. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο σε συνεχή ροή κλωστής, συνεχίζοντας το χτύπημα, μέχρι να αποκτήσουμε ένα ανοιχτόχρωμο μείγμα με βελούδινη κρεμώδη υφή.

Τέλος ενσωματώνουμε το ούζο, το μάραθο και πιπέρι και μεταφέρουμε τη μους ταραμοσαλάτας στο ψυγείο. Τη σερβίρουμε δροσερή.

Μυστικό

Αν ο ταραμάς δεν είναι πολύ αλμυρός, χρησιμοποιούμε περισσότερη ποσότητα στη σαλάτα.

Ταραμοσαλάτα με ρεβίθια, ψητές πιπεριές & μπούκοβο

Υλικά για 5-6 μερίδες

  • 100 γρ. λευκό ταραμά
  • 200 γρ. ρεβίθια βρασμένα σε νερό χωρίς αλάτι
  • 100 γρ. πιπεριά Φλωρίνης ψητή σε βάζο
  • 1 μικρό ξερό κρεμμύδι
  • 60 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • Χυμό από 1 λεμόνι
  • 1 κ.γ. μπούκοβο
  • Πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

Πολτοποιούμε στον πολυκόφτη τα ρεβίθια και την πιπεριά με 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, πιπέρι και περίπου 50 γρ. νερό.

Ενσωματώνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τον ταραμά, το μπούκοβο και το χυμό λεμονιού.

Δουλεύουμε το μείγμα για μερικά λεπτά ακόμα, μέχρι να ομογενοποιηθεί πλήρως και να αποκτήσει λεία υφή.

Σερβίρουμε την ταραμοσαλάτα με ψιλοκομμένη πιπεριά και μπούκοβο.

Ταιριάσματα

  • Το μελάνι της σουπιάς θα δώσει ιδιαίτερη γεύση και χρώμα στη μους ταραμοσαλάτας.
  • Αν δεν μας αρέσει το έντονο άρωμα του ούζου και του μάραθου, τα αντικαθιστούμε με χυμό λεμονιού και ψιλοκομμένο άνηθο αντίστοιχα.
  • Προσθέτουμε στην ταραμοσαλάτα μισό αβοκάντο, μειώνοντας την ποσότητα του ελαιόλαδου, αλλά σε αυτή την περίπτωση τη σερβίρουμε και την καταναλώνουμε άμεσα.
  • Στην ταραμοσαλάτα με ρεβίθια εκτός από ψητή πιπεριά μπορούμε να προσθέσουμε παντζάρι ή αγκινάρα βρασμένη.
  • Εκτός από ρεβίθια, χρησιμοποιούμε και άλλα όσπρια, όπως κόκκινες φακές και φασόλια, αλλά και ψωμί ή πατάτα.
  • Είτε πρόκειται να φτιάξουμε την κλασική ταραμοσαλάτα με ψωμί ή πατάτα είτε κάποια άλλη εκδοχή, όπως μους ή με ρεβίθια, δοκιμάζουμε πάντα τον ταραμά για να διαπιστώσουμε πόσο αλμυρός είναι και προσαρμόζουμε το ελαιόλαδο, το λεμόνι, το νερό και το κρεμμύδι στις γευστικές μας προτιμήσεις.
ΚΕΙΜΕΝΟ/ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΚΑΡΟΛΙΝΑ ΔΩΡΙΤΗ & ΕΥΑ ΜΟΝΟΧΑΡΗ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ/FOOD STYLING ΕΥΑ ΜΟΝΟΧΑΡΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ».